Létrehozva: 2020.02.17.

Két cserbenhagyót fogtak egy nap alatt!

Egy zebrán átkelő nőt ütöttek el Debrecenben február 13-án reggel, a tettes továbbhajtott. Később a nézelődők között ismerte fel egy szemtanú. Ugyanaznap délután pedig egy vitnyédi férfi autójába mentek bele hátulról Balf és Fertőboz között. A kocsi felborult, kész csoda, hogy a vezető ép bőrrel megúszta. Nem a gázolón múlt, ő segítségnyújtás nélkül elhajtott. Egyre gyakoribb a cserbenhagyás, miért nem vállalják a felelősséget a tettesek?

Lusta volt reggel lekaparni az ablakra fagyott jeget egy debreceni autós, és ezzel kis híján egy gyalogos halálát okozta február 13-án a reggeli órákban. A Csapó utcában egy zebrán átkelő nőt ütött el, a gyalogost súlyos sérülésekkel vitték kórházba. A gázoló továbbhajtott, de amikor a rendőrök a helyszínelést végezték, az egyik szemtanú jelezte, hogy a nézelődők között van a gázoló. A férfi autójának a szélvédője még akkor is le volt fagyva, amikor elszámoltatták, alig lehetett kilátni rajta, ez okozta a balesetet.

Debreceni gázolás helyszíne
Fotó: police.hu

„Segítségre van szükségem, és itt jó sokan vagytok„ – kezdte meglepő beszámolóját egy vitnyédi férfi a közösségi oldalán. Mint kiderült, február 13-án délután három óra körül Balf és Fertőboz között szenvedett balesetet. „Egy autó hátulról meglökött, az autóm megpördült, nem tudtam megfogni, ebből kifolyólag a szemközti oldalon a bicikliút melletti fák fogták meg az autómat. A másik fél elhajtott, cserben hagyott. Kimásztam az autóból, jól vagyok és pár óra kórház után végre hazaértem a feleségemhez és a kisfiamhoz, de ez nem a cserben hagyón múlott” – folytatta a férfi. Szerencsére az arra autózók a segítségére siettek, és a szemtanúk a vétkes jármű azonosításához is próbáltak megjegyezni részleteket. Látták, amint a tettes az ütközés után elhajt egy földútra.

Fotó: Ripost

„Én voltam az első, aki megállt a balesetnél. Egy szürke Corsa volt, a teljes rendszámára sajnos nem emlékszem” – jelezte egy hölgy, aki a rendszám elejét azonban megjegyezte, valószínűleg ez alapján akadt a cserben hagyó nyomára.

A Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság a Ripost kérdésére megerősítette a baleset részleteit.

„Az adott úton egy szabályosan közlekedő gépkocsi hátuljának ütköztek, ami ennek következtében a menetirány szerint bal oldali árokba hajtott. A balesetet okozó autó vezetője a helyszínről megállás és segítségnyújtás nélkül elhajtott. A vitnyédi sofőr megsérült, őt a mentők kórházba vitték. A Soproni Rendőrkapitányság a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja” – közölték.

Fotó: Ripost

Az utóbbi időben egyre több a cserbenhagyásos baleset. Miért nem vállalják a tettesek a felelősséget? – kérdeztük a klinikai szakpszichológust.

„Ha az ember váratlanul olyan helyzetbe kerül, mint még soha, akkor előfordul, hogy az elvárhatótól eltérően viselkedik, megijed„ – magyarázta Makai Gábor. „Ezek az emberek nem pszichopaták, nem szándékosan okoznak szenvedést, hanem elveszítik a racionális gondolkodás képességét. A váratlan helyzettől az elme beszűkül, így torzul a válaszreakció, ami normál esetben az lenne, hogy leáll az autóval és segítséget hív, megpróbál ő maga is segíteni. Ha eluralkodik rajta a félelem, akkor önmagát is becsapja azzal, hogy elhajt, mintha nem is történt volna akkora baj. Az is gyakori, hogy visszamennek a tettesek a helyszínre, miután a tudatuk kitisztul, mert megjelenik a belátás és a segítségnyújtás ösztöne. Előfordul, hogy a gázolónak nincs bűntudata, csak meg akarja úszni a dolgot. Tapasztalatom szerint azonban ez a ritkább” – vélekedik a pszichológus.

A cserben hagyót azonban ez a lelki folyamat nem menti fel, a segítségnyújtás elmulasztása akár egy év börtönnel is büntethető.

Egyre gyakoribb a hasonló eset

  • December 13-án egy 13 éves kislány lett az áldozata egy részeg, jogsi nélkül vezető sofőrnek. A 32 éves K. Gábor nem állt meg a stoptáblánál Kiskunhalason. A védett úton, egyenesen bicikliző kislány a kocsija alá szorult, onnan kiabált, hogy mentsék meg az életét, a férfi viszont elfutott. Két rendőr és a járókelők mentették meg a gyermeket.
  • Január 17-én Salgótarjánban a Rákóczi úton a 34 éves V. Roland elütött egy gyalogost, majd megállás és segítségnyújtás nélkül továbbhajtott. Áldozata, egy nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Miután elfogták, kiderült, hogy a sofőr ittasan vezetett.
  • Január 23-án a profi testépítőnek készülő 15 éves Farkas Attilát elgázolták Pestszentlőrincen. Édesanyja a Ripost-nak mesélt a balesetről január végén. „Iskolába tartott a fiam. A Tinódi utcánál sétált át a villamosmegállóba. Már majdnem átért, amikor egy autós elütötte. Egy szemtanú szerint Attila ráesett a motorháztetőre, majd három métert repülve zuhant az aszfaltra”. Egy szemtanú azt mondta: a sofőr, egy középkorú nő kiszállt ugyan, odasétált a diákhoz, de végül magára hagyta. A járókelők hívtak mentőt hozzá.
  • Január 27-én a kiskunhalasi Kölcsey és a Pozsony utca kereszteződésében elütöttek egy kerékpárost. Az autó vezetője nem adta meg az elsőbbséget a biciklisnek, majd megállás nélkül továbbhajtott. A kerékpáros nőt súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
  • Január 27-én egy 53 éves nő részegen elütött egy gyalogost egy kecskeméti zebránál. A sérültet életveszélyes állapotban vitték kórházba. A nő segítségnyújtás nélkül továbbhajtott és még aznap újabb balesetet okozott délután fél 4-kor, Soltvadkerten: részegen nekiütközött az előtte szabályosan haladó autónak. Akkor sem nézte meg, hogy megsérült-e valaki, továbbhajtott.

    Fotó: police.hu
    Fotó: police.hu
  •  

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Náluk nyaraló kislányt erőszakolt meg egy férfi Veszprém vármegyében

    origo.hu

    Újabb európai ország készül a világháborúra

    borsonline.hu

    Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

    mandiner.hu

    Sorra lépnek Orbán nyomába a jobboldali pártok, nagyra tartják mindazt, amit létrehozott

    mindmegette.hu

    Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

    mandiner.hu

    Lavinát indíthatott el Orbán Viktor, ezt pedig páratlan szorongással figyelik Kijevben

    origo.hu

    Salma Hayek az esküvőjén is a melleit mutogatta - fotók

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

    INSIDER

    Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

    INSIDER

    Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

    INSIDER

    Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

    INSIDER

    Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

    INSIDER

    Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést