INSIDER

Kiderült, mik csábítják haza a külföldön dolgozó magyarokat

Végre többen jönnek haza Magyarországra, mint amennyien elmennek külföldre szerencsét próbálni. A Ripost a fordulat okát is megfejtette.
  • Szerző: Ripost

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban 20 ezren költöztek vissza Magyarországra, ezzel szemben csak 18 150-en költöztek ki, vagyis megfordult a tendencia! 2014-2015-ben még 30 ezren hagyták el az országot, és még 2017-ben is majdnem 27 ezren vándoroltak el.

Induló tőkét gyűjtenek a fiatalok

Sokan, akik dolgozni mentek ki külföldre, nem gondolták véglegesnek a kiköltözést, nagy részük az önálló élet és család megalapozására gyűjt külföldön. Mivel a júliusban induló családtámogatásoknál a külföldi munkaviszonyt is elfogadják, még többen fontolgatják a hazaköltözést.

A külföldi magyarokat tömörítő internetes csoportokban mindez állandó témává vált az elmúlt napokban, sőt külön oldal is alakult az interneten: a Hazaköltöző Magyarok oldalát 1400-an látogatják.

Július elsejétől használt ingatlant is lehet csok-hitellel vásárolni, és erre a világ bármely pontjáról hazaköltöző magyarok is jogosultak lesznek – ezt nemrég jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Mint ismeretes, a csok-hoz és a csok-hitelhez 2 év, a babaváró hitelhez 3 év munkaviszony szükséges. A hazaköltözők számára ez nagy könnyebbség – derül ki az internetes bejegyzésekből is.

 

Itthon könnyebb újabb gyerekeket vállalni

„2012-ben költöztem ki Angliába, most május végén vagy június elején költözünk haza" – mondta a %%-nak B. Anita.  „Akkor azért döntöttem a kiköltözés mellett, mert a párom már két éve kint dolgozott, és a baráti körömből is sokan. De soha nem tudtam megszokni, nem éreztem magam otthon. Viszont többet kerestem ott takarítással, mint itthon a tanító szüleim."

Anitáéknak van egy kétéves kislányuk, Lujzi születése óta pedig sokat gondolkodtak a hazaköltözésen: szeretnék, ha a lányuk magyarként nőne fel, és nem utolsó szempont a közeli nagyszülői segítség sem. Amikor az új családvédelmi intézkedések kapcsán kiderült, hogy a külföldi munkát és tb-t is figyelembe veszik, döntöttek. A szülőknél fognak lakni, amíg megveszik az új lakást.

„Szeretnénk még két gyereket, így felvennénk a fiatal házasok támogatását is, nemcsak a kedvezményes hitelt, sőt lehet, hogy kihasználhatjuk a falusi csok-ot" – tette hozzá.   

 

Jobban állunk, mint a környező országok

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felmérése szerint Magyarországon alacsony az elvándorlás, csupán a 15-64 éves lakosság 6,8 százaléka vállal külföldön munkát, míg például Írországból 10,3 százalék, Portugáliából 16,7 százalék az elvándorlás, a szomszédos Romániából 34,1 százalék, Szlovákiából 10,2 , Bulgáriából 21,1, Horvátországból pedig 14,4 százalék.

 

Jár a csok a hazaköltöző magyaroknak

A külföldről hazatérők csok igénylését megkönnyítik a júliusban életbe lépő változások. A külföldi (EU-n belüli) munkavállalás vagy tanulás után hazatérő és letelepedni, otthont teremteni szándékozó magyarok helyzetét jelentősen megnehezítette eddig, hogy legalább egy napra, sőt a 10 milliós támogatást igénylő nagycsaládosoknak fél évre hazai TB-jogviszonyt is kellett létesíteniük. A külföldön tartózkodó magyarok hazatérésének hatékonyabb ösztönzése és támogatása érdekében ezért az igényléskor július 1-jétől elegendő csak a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt igazolni, valamint nyilatkozatban vállalni, hogy az építkezés befejezése vagy az újabb ingatlanba való beköltözés után 180 napon belül belföldi TB-jogviszonyt is létesítenek.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?