INSIDER

Kezdődik: itt az első halálos áldozata a fűtési szezonnak

Pesterzsébeten követelt először életet az idei fûtési szezon. Vajon hány halálesetet hoz még ez a tél, és mit tehetünk, hogy ne így legyen? Tavaly tizenhatan haltak meg szénmonoxid-mérgezésben.
  • Szerző: Ripost

Pesterzsébeten egy Eperjes úti lakásban szénmonoxid-mérgezésben meghalt egy lakó, hárman kórházba kerültek.

Megfelelő szénmonoxid-riasztóval emberéleteket lehetne megmenteni, hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Tavaly tizenhatan vesztették életüket az alattomos gáztól, előző évben kilencen, de évek óta nem haltak meg olyan lakásban, amelyikben a riasztó jelzett. A levegővel azonos fajsúlyú gáz színtelen, szagtalan, ezért nehéz időben észlelni. Ráadásul a jelentkező rossz közérzetet sokan összekeverik az influenza tüneteivel.

A szén-monoxid-mérgezés tünetei között szerepel a rosszullét, a szédülés és a fejfájás, így könnyen hiheti azt bárki, hogy nem ivott elég folyadékot napközben vagy, hogy influenzás.

Amennyiben rendszeresek az ilyen tünetek, hívjunk szakembert a tüzelő-fűtő berendezés átvizsgálásához és szellőztessünk gyakrabban, hiszen legtöbbször a nem megfelelő szellőztetés okozza a szén-monoxid jelenlétét."

– mondta a %%-nak Hajdu Márton, a katasztrófavédelem szóvivője. 

Ahol gázzal, fával, vegyes tüzeléssel, nyílt láng használatával fűtenek, ott mindenképpen érdemes szén-monoxid érzékelőt használni. Mellkas- vagy fejmagasságba, hálószobában pedig az ággyal egy szinten ajánlatos elhelyezni a műszert. Ha jelez a szénmonoxid érzékelő, azonnal le kell kapcsolni a fűtőberendezést, kinyitni az ablakot és hívni a tűzoltókat, ha valaki rosszul van, a mentőket is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?