Létrehozva: 2021.04.12.

Keresik a jövő magyar űrhajósait: ezeknek a feltételeknek kell megfelelni!

A válogatás 2021 májusától 2022 októberéig tart. Szakemberek várják a potenciális űrhajósjelöltek jelentkezését, dokumentumait.

Űrhajósnak lenni kihívást, különleges életutat jelent mind a mai napig, és a jövőben induló programoknak köszönhetően, remélhetőleg egyre több magyar is lesz közöttük. A különböző programok előkészületeiről is nyilatkozott a Ripost7-nek Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Képünk illusztráció
Fotó: afp

Magyarország 2005 óta teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek (European Space Agency, ESA), és a 2019-ben jelentősen megemelt befizetéseknek köszönhetően hazánk kutatói, mérnökei a korábbinál nagyobb arányban vehetnek részt egyebek mellett az ESA Hold felé irányuló programjaiban.

Ferencz Orsolya példaként megemlítette, hogy magyar kutatók is részt vesznek a Föld és Hold közötti kommunikációt szolgáló Lunar Pathfinder fedélzeti elektronikai egységének fejlesztésében és gyártásában. A Lunar Gateway – a majdani Hold körüli űrállomás – sugárzás mérési egységeit pedig az Eötvös Loránd Kutatóhálózat Energiatudományi Kutatóközpontja fejleszti.

Ferencz Orsolya Ildikó, Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

„Azt lehet mondani, hogy Magyarország 1946 óta, tehát 75 éve vesz részt aktívan az emberiség űrtevékenységében, amikor a világon másodikként sikerült Bay Zoltánnak és kutatótársainak megmérnie a Hold és a Föld közötti távolságot radarral. Ha nem szólt volna közbe a háború, a magyar mérnökök elsők lettek volna elsők a világon.

Az elmúlt 75 év alatt folyamatosan aktívan vettünk részt a különféle nemzetközi kísérletekben. Száznál is jóval több olyan egységet fejlesztettünk, ami hibátlanul működött az űrbeli körülmények között. Büszkék lehetünk arra is, hogy az úgynevezett zsebműholdak, piko műholdak egy egész működő flottáját sikerült a Budapesti Műszaki Egyetem mérnökeinek felbocsátania az űrbe” – mondja a miniszteri biztos, aki arról is szólt, hogy az Európai Űrügynökség 11 év után újra toborozni kezdett asztronautákat, amire hazánkból is lehet jelentkezni.

„Űrhajósnak lenni kihívást jelent mind a mai napig. Rendkívüli dologról van szó, egy egészen különleges életutat jelent, tehát azok az emberek – és remélem minél több magyar lesz közöttük –, akik eljuthatnak a világűrbe, onnantól kezdve annak a néhány százas elitklubnak lesznek a tagjai a nyolc milliárdnyi emberből, akik egyáltalán feljutottak a világűrbe. Alig több mint 500 ember mondhatja ezt el magáról. Nem csak fizikai, hanem szellemileg is rendkívüli terhelést jelent a világűr körülményei között dolgozni, kutatni, viszont ahhoz, hogy sikereket tudjunk elérni robotok és az automaták által végrehajtott küldetéseken túl, az emberi jelenlétnek is bizony sokszor fontos szerepe van” – mondja Ferencz Orsolya.

Ki lehet európai űrhajós?

Március 31-től már elérhető az ESA hivatalos online felület, melyen keresztül a potenciális űrhajósjelöltek benyújthatják a jelentkezésüket, feltölthetik a szükséges dokumentumokat. A válogatás 2021 májusától 2022 októberéig tart. A jelöltek pszichológiai, pszichometrikai, valamint orvosi szűréseken, szakmai interjúkon esnek át. Várhatóan 2022 utolsó negyedévében teszik közzé a sikeres vizsgát tett jelöltek névsorát, az azon szereplők 2023-ban kezdik meg alapképzésüket a németországi Kölnben található Európai Asztronauta Központban (EAC). A feltételek között szerepel:
  • MSc-diploma természettudományi, mérnöki, matematikai vagy informatikai területeken.
  • Minimum 3 év posztgraduális tevékenység az adott területen, folyamatosan bővülő felelősségi körökkel, szerepvállalással.
  • Felsőfokú angol nyelvtudás, egyéb nyelv ismerete előny.
  • Erős motiváció a folyamatosan változó, utazással és hosszan tartó távolléttel járó munkavégzéssel szemben.
  • Extrém terhelhetőség.
Az alkohol-, dohány- vagy drogfüggés kizáró ok.

Először mehet az űrbe para-asztronauta

Európai Űrügynökség jövőbeni programja annyiból is különleges, hogy az emberiség történetében először nyitja meg a lehetőséget para-asztronauta előtt, ami elsőre úgy tűnhet, mintha pusztán a társadalmi igazságosság forgatókönyve mentén haladnánk, de valójában az emberi test terhelhetőségével kapcsolatos tudományos küldetésről is szó van, és az űrutazás ezzel kapcsolatban szolgáltathat fontos tapasztalatokkal.

Irány a Nemzetközi Űrállomás!

Magyarország a 2020-as évek közepén űrhajóst kíván küldeni az űrbe. 1980-as űrutazását követően várhatóan a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhat majd a második magyar űrhajós.

Farkas Bertalan (Fotó: oszk)

A Nemzetközi Űrállomás egy olyan egyedülálló és exkluzív laboratórium, amelybe annak életciklusa alatt mindössze pár száz tudós léphet be. Az ilyen küldetések pozitív lökést adhatnak a felbocsátó ország oktatási rendszere, high-tech szektorai számára.

További érdekességeket olvashatsz az izgalmas témában a Ripost7 április 13-án, kedden megjelenő számában. Keresd az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

A világ legjobb focistájának totális csődje és egy nagyképű 11-es végezte ki a Manchester Cityt

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

Házasság első látásra Csabi: Még egy peteérést bevárok

hirtv.hu

Betiltotta és elképesztő vádakat fogalmazott meg a kerületi polgármester Orbánék konferenciájáról + videó

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Kudlik Júlia üzent a köztévé MI-műsorvezetőjének: "Szerencse, hogy lelket nem adtak még neki!"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

INSIDER

Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!