Létrehozva: 2020.01.25.

Kínai koronavírus: Csak semmi pánik, de jobb az óvatosság!

Miközben Kínából apokaliptikus képek érkeznek, és már 41 halottról szólnak a hírek az új koronavírus miatt, Magyarországon nincs ok a pánikra. De mégis, sokan félnek: gyanakodnak a kínai piacokon, éttermekben, sokan a Kínából rendelt csomagokat is fertőtlenítik… Miközben a szokványos influenza évente 2-3 ezer ember halálát okozza a szövődmények miatt, a kínai koronavírus sokkal kevésbé veszélyes.

Arról érdeklődnek a kőbányai anyukák az interneten, hogy az óvódás gyerekeik veszélyben vannak-e? Hiszen a környéken sok kínai él, sok csoportban van 4-5 kínai gyerek. Ha az ő családjukhoz rokonok, barátok jönnek most, a kínai Holdújévkor, amikor 100 milliók indulnak útnak, akkor hozhatják a vírust is. Megkérdeztünk környéken élő anyukákat, sokukban felmerült ez a dilemma, és nem érzik elégnek és megnyugtatónak a tanácsot, hogy mosson mindenki kezet…

Fotó: Shutterstock

 

„Fertőtlenítettem a Kínából rendelt virágtartót”

Mások nem az emberektől, hanem a Kínából érkező csomagoktól tartanak. „Én, biztos, ami biztos, fertőtlenítettem a Kínából interneten rendelt virágtartómat” – mondta lapunknak a budapesti édesanya, Szofi. „Antibakteriális kendővel és Domestosszal nagyon alaposan eltörölgettem, mert jobb az óvatosság. Megnéztem a csomagküldő térképén, merre járt, és fél Kínán átszállították…”

Ugyanakkor a külügyi szóvivő, Menczer Tamás a Facebookon azt tette közzé: „a Kínából érkező csomagok esetén nincs szükség óvintézkedésre, külön fertőtlenítésre, a csomagok nem fertőznek.”

 

A magyar hatóságok szerint nincs ok a pánikra

Már nagyon sokan rettegnek nálunk is: van, aki a kínai boltokat, éttermeket kerüli, van, aki a budapesti Tigris piacot, és az is aggódik, aki szállodában dolgozik a kínai turisták jelenléte miatt. Van-e okunk félni?

A magyar hatóságok szerint egyelőre semmiképp.

„A koronavírusnak nincs magyar érintettje” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Menczer Tamás külügyi szóvivő facebookos gyorstájékoztatója szerint két beteget kellett megvizsgálni, de kiderült, hogy egyiküknél sem a koronavírusról volt szó. Hozzáteszi: a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette: nincs szükség különleges óvintézkedésekre, még a repülőtereken sem, de a hatóságok felkészültek. Mint írja, a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiéniai eljárások szigorú betartását javasolták.

 

Egy tüsszentéssel is elterjedhet

„Mi is figyeljük a járvány terjedését” – mondta az M1 híradójában Jakab Ferenc, a Pécsi Egyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője. Azt, hogy Magyarországra eljuthat-e, nem lehet megjósolni a szakember szerint. Megerősítette: a kínai koronavírus cseppfertőzéssel terjed, elég egy tüsszentés egy metrókocsiban, és tovaterjed.

 

Már Európában is megjelent a vírus

5 embert kezelnek skóciai kórházakban, egyet pedig Írországban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. Az érintettek az elmúlt négy hétben jártak a kínai Vuhan tartományban, ahol a járvány kitört. A római Fiumicino reptéren egy egészségügyi stáb átvizsgálta a Vuhanból érkező gép mind a 200 utasát, de gyanús esetet nem találtak.

Franciaországban péntek estére már három beteget kezelnek a koronavírus okozta megbetegedés miatt.

Fotó: Afp

 

Karanténban a romániai zenészek

Kedden ért haza a román filharmonikus zenekar kínai körútjáról. Mivel a közép-kínai Vuhan városban is koncerteztek, a temesvári zenészeket azonnal orvosi kivizsgálásra küldték. Igaz, december 3-án jártak a városban, de az igazgató elővigyázatosságból elrendelte a karantént. A román filharmónia aradi, nagyváradi, kolozsvári és brassói tagjai esetében nem tudni, hogy volt-e valamilyen intézkedés.

Horrorfilmbe illő hangulat, lezárták a nagy falat

Már a kínai nagy falat is lezárták, 14 többmilliós közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot, 3 város karantén alatt van. Vuhan tartományban markolók százait vezényelték: egy hét alatt felhúznak egy ezerfős kórházat.

Fotó: MTI

Bezártak az oktatási intézmények, elhalasztják a sportmérkőzéseket is. Sokkoló videók jelentek meg, ahogy vegyvédelmi ruhába öltözött hatóságiak szedik össze az összeesett embereket az utcákon.

Fotó: Instagram

A lezárt városokban fogyóban az élelmiszer és a fertőtlenítőszer. Kínában 1287 fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 41-re emelkedett.

 

Az influenza az igazi veszély nálunk

Magyarországon arra figyelmeztetnek: az influenza sokkal több, 2-3 ezer halálos áldozatot követel egy átlagos szezonban, mint a hasonló új vírusok, hiszen ugyanúgy a gyengébb immunrendszerű, sérülékenyebb betegekre veszélyes, és a betegek ugyanúgy a szövődmények következtében halnak meg, nem a vírus közvetlen hatása miatt. Egy átlagos influenzaszezonban több százezren betegednek meg Magyarországon. Idén a 3. héten már 12 ezer, az előző hetinél 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

 

Tanácsok utazóknak

A Kínába utazók számára a legfőbb tanács, hogy tartsák be a légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés szabályokat. Mossanak gyakran kezet és kerüljék a beteg emberekkel, valamint az állatokkal történő kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat – tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Fotó: AFP

Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusokkal is számolni kell, ezért az oda utazóknak javasolják az influenza elleni védőoltást. Ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek, fontos, hogy orvoshoz forduljon, és jelezze, hol járt.

Mi ez a koronavírus?

Az új kínai koronavírus a legendás SARS-vírus „testvére”. Az általa okozott betegség tünetei megfázásszerűek, így nagyon nehéz felismerni. Nagyon gyorsan tüdőgyulladást okoz, és az antibiotikumra nem reagál. Nehéz kezelni, és a legyengült szervezetű emberekre veszélyes – azokra, akik egyébként is betegek, ezért gyenge az immunrendszerük. Persze a vírussal megfertőződött emberek döntő többsége nem hal bele, de a betegség lefolyása, tünetei súlyosabbak, mint egy átlagos vírusfertőzésé.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlai Dominik Curtisszel töltötte az éjszakát

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

mandiner.hu

Meghan Markle felkereste Katalin hercegnét, a súlyos betegség megváltoztathatja a családi viszonyokat

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

magyarnemzet.hu

Viszonya lehetett a játékosával, menesztették az angol klub edzőjét

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó