INSIDER

Ki nem találnád, mely nemzet fiai rajonganak leginkább Budapestért

A Kiwi.com kutatása szerint az elmúlt három év alapján Oroszországból érkezik a legtöbb turista Budapestre, de Németország és Franciaország is rendre az elsők között található.
  • Szerző: Ripost

Budapest Európa egyik legszebb, legizgalmasabb fővárosa. Bizonyíték erre az évi több millió turista, akik a világ minden pontjáról látogatnak hozzánk. De mégis, mely országokból érkezik a legtöbb repülőjegy foglalás Budapestre?

A cseh székhelyű Kiwi.com adatai alapján az elmúlt három évből csemegézhetünk.

Oroszország vezet, de idén kevesebb az amerikai

Oroszország minden vizsgált évben a lista első helyén végzett, azaz innen érkezik a legtöbb Budapestre irányuló foglalás. Németország és Franciaország is rendre az elsők között található, az azonban érdekes, hogy míg 2019-ben az USA-ból érkező foglalások száma a top3-ban volt, addig idén az első 10-be sem került bele.

A fotó illusztráció Kiwi.com

„Bár az amerikaiaknak nem tilos Európába utazni, sok országban számos megszorítás van érvényben a turisztikai céllal utazók számára a teljes tilalomtól a nem oltott utasok belépésének korlátozásáig. Ez okozhatja az Amerikából érkező foglalások csökkenését” – mondta Eliška Dočkalová, a Kiwi.com customer experience igazgatója.

Sokan érkeznek átszállással

A Kiwi.com egyedi járatkombinációs algoritmusa képes összekötni azokat a hagyományos és fapados légitársaságokat, amelyek általában nem működnek együtt. A repülőjáratokat, vonatokat és buszokat egyesítve olyan egyedi útvonalakat hoznak létre, amelyeket más keresőmotorok nem találnak. Ez az eszköz azt is mutatja, hogy a Budapestre érkezők 60 százaléka több légitársaságot és járatot kombinálnak és így jutnak el hozzánk, mindössze 40 százalék utazik közvetlen járattal.

Erőteljesen nő a fiatalok aránya

Az utazók közel fele minden évben a 25-39 éves korosztályból kerül ki, de nagyon érdekes, hogy a legfiatalabb korosztály (18-24) aránya az utóbbi időben erőteljesen nőtt, míg valószínűleg a koronavírus miatt az idősebb utazók idén jóval kisebb arányban érkeztek, mint 2019-ben. A pandémia előtti időszakban a 40 évesnél idősebb utazók aránya közel 40 százalék volt, mára ez 25 százalékra csökkent, a legfiatalabbak aránya pedig 11 százalékról 25-re nőtt.

Férfiak túlsúlyban

A foglalások mintegy 60 százalékát minden évben a férfiak végzik. Az utazók valamivel több, mint fele egyedül utazik, nagyjából egyharmaduk párosan. Az itt töltött napok számában sem látszik nagy elmozdulás, átlagosan valamivel több, mint 3 napot töltenek hazánkban az ide utazók. Az év legsűrűbb időszakai a Budapestre irányuló foglalások tekintetében minden évben a szeptember és az október eleje. Tudjuk, hogy az ősz jól áll Budapestnek, ez az idén szeptemberi foglalásokon is jól látszik, a 2019 ugyanezen időszakához viszonyítva közel 50 százalékos az emelkedés.

Csökkentek a jegyárak

Az átlagos repülőjegy árak változása jelentős: míg 2019-ben egy Budapestre utazó átlagosan 230 eurót – mai áron mintegy 83 ezer Ft – fizetett egy jegyért, addig idén a 141 eurós – nagyjából 50 ezer Ft – átlagár a jellemző. Valószínűleg ezért is választják évről-évre egyre többen ezt a virtuális utasszállítót, hiszen egyedülálló Kiwi-kódja segítségével olcsó utazási lehetőségeket találhatunk.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Készíts szaloncukrot házilag!
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?