INSIDER

Kiderült, milyen alapbetegségek jelentik a legnagyobb veszélyt koronavírus idején

Íme a lista! A koronavírus-járvány halálos áldozatai valamennyien krónikus alapbetegségben szenvedtek.
  • Szerző: Ripost

Bár a koronavírus elsősorban a légzőszerveket támadja, nem feltétlenül csak a krónikus tüdőbetegek vannak veszélyben – írja a Blikk.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az adatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomással küzdők, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint a vese- és tüdőbetegek azok, akiknél a fertőzés súlyos lefolyású, sőt akár halálos is lehet.

A légzőszervi betegségek közül a COPD a legjelentősebb.

Fotó: AFP

Szív- és érrendszeri betegségek

A vezető halálozási okok közé tartoznak a szív- és érrendszeri megbetegedések, szívelégtelenséggel, billentyűproblémákkal rengetegen küzdenek. A legfrissebb nemzetközi kutatásokat rendszeresen publikáló Science Alert szerint ezeknél a betegeknél, sőt még az egészséges embereknél is felléphet szívizomgyulladás, ami egy masszív gyulladásos válaszreakció a szív sejtjeiben megjelenő vírusfertőzésre.

Cukor- és vesebetegség

A 65 év felettiek 80-90 százaléka szenved valamilyen krónikus betegségben dr. Bense Tamás szerint, a magas vérnyomás és a szívbetegség mellett gyakran fellép cukor- és vesebetegség is.

„ Időskorban előfordul, hogy valaki hónapokig magas vércukorértékekkel éli az életét, nem kezelik. Ha emellett még más betegsége is van, az nagyon veszélyes lehet. Minél több a betegség, illetve minél kevesebbet kezelnek, annál nagyobb lehet a baj! „– mondta a lapnak az orvos.

Magas vérnyomás

Hazánkban népbetegség, így ijesztő lehet, hogy a magas vérnyomásos betegeknél a leggyakoribb a koronavírus-halálozás. „A 65 év felettieknél több az, aki magas vérnyomásban szenved, mint aki nem, ezért nem meglepő, hogy a statisztikát is vezeti. A tünetekre sokszor évekig nem figyel fel az ember, a visszatérő fejfájást a frontnak tudja be, a teljesítőképesség csökkenését pedig az öregedésnek. Rendszeresen kell ellenőrzésre járni! ”– emelte ki dr. Bense Tamás orvos.

Tüdőbetegség

A COPD és az asztma is idetartozik. Előbbi a hörgők gyulladásos betegsége, utóbbi a légúti nyálkahártyát tartja krónikus gyulladásban.

„A tüdőbetegnél alapból beszűkült a légzőkapacitás, ha ehhez társul a koronavírus okozta légzőfelület beszűkülése, lélegeztetőgép és intenzív terápia ide vagy oda, nagyon komoly lehet a baj„ – magyarázta az orvos.

Daganatos betegségek

Mindennemű daganatos betegség csökkenti az érintett erőnlétét, igénybe veszi a szervezet minden tartalékát, a terápiák gyakran emberfeletti küzdelemmel járnak. Az immunrendszer legyengült, így bármilyen vírus halálos fenyegetést jelenthet a betegre.

Külföldön is hasonló az arány, akinek több alapbetegsége van az a legveszélyeztetettebb

Olaszországban a legutóbbi adatok szerint az elhunyt koronavírusos betegek csupán 1,1 százalékának nem volt alapbetegsége. 26,1 százaléknál egy betegség, 25,7 százaléknál két betegség és 47 százaléknál 3 betegség fordult elő. Magas vérnyomás 76,5 százalékban, szívbetegség, koszorúér-betegség 37,3 százalékban volt az alapbajok közt.

 

És ezeket olvastad már?