Létrehozva: 2021.05.29.

Gyurcsány elvette, amiben addig hittek az emberek – interjú az Elk*rtuk rendezőjével

Nyilatkozott a Ripost7-nek Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimijének rendezője. A film 2006 botrányokkal teli őszén játszódik.

Nem véletlen, hogy az Elk*rtuk című filmet – angolul Cost of Deception, vagyis A hazugság ára –, melynek előzetesét az őszödi beszéd elhangzásának 15. évfordulóján mutatták be, egy díjnyertes angol rendezőre, Keith Englishre bízták. A MEGAFILM 110 perces filmjét hamarosan a mozikban is bemutatják.

Keith English – Fotó: Dombóvári Tamás

Ripost7: Milyen kutatási anyagot használt fel munkája során?

K.E.: Bendi Balázs írta a forgatókönyvet, ő végezte el a kutatómunkát. Rendőrökkel és a 2006-os eseményeken részt vevő, ott tartózkodó emberekkel beszélgettünk, hogy teljesebb képet kapjunk az akkor történtekről. A film egy nagyon személyes történet egy fiatal nőről, aki belekeveredik az eseményekbe egy történelmi pillanatban Magyarországon.

Ripost7: Miért vállalta egy olyan film rendezését, ami a közelmúlt magyar történelmének egy szégyenteljes foltjáról szól?

K.E.: Szeretek olyan filmeket készíteni, amikről az emberek beszélgetnek, amelyek arra késztetik a nézőt, hogy járjon utána a kapott információnak. Fontosnak éreztem megmutatni, ahogy egy ország felnőtté válik. Szeretek filmeket készíteni az emberekről, arról, hogyan változnak meg vagy változtatják meg őket és milyen hibákat követnek el. Remélhetőleg a film hatására az emberek maguk is kutatni fognak, utánanéznek az alapsztorinak.

Forrás: MEGA FILM Kft. (Fotó: Bara Szilvia/Kocsis Bence)

Ripost7: Olvasta az őszödi beszéd fordítását?

K.E.: Igen, egy részét elolvastam. Ez a politikai beszéd óriási problémát okozott, de alapvetően a tisztelet és a hit elvesztéséről szólt. Magyarországon az adott pillanatban minden kicsit szétesett. Ez olyan, mintha rájönnél, hogy a partnered viszonyt folytat mással. Ilyenkor hirtelen elveszik tőled azt, amiben addig hittél.

Ripost: Találkozott Gyurcsány Ferenccel?

K.E.: Nem, nem. Egyetlen politikussal sem találkoztam. Megkaptam a forgatókönyvet és annak alapján megpróbáltam olyan filmet készíteni a magyar embereknek, ami beszélgetésre ad alkalmat, a befolyásolás szándéka nélkül. Azt hiszem, a film alkotói ezért szerettek volna egy kívülálló és független rendezőt találni.

Ripost7: A történet melyik része volt a legmegdöbbentőbb az ön számára?

K. E: Az angol cím „Cost of Deception”, vagyis A hazugság ára. A film nem feltétlenül a miniszterelnökről vagy bárki másról szól, hanem az emberről. A megtévesztés természetesen jelen van a történetben, de más módon. A film egy személyes sorsot mutat be a történelem viharában.

Forrás: MEGA FILM Kft. (Fotó: Bara Szilvia/Kocsis Bence)

Ripost: Világszerte vannak, akik úgy gondolják, hogy ez a beszéd hasonlít Winston Churchilléhez, amit a 2. világháború idején mondott. Mi a véleménye erről?

K.E.: Szerintem nem szabad kiragadni egy-egy kijelentést a közegből, amiben elhangzott. Churchill valóban mondta, hogy soha nem adjuk fel, de ha jól emlékszem, azt is mondta: „jobb a beszéd, mint a háború”. Rendben van a harc, de beszélned is kell, anélkül nem jutsz sehova. Globális probléma, hogy nincs párbeszéd, mindenki az egyik vagy a másik oldal felé húz. Remélem, hogy a film hatására a magyar emberek újra elkezdenek beszélgetni egymással, gondolkodni és olvasni.

Ripost7: Mit gondol, mi lehet ennek a magyar filmnek az üzenete számunkra?

K.E.: Azt hiszem, az üzenet az, hogy tartsatok ki. Segítsetek, hogy eljuthassunk a fejlődés egy következő szakaszába, mint egy olyan ország, amely egyszer nagy volt, ami volt egy sokkal nagyobb birodalom része, és még mindig nagyon büszke ország. Az az üzenetem, hogy az embereknek beszélniük kell egymással. Meg kell állítani a széthúzást és egy közös jövőt kidolgozni. Én készen állok arra, hogy nem leszek népszerű. De ez a film nem rólam szól, hanem egy országról és a világról.

Az őszödi beszéd következményeiről további részleteket olvashatsz a Ripost7 legfrissebb számában. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

borsonline.hu

Ők a 7 leggondoskodóbb csillagjegyek! Te köztük vagy ?

hirtv.hu

Mutatjuk, kik Gyurcsány emberei a városházán

ripost.hu

Meg ne próbáld! Ha ezt a számod hívod, milliókkal fognak átverni

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Rémisztő, mit talált a térképet böngészve: videón a felfedezés

ripost.hu

Súlyos szívproblémával küzd a népszerű műsorvezető: „Vékony szálon csüng az élet”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Deutsch Tamás: A dollárbaloldal már megint támadást indított Magyarország ellen

INSIDER

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt