Létrehozva: 2021.09.30.

Kemenesi Gábor felfedte a valóságot: ez történt igazából az influenzával

A virológus elárulta, hogy mi történt valójában az influenzával, és miért is olyan fontos erről tudni.

„Az influenzavírus esetében éppen azt a jelenséget látjuk, ami most rendkívül jól jönne a SARS-CoV-2 ellen is. A genetikai változatosság eltűnését és a vírus (vírusok) visszaszorulását. Sokan kérdezték tőlem, hogy mi a helyzet influenza témakörben és ennek megválaszolására végre megjött az első nagy tanulmány is„ – árulta el Kemenesi Gábor virológus közösségi oldalán közzétett posztjában.

Dr. Kemenesi Gábor virológus, a PTE Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa.
Fotó: Löffler Péter lp
Dunántúli Napló

Mint írja, a szezonális influenza minden évben százezrek halálát okozza világszerte. A virológusok eközben minden évben küzdelmet folytatnak azért, hogy az emberekhez eljusson: oltassuk be magunkat, mert akiknek átadhatjuk, közülük bizonyos embereket súlyosan érinthet a vírus.

„Az influenzavírusok rendkívül komoly visszaszorulását tapasztalhatjuk 2020 év eleje óta. Az influenzavírusok globális keringését és az aktuálisan terjedő vírustörzsek megjelenését/széthurcolását a globális embermozgások és a szezonalitás alakítják. Mióta a mozgás jelentősen lassult, illetve egy ideig le is állt, láthatóan számos influenzavírus törzs eltűnt” – magyarázta Kemenesi, hozzátéve, hogy ha egy vírustörzs egyszerűen nem képes a fertőzési láncolatokon emberről-emberre továbbmenni, gyakorlatilag kihal. „A lezárások, utazási korlátozások hatására éppen ezt láthattuk. Ez egyfelől érdekes az influenzavírusok tekintetében, másrészt pedig mutatja a SARS-CoV-2 és általában a légúti vírusok elleni hatékonyságot.„

Érdekesség, hogy bizonyos influenzavírusok, az Influenza „B” törzs Yamagata vonala és számos influenza „A” variáns egyszerűen kihalt, hiszen nem tudott gazdaszervezetről gazdaszervezetre továbbjutni. Kemenesi szerint a fennmaradó törzsek és variánsok bizonyos földrajzi régiókban találtak „menedéket”, ezek a területek lesznek később a figyelem középpontjában, amikor az újrainduló világban megindulhatnak a kimaradt vírusok is.

„Érdekes módon az A(H3N2) vírus jelenleg Dél- és Délkelet-Ázsiában talált egyfajta menedékre, itt tudta fenntartani a terjedést és tudott fennmaradni, míg az Influenza B Victoria variánsa Kínában, illetve az A(H1N1) Nyugat-Afrikában” – fogalmaz a virológus.

Kemenesi szerint mindez azt mutatja meg, hogy a lezárások működtek a légúti vírusok ellen, így az újfajta koronavírus terjedésén is nagyot fékezhettek, ami nyilvánvalóan emberéletekben mérhető előnyt jelent. Emellett megmutatja, hogy miként működnek a vírusok és járványok a globális világban. Ráadásul mindez fel is hívja a figyelmet arra, hogy egy univerzális influenza vakcinára van szükség, ami nagyon sok, vagy akár minden influenzavírustörzs ellen is védelmet nyújthat egyszerre.

„Jelenleg évről-évre figyelemmel kell kísérni az aktuálisan leginkább terjedő variánsokat és hozzájuk igazítani a szezonális influenza vakcinát. Ennek fejlesztésében egyébként egy kiváló hazai kutató is részt vesz„ – árulta el a szakember.

Ez is érdekelhet

origo.hu

15 év után szakított a magyar énekesnő

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.