INSIDER

Kiderült végre: így terjed a koronavírus zárt térben

Hónapok óta foglalkoztatja a világ vezető professzorait, hogy pontosan miként terjedhet a koronavírus zárt térben. Most japán kutatóknak egy szuperszámítógép segítségével sikerült modellezniük ezt.
  • Szerző: WM

Egy meglehetősen fontos felfedezéssel rukkoltak elő japán kutatók: szuperszámítógéppel modellezték azt, hogyan terjed zárt térben a Covid-19. Különböző forgatókönyveket vettek végig, a tanulmány eredménye pedig sokat segíthet az emberek mindennapjaiban. A kutatás például rávilágított arra, hogy a száraz levegőjű zárt térben a fertőzés veszélye kétszer olyan nagy, mint a párásabb levegőben. De szintén hasznos, ha tudjuk, hogy egy asztaltársaságnál könnyebben kapja el a betegséget az, aki a fertőzött személy mellett ül, mint az, aki vele szemben foglal helyet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szuperszámítógép segítségével sikerült modellezni a zárt térbe terjedő koronavírust.

Legalább ilyen fontos, hogy a kutatás eredményére hivatkozva a szakértők azt ajánlják: zárt térben korlátozzák az emberek létszámát, és lehetőség szerint minél nagyobb távolságot tartsanak egymástól.

Leggyakrabban ugyanis tüsszentés, köhögés és egyszerű kilégzés során kerülnek a vírusok a levegőbe, amelyek apró folyadékcseppekhez tapadhatnak, és így fertőzhetnek meg másokat. Egy szélcsendes, nyugodt levegőjű közegben a vírus így akár több órán keresztül is a levegőben maradhat, ami növeli a fertőzésveszélyt.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?