Létrehozva: 2020.02.20.

Kiakadtak az autósok, mert Karácsony megint bevezeti a kerékbilincset

Dühöngenek a budapesti autósok: tegnap kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester megint bevezeti a kerékbilincselést. A módszert Tarlós István azért szüntette meg, mert pont a legrosszabb helyen rögzítik vele a forgalmat akadályozó autókat.

Kiverte a biztosítékot sok budapesti autósnál, hogy Karácsony Gergely főpolgármester újra alkalmazni akarja a kerékbilincset a budapesti utakon a 2020-as fővárosi javaslat szerint. „Ennek senki sem örül. Engem is bilincseltek már meg, ráadásul egy kórháznál, ahol nem volt meg a megadott 5 méter, ahol lehetett volna már parkolni„ – mondta a Ripost-nak Péter, aki épp autójával állt meg egy óbudai parkolóban, amikor megkérdeztük, mit gondol. „Nem kellene, hogy ez a kerékbilincs-mizéria elölről kezdődjön! Engem is bilincseltek már meg, tudom, mivel jár. Csak olyan helyen lehetne alkalmazni, ha mindenképp újra bevezetik, ahol értelme is van, elrettentő ereje lehet, például iskoláknál, sportpályáknál” – vélekedett egy másik autós.

Fotó: MTI

Naponta átlagban 3 bunkó autós állítja meg órákra a forgalmat Budapesten azzal, hogy beparkol a buszok, villamosok, trolik útjába. Ha ezeket az autókat most elszállítás helyett kerékbilinccsel rögzítik, el lehet képzelni, micsoda káosz lesz az utakon…

Pont erről beszélnek a szakértők is. „Tarlós kivezette, Karácsony bevezeti„ – írja Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitter-oldalán. „A kerékbilincs a legrosszabb helyeken órákra rögzíti a forgalmi akadályt, a szabálytalanul parkoló autót elszállítás helyett, ezért is szűnt meg 2018-ban. Volt erről konzultáció?” – tette hozzá. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint a szabálytalanul várakozó autók közül a tömegközlekedést akadályozó járművek a legkárosabbak társadalmilag. A kerékbilincselés újbóli bevezetése épp ezen semmit sem segít, hisz csak olyan autóknál lehetne alkalmazni, amelyek a forgalmat nem akadályozzák – olyankor pedig a bírságolás is elég. Vitézy szerint a kerékbilincselés helyett növelni kellene a kék lámpás autók, vagyis az autókat soron kívül elszállítani képes járművek számát.

Fotó: MTI

A Karácsony Gergely főpolgármester által benyújtott 2020-as budapesti költségvetést február 26-án tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés. A budapest.hu-n olvasható javaslat szerint a „kerékbilincselési tevékenység ismételt bevezetése éves szinten 15 millió forint összegben emeli a bevételi tervet”.

Évi 15 millió forint a sok százmilliárdos költségvetésű Budapest számára aprópénznek számít – karácsonyék most mégis ennyi bevételért szívatnák a budapesti autósokat… Vajon miért?

„Tényleg újra ez lesz?„ - forgatta a szemét Krisztina. „A lányomat is büntették már meg így, ő 15 ezret fizetett a kerékbilincsért és még 35-öt, ami a büntetés volt. Én nem értek egyet ezzel az egésszel, felháborítónak tartom, lehúzás az egész.”

Krisztina nem ért egyet a kerékbilinccsel
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

„Szerintem hülyeség, értelmetlen újra elkezdeni. Ez az egész a pénzről szól„ – mondta a Szabó Ildikó indulatosan. „Ha az ember kifizeti a büntetést, nem mindegy, hogyan teszi? Nagyon nem tartom jó ötletnek!”

Szabó Ildikó lehúzásnak tartja
Fotó: Keller Mátyás / Ripost

Tarlós István főpolgármester 2018-ban szüntette meg a kerékbilincselést, így abban az évben, amíg a szabály hatályba lépett, már csak 84 alkalommal szereltek fel kerékbilincset szabálytalanul parkoló autókra. Az előző évben még 2979 alkalommal kerékbilincseltek Budapesten – derül ki a Vezess által kikért adatokból.

Nem egyértelműek a jogszabályok

Az ombudsman tavaly megvizsgálta a kerékbilincs alkalmazásával kapcsolatos jogi szabályozást. Székely László felhívta a figyelmet, hogy a jogi szabályozás nem egyértelmű és kijelentette: a kerékbilincs közhatalmi eszköznek minősül, hatósági alkalmazása kizárólag a közlekedés rendjének megsértése esetén jogszerű. Ilyen például a megszabott várakozási idő túllépése korlátozott várakozási övezetben, hiszen a korlátozás célja a közterület közlekedési célú használatának védelme. A parkolási díj meg nem fizetése miatt nem alkalmazható kerékbilincs, csak pótdíjazás. Ráadásul a kerékbilincs alkalmazásával kapcsolatos szabályozás nem egyértelmű, így alkalmazása esetén sérülhet a jogbiztonság és a tisztességes hatósági eljárás követelménye.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Pétert próbálta mosdatni a Soros-közeli portál, de nagyot hibáztak

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

magyarnemzet.hu

Olyan fejlesztés történik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, amire nagyon régen vártak

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

hirtv.hu

Embert gázolt a metró Budapesten

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Fontos: Itt vannak a kormány legújabb bejelentései - Videó

INSIDER

Ennél a három banknál lesz elérhető az új otthonfelújítási támogatás: mutatjuk, hogy mikortól!

INSIDER

Orbán Viktor fontos beszédet tartott: „Hazánkban lehet szabadon beszélni” - Videó

INSIDER

Rendkívüli esemény kezdődik ma Budapesten, Orbán Viktor is felszólal