INSIDER

Kedden dönthet a fővárosi közgyűlés a Városligetről

Hiába a látványképek és a terveknek szóló rangos nemzetközi elismerések, a Fővárosi Közgyűlés – élén Karácsony Gergely főpolgármesterrel – kedden leállíthatja a megújuló Liget Budapest Projektet. A Ripost utánajárt, mi a helyzet a még át nem adott városligeti épületekkel, melyik hogy áll.
  • Szerző: Ripost

Sokéves előkészület és munka előzte meg a Városliget megújulását, ám hiába a nagy sikerű átadók és több, még át nem adott épület tervét is elismerő rangos nemzetközi díjak, a Fővárosi Közgyűlés megtorpedózhatja a Liget Budapest Projektet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A rossz nyelvek szerint nem sok minden történt az új Néprajzi Múzeummal, a Magyar Zene Házával és a Mélygarázzsal, valójában mindhárom építmény szinte félkész állapotban van már. A Biodóm építése szintén előrehaladott állapotban tart.

Ugyanakkor kérdéses a Városligeti Színház, az új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza jövője.

A információi szerint a Liget Budapest Projekt minden épületére van érvényes, végrehajtható építési engedély, ám többet is, jórészt formai okokra hivatkozva megtámadtak.

Gulyás Gergely szerint a főváros új vezetésének egyértelműen állást kell foglalnia a tervezett beruházásokkal kapcsolatban.

„Miután nekünk kötelezettségeink vannak, ezért tudnunk kell, hogy a főváros támogatja-e ezeket a beruházásokat és ezért arra kérjük a fővárost, hogy november 15-éig egyértelmű véleményt alkosson, támogatja vagy nem támogatja ezeket a beruházásokat” – fogalmazott a miniszterelnökséget vezető miniszter.

Karácsony Gergely főpolgármester többször is hangoztatta, hogy leállítja az építkezéseket a Városligetben, ám arra is kitért, hogy nem akar torzókat hagyni a Ligetben.

 

FÉLIG KÉSZ

Biodóm – Pannon Park

A Fővárosi Állatkert területén helyet kapó komplexumot Európa legjobb szabadidős épületének választották az International Property Awards-on. Biodóm fényáteresztő tetejének acél tartószerkezete már elkészült és az átlátszó speciális fóliapárnák jó része is a helyére került.

Vajon építkezési csontváz marad, vagy a különleges kupolák alatt egy izgalmas, látványos és varázslatos egzotikus világ kel majd életre többek közt vízesésekkel, cápaalagúttal, elefántokkal és kishajóútvonallal?


Fotó: MÉRTÉK

 

FÉLIG KÉSZ

A Magyar Zene Háza

Európa legjobb középülete díjjal tüntették ki az International Property Awards-on a már félkész Magyar Zene Házát, mely az elhanyagolt Hungexpo-irodaházak helyén épül.

Fotó: városliget zrt

Hogy dönt a Fővárosi Közgyűlés: elkészülhet vagy a hajdani romok helyén modern, ám befejezetlen épületrészek csúfítják majd a környezetet?

Fotó: városliget zrt

 

FÉLIG KÉSZ

Új Néprajzi Múzeum

Talán mind közül a leglátványosabb projekt a rangos International Property Awards díjkiosztón A világ legjobb közintézménye díjjal elismert épület. Egyszerre park, terasz és hihetetlenül gazdag gyűjteménnyel és könyvtárral rendelkező kiállítóhely dobná fel a sokáig parkolóként használt egykori felvonulási teret.

Fotó: városliget zrt

Hatalmas munka zajlik, melyet, ha megtorpedóznak, az ijesztő mementója lehet a Karácsony-érának.

Fotó: városliget zrt

 

FÉLIG KÉSZ

Mélygarázsok

Ne csak színében legyen zöld a Városliget! – szólt a jelmondat, s az autómentességhez összesen mintegy 2000 autót befogadó mélygarázsokat álmodtak meg a Dózsa György úton, az Állatkerti körúton és a Hermina úton. Ha a Fővárosi Közgyűlés leállítja azok befejezését, akkor az egész elképzelés kipufogófüstbe ment terv lesz.

 

MÉG NEM ÉPÜL, MEGTÁMADVA

Városligeti Színház

Színház a Ligetben? Az ötlet nem új, 1909-ben megvalósították, majd – bő negyven évvel később – a Felvonulási tér megvalósítása során lebontották. Ám mindez újra állhat a régi helyén, az eredeti épülettervek és a modern színháztechnika ötvözésével, gyermek- és ifjúsági darabokkal. Vajon a Fővárosi Közgyűlés is kiáll ezen értékek mellett?

Fotó: városliget zrt

 

MÉG NEM ÉPÜL, MEGTÁMADVA

Új Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza

Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Millennium Háza, félig kész új Néprajzi múzeum: ebbe a sorba illik a most veszélybe került új Nemzeti Galéria, illetve a Magyar Innováció Háza.

Fotó: városliget zrt

Előbbi a régi, romos Petőfi Csarnok helyén magasodna, utóbbi pedig a Közlekedési Múzeum elavult épületét váltaná fel. Míg az Új Nemzeti Galéria megjelenésében a modern építészeti vonalakat képviselné a Városligetben, 50 ezer négyzetméteres helyen állandó tárlatokat és időszaki kiállításokat kínálva, addig a Magyar Innováció Háza az eredeti 120 éves tervek alapján születne újjá, s adna teret a világ fejlődését szolgáló magyar műszaki találmányok izgalmas tárlatának.

Fotó: városliget zrt

Vajon mire szavaz a Fővárosi Közgyűlés: alkotásra vagy elsöprésre?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?