INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: ónos esőre és ködre is fel kell készülnünk

Nyolc megyét érint a figyelmeztetés. Helyenként ónos eső, máshol köd lesz jellemző.
  • Szerző: Ripost

Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint gyenge ónos eső várható Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyében. Általában néhány tized milliméternyi csapadék lesz. Még Somogy és Zala megyében tartós és sűrű köd fogja veszélyeztetni a közlekedést.

Grafika: OMSZ

Hétfő vastag frontális felhőzet lesz felettünk, amely napközben délnyugaton vékonyodhat el, máshol inkább csak rövid napos időszakok valószínűek. Késő délutántól aztán észak felől elkezd vékonyodni, estefelé csökkenni a felhőzet. A látási viszonyok lassan mindenhol javulnak. Elszórtan, legnagyobb eséllyel az ország északkeleti, északi felében valószínű gyenge intenzitású csapadék: az eső mellett kezdetben ónos eső is lehet, majd napközben egyre inkább az eső lesz a jellemző, délután pedig fokozatosan szűnik a csapadék. A légmozgás mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -5 és +1 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul.

Éjszaka nagy területen felszakadozik, csökken a felhőzet, majd ezt követően kedd reggelre az ország egy részén köd, illetve rétegfelhőzet képződik. A köd és a felhőzet csak kis területen, de akár egész nap megmaradhat, az ország nagy részén ugyanakkor gyengén felhős, napos időre számíthatunk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -3 és +3 fok között alakul, de északi fagyzugokban hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a napos tájakon 7, 8 fok körül, a felhős, ködös vidékeken 5 fok alatt várható.

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

Szerda napközben legfeljebb kis körzetekben süthet ki a nap, a köd egy része végig megmarad. Többfelé kell szitálásra, főként éjjel ónos szitálásra számítani. Északnyugaton megélénkülhet a déli szél, másutt gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között várható.

És ezeket olvastad már?