INSIDER

Kiderült, hogy idén meddig szenvedhetünk a parlagfűtől

Noha az ország északi és nyugati részén jelentősen javult a parlagfű-helyzet, sok helyen még hatalmas mezőkön virágzik az allergén növény. Az allergológus-szakértő szerint akár szeptember végéig is kitarthat az parlagfű-szezon.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Bár a hét elején egy kissé fellélegezhettek a parlagfű-allergiától szenvedők az esős és hűvösebbé váló időjárás miatt, a hét második felére napos idő a jellemző, s csapadék is csak elszórtan fordul elő az országban. Bár sokan szeretik az ősz szebbik arcát, ez az időjárás sajnos a most virágzó allergén növénynek is kedvez.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„A viszonylag meleg, száraz időt nagyon szereti a strapabíró parlagfű. Így az arra érzékenyeknek csendes, esős őszi időjárás jelentheti a megkönnyebbülést. Sajnos az idei parlagfű-szezon akár szeptember végéig is kitarthat” – magyarázta lapunknak Nékám Kristóf allergológus professzor.

A panaszosok pedig folyamatosan teszik a bejelentéseket, legutóbb Csepelen a Csepel Művek területe mellett fotózta le egy környéken élő, hogy a járda rései között is parlagfű nő, s hasonló a helyzet a XVII. kerületi Helikopter lakópark közelében is, ahol egy nagyobb, kaszálatlan mezőn virágzik az allergén növény.

Parlagfű a Csepel Művek mellett.
Fotó: Járókelő.hu

A Balaton partján levágták a parlagfüvet

Van értelme a parlagfűvel szennyezett területek bejelentésének, A legutóbb a fonyódi jegyzőt kereste fel, a Balaton parti településen ugyanis az üdülőövezetben szórta a polleneket a gyomnövény. Bejelentésünk hatására az érintett területen lekaszálták a gazt és a parlagfüvet, így az allergiások ott már fellélegezhetnek. Amennyiben parlagfüves területet lát, azt pontos helymeghatározással jelentheti a -nak, a polgármesteri hivatalokban és kormányhivatalokban, illetve a Nébih honlapján, a pbr.nebih.gov.hu weblapon is.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?