INSIDER

Kínai koronavírus: Tudatos pánikkeltés zajlik?

Rém- és álhíreket terjesztenek sokan a koronavírussal kapcsolatban, noha Magyarországon szerda estig még egyetlen megbetegedést sem regisztráltak – miközben több tízezren influenzások. Az emberek egymást hülyítik, megrohanták az üzleteket tartós élelmiszerekért. Az olasz kormányfő után Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is arra hívta fel a figyelmet, hogy megálljt kell parancsolni a pánikkeltésnek.
  • Szerző: Ripost

Sokfelé megrohanták a boltokat az emberek, mert félnek, hogy a kínai koronavírus miatt áruhiány lesz. Egymást hülyítik a neten, a munkahelyen. Pedig az influenzába évente több ezren belehalnak Magyarországon, most is járvány és több tízezer beteg van – mégsem tört ki a pánik. Eközben a körülbelül ugyanolyan veszélyes kínai koronavírus miatt most mindenki arról beszél Magyarországon, hogy be- kell-e vásárolni, jön-e a karantén és az áruhiány?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Folyamatosan feltöltik a polcokat a nagy áruházak

Megkerestük ez ügyben a nagy áruházláncokat, de mintha félnének nyilatkozni: az Auchan, a Tesco és a SPAR is a kereskedelmi szövetséghez irányított minket.

„A következő időszakban sem lesz gond az ellátással, elegendő élelmiszer lesz a boltokban” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – „Lehetnek szórványos esetek, ahol elfogy egy-egy áru, de általánossá nem válik a helyzet”.

Tegnap ugyanezt tapasztaltuk mi is a nagy üzletekben: sok helyen lefosztották a tartós élelmiszeres és kézfertőtlenítős polcokat, a pénztárosok el is mondták érdeklődésünkre, hogy tényleg sokan pánikolnak. De eközben az is látható, hogy folyamatosan utánatöltik a polcokat.

A pszichológus szerint eltúlzottak a reakciók

„Magyarországon az emberekben él egy zsigeri félelem. Folyamatosan aggódnak valami miatt, a világra nem nyugodtan, derűsen, bizalommal telve tekintenek. Mindig van valami, amitől félni kell, valaki vagy valami mindig fenyeget. Most épp a koronavírus. Épp emiatt eltúlzottak a reakciók, amiket ennek a betegségnek a megjelenésére adnak” – vélekedik Csehák Hajnalka pszichológus. – „Olyan érzésem van most, mintha háborúra készülnénk, pedig a helyzet nem ennyire drámai. De az embereknek jól esik azt gondolni, hogy habár a mindennapokban nem érzik magukat elég jó szülőnek, feleségnek, gyereknek, de most, amikor baj van, képesek az összefogásra, és gondoskodnak a szeretteikről.”

A rémhírterjesztést a törvény bünteti

Pintér Sándor belügyminiszter a koronavírus-helyzet miatt hatpárti egyeztetést hív össze csütörtökre. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatón elmondta: eddig két magyar betegről tudnak, egyikük a Diamond Princess luxushajón dolgozott, ő Japánban van, illetve egy Bécsben élő magyar nőről – keretes írásunkban a -nak nyilatkozó nőről olvashatnak – akinek a tesztje negatív lett. A miniszter arról is beszélt, hogy rengeteg rémhír terjed, ezt pedig a törvény bünteti. Gulyás hozzátette: Európában eddig 12 embert halt meg koronavírus fertőzésben, ebből 11 Olaszországban.

Fotó: Pixabay

„Meg kell állítani az új koronavírus-fertőzés miatti pánikhangulatot” – Ezt már Giuseppe Conte olasz miniszterelnök mondta, aki az olasz médiától is a „félelemgerjesztés” megfékezését szorgalmazta.

A betegek 95 százalékán úgy átmegy a vírus, hogy észre sem veszi

A hisztéria azért is alaptalan, mert könnyen lehet, hogy a koronavírus már az országban van, csak nem tudunk róla. Szlávik János infektológus, a László Kórház infektológus főorvosa korábban azt nyilatkozta a -nak: a koronavírusos-betegség az esetek 95 százalékában 1-2 hét alatt magától meggyógyul, így sokan nem is tudják, hogy ezen a betegségen estek át.

Fotó: shutterstock

Influenzásan hozzák a gyereket, de rettegnek a koronavírustól

Több anyuka is beszámolt a -nak arról az őrületről, ami egyes óvodákban és iskolákban folyik. A szülők egymást kérdezgetik, hogy merre jártak az utóbbi időben külföldön, miközben többen is úgy hozzák be a kicsiket, hogy köhögnek, prüszkölnek, folyik az orruk. Az influenzától már senki nem fél, pedig az sem veszélytelen járvány.

Ahogy melegszik az idő, gyengül a vírus

A koronavírus – a fizikai ellenálló képességét tekintve – nagyjából az influenzához hasonlít. Egy úgynevezett burkos vírus, ami a nyirkos, hűvös időt szereti, érzékeny a „beszáradásra” és az UV-re. Ezért a szakemberek abban reménykednek, hogy az egyre melegedő időjárás miatt alábbhagy majd a vírus terjedése. Erről Rusvai Miklós virológus beszélt az M1 aktuális csatornán.

Negatív lett a bécsi kórházban fekvő magyar nő tesztje

Egy bécsi kórházban fekszik az az Ausztriában élő magyar nő, aki még kedden nyilatkozott a -nak. Mint elmondta: az utóbbi időben sokat utazott, nemrég járt a velencei karneválon is, előtte pedig kétszer is átszállt Kínában.

„Már egy hete nem éreztem jól magam, lázas voltam, köhögtem és a hideg is rázott. Ez volt gyanús nekem, ugyanis amikor korábban influenzás voltam, soha nem tapasztaltam ilyet„ - mesélte a nő, aki Magyarországon nem járt. A háziorvosa hazaküldte Beát, de a nőben felmerült a koronavírus gyanúja és felhívta a kijelölt telefonszámot.

„Hárman beszéltek velem, mindegyik végigkérdezte a tüneteimet. Miután elmondtam nekik, hogy mit tapasztaltam, azonnal mentőt küldtek. Szirénázva jött értem a mentő és behozott a Kaiser-Franz-Josef-Spital (SMZ Süd) kórházba.”

„Most egy 4 ágyas kórteremben fekszem egyedül” – tette hozzá. Szerdán kora délután örömmel adta hírül Facebook oldalán, hogy negatív lett a tesztje.

További részleteket a koronavírus terjedéséről a csütörtöki -ban találsz. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?