Létrehozva: 2020.02.07.

Kinevették az ítéletet az oltásellenes szülők

Na ugye, hogy nekünk lett igazunk! Ezt üzente az oltásellenes szülők mosolya tegnap, amikor ítéletet hirdettek ügyükben és elhangzott: kisfiuk halála miatt az apát másfél, az anyát egy év fogházzal büntetik, de annak letöltését felfüggesztik. Így lényegében büntetlenül távozhattak a szülők, akik fiuk halálát okozták téves nézeteikkel.

Hihetetlen figyelem kísérte a média annak a házaspárnak az ügyét, akik miatt 2013-ben meghalt hathetes csecsemőjük, mert ellenzik az oltásokat és nem adták be kisfiuknak a K-vitamint, nem vitték orvoshoz a babát. Minderről korábban a Ripost is beszámolt. Tegnap is teltház volt a Budapest Környéki Törvényszéken. Az évek óta húzódó büntetőperben az ügyész két nappal az ítélethirdetés előtt módosította a vádat: L. Csabát és feleségét mindaddig szándékos emberöléssel vádolták, kedden ezt átminősítették gondatlan emberölésre, az ügyészség ezt a tanúvallomásokkal és a szakértői véleményekkel indokolta. Ebből már következett a jóval enyhébb ítélet.

Az utolsó szó jogán is az orvosokat vádolta

L. Csaba az utolsó szó jogán több oldalas iratcsomaggal látott saját védőbeszédéhez. Állította: nem tudtak a K-vitamin fontosságáról és az orvosok, valamint a nyomozóhatóság törvényt sértett velük szemben. Mindezt annak ellenére, hogy a perben bebizonyosodott: a születésházban figyelmeztették őket arra, hogy a babát orvoshoz kell majd vinni és meg kell kapnia a K-vitamint.

A mai napig nem tudjuk, hogy a gyermekünk miben halt meg - állította.

„Bizonyított, hogy Endre babát a mentőben nem inkubátorba tették és úgy szállították el, ami miatt nekiütődött a feje a hordozónak. A kórházban az orvosok arról beszéltek, hogy hova fognak kerülni a kicsi szervei, de a rendőrség nem volt hajlandó velünk együtt kideríteni az igazságot, ellenünk nyomoztak” – rótta fel.

Rosszallotta a közönség a vádlottak viselkedését

A bíróság azonban bűnösnek találta őket gondatlan emberölés vétségében. L. Csabát egy év hat hónap, L. Ada Rózsát pedig egy év fogházbüntetésre ítélte, de a végrehajtást mindkettőjük esetében két évre felfüggesztette. Viszont kötelezte őket a 3 millió forintos perköltség megfizetésére. Az ítéletet hallgatva L. Csaba először megdöbbenve felhúzta a szemöldökét, majd nevetni kezdett és felesége is helyeslően, mosolyogva bólogatott. A közönség rosszallóan morajlott, a vádlottak viselkedésén pedig egyenesen felháborodott a hallgatóság.

Fotó: Ripost

Emberségre hivatkozott ítéletében a bíró

A bíró az ítélet indokolásakor azt hangsúlyozta, hogy a gyermek halála és a hosszadalmas büntetőeljárás már így is sok szenvedést okozott a vádlottaknak, akiknek a bűnösségéhez azonban nem fér kétség.

A vádlottak több esetben is ellentmondásos vallomást tettek, olykor kiszínezték a történteket. Ellenben a tanúk, akik nem is ismerik egymást, mindig következetesen ugyanazt mondták el a hatóság előtt és a bíróságon is” – indokolta, hogy miért fogadta el a terhelő tanúvallomásokat a vádlottak állításaival szemben.

Nem baj az, ha felmerül bennünk kétség a bevett gyakorlattal vagy akár egy törvénnyel kapcsolatban, de legyenek óvatosak

– intette K. Csabáékat a bíró.

„Vigyázzanak a gyermekeikre, ugyanis annak, ha elzárkóznak például az orvostudománytól, a gyermekük láthatja kárát, ahogy ez most is történt.”

Az ítélet nem jogerős, mind a vádlottak, mind az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Fotó: Ripost

A K-vitamin hiánya miatt halt meg a baba

2013-ban a pár újszülött kisfia, Endre rosszul lett, amikor egy baráti házaspárnál töltötték a délutánt. A pici sugárban hányt és sírt. A család ismerőse hívni akarta a mentőket, de ezt a szülők ellenezték. Végül a vendéglátó mégis telefonált segítségért. A gondos és gyors ellátás ellenére a gyermeken már nem lehetett segíteni, a véralvadást gátló K-vitamin hiánya agyvérzést okozott. A csecsemőnek háromszor kellett volna vitamint adni, egyszer a születése után, aztán egyhetesen, végül pedig egy hónaposan, de az oltásellenes szülők ennek az elvárásnak nem tettek eleget.

Dusnokon lépett a gyámhivatal

Nagy volt a felháborodás, amikor január 22-én egy fiatal dusnoki pártól elvették négyhónapos kisbabájukat, de aztán kiderült: ezek a szülők is oltásellenesek. Nemcsak anyakönyveztetni nem voltak hajlandók a kisfiukat, de orvoshoz sem vitték. Szeptemberben sikerült a kisbabát kórházba vinni, ahol a szülőket felvilágosították teendőikről, de továbbra sem működtek együtt a védőnővel és a gyámhatósággal, ennek lett az a vége, hogy a kisfiút rendőri karhatalommal, anyja hordozójából vitték el. K. Csabáék esete rávilágít: lehet, hogy ezzel az életét mentették meg.

Márki-Zay feleségénél szült

A születésház, ahol a később elhunyt Endre baba született, Márki-Zay

Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségéhez kötődik. A

polgármester korábban kimenekült a cégből, de a feleségét tanúként

meghallgatta a bíróság ebben perben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

borsonline.hu

Ennyi volt, lekerül a képernyőről a TV2 sikerműsora

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Nem fogsz örülni: mutatjuk, milyen hatással lesz a szervezetedre a közelgő telihold

magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: az Ikreknek fontos felismeréseket hoz a szombat, a Mérleg menjen biztosra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba - Videó

INSIDER

"Mondjanak értem egy imát" - Daganatos a gyászoló Edina, aki már két gyermekét is eltemette

INSIDER

Tíz orvossal bővült a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjasok köre

INSIDER

"Éjszakai sötétség volt délután háromkor" – SMA Tomika és szülei így vészelték át az apokaliptikus vihart Dubajban