INSIDER

Kezdődik a rovarinvázió: Menetelnek a hangyák, kikeltek a szúnyogok

Ellepik a lakásokat a hangyák, és már csípnek a korai szúnyogok! A nagy hideg után érkezett hirtelen meleg meghozta a kellemetlen rovarokat is. Hétfőn kezdik a szúnyogirtást a Balatonnál.
  • Szerző: RIPOST

A tartós napsütés, a 20 fok feletti hőmérséklet felébresztette a természetet: rügyeznek a fák, a bokrok, nyílnak a tavaszi virágok, tojást raktak a madarak. De üröm is van az örömünkben: ellepik a lakást a hangyák! Leginkább a konyhát, ahol mindig akad valami, ami odacsábítja az apró rovarokat. Néhány ügyes trükkel azonban könnyen száműzhetjük őket!

Aki nem kér a hívatlan vendégekből, töltsön egy kis ecetes vagy citromos vizet a virágpermetezőbe, azzal locsolja le az útvonalukat, vagy szórjon ki szódabikarbónát. A hangyák ugyanis utálják az ecet és a citrom szagát, úgyhogy rövid időn belül elköltöznek.

Ha a természetes módszerek egyike sem válik be, felporszívózhatjuk őket, eltömíthetjük a lyukat, ahol bejönnek, és végső esetben folyamodhatunk különböző mérgező hatású mesterséges anyagokhoz is, ezek beszerezhetők a közértben vagy a drogériában

– javasolta a %% olvasóinak Szigligeti Zsolt rovarirtó.

Már április elején megjelentek a csípőszúnyogok, emiatt hétfőn megkezdik a balatoni szúnyogirtást.

"Április 16-17-én, az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb területen végzünk biológiai gyérítést, idén 2 ezer 600 hektáron. A beavatkozás a parti zónát és a háttérterületek nádas-mocsaras, időszakosan víz alatt álló területeit érinti"

– tájékoztatott a munkát koordináló Balatoni Szövetség elnöke.

Balassa Balázs hozzátette, hogy az elmúlt hetekben hullott sok eső miatt a Balaton körüli tenyészőhelyeket most is átlagon felüli mennyiségű víz borítja. A melegedő időjárásnak köszönhetően ezekben a vízterekben megjelentek az embert támadó csípőszúnyogfajok lárvái, emiatt van szükség a gyors beavatkozásra.

Hatékony a szúnyogirtás

Az enyhe, rövid tél és a nyárias, meleg időjárás miatt már most szárnyra kaptak azok a szúnyogok, melyeknek sikerült áttelelniük a védett helyeken. Sokuk már a tojásait is lerakta, ezekből pedig 3-5 nap alatt lárva lesz, ami négy vedlés után alakul át bábbá, majd vérszívó imágóvá, megkeserítve ezzel a természet közelében és a vízparton élők életét.

A biológiai gyérítés szelektív a csípőszúnyogokra nézve, de csak az első három lárva stádiumban hatásos, utolsó lárva stádiumban illetve báb állapotban már nem

- mondta a %%-nak Soltész Zoltán biológus.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa szerint ezért kell időben felkészülni az invázióra.

„A hamarosan kezdődő biológiai gyérítéssel hatékonyan lehet tizedelni a szúnyogokat a természetvédelmi területen is. A Balaton-part nagy része is ilyen, így valószínűleg kevesebb csípést gyűjtenek be idén az itt túrázók”

– hangsúlyozta az entomológus szakember.

Elektronikusan is elűzhetők a rovarok
A boltokban egymás mellett találhatók a szúnyogriasztók és a szúnyogirtók, viszont nagy különbség van a két termékcsoport között! A ma már igen népszerű és széles termékpalettával bíró elektromos szúnyogirtók is ide tartoznak, de vannak fújós kiszerelésű rovarirtók is. Utóbbiak az emberre és a vízi élőlényekre is mérgezőek, ezért inkább válasszunk rovarriasztó terméket rovarirtó helyett. „A drogériák polcain elérhető szúnyogriasztók mindegyike bevizsgált és engedélyeztetett, így nyugodtan megvásárolhatjuk ezeket. Alkalmazásakor mindig tartsuk be a használati utasításokat, figyeljünk arra, hogy szembe, nyálkahártyára ne kerüljön belőle” – hívta fel a figyelmet a %%-nak Soltész Zoltán biológus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?