Létrehozva: 2020.10.12.

Kocsis Máté: a választók nem kértek a Soros-kolbászból

A Fidesz frakcióvezetője a parlamentben értékelte a borsodi időközi parlamenti választást, amelyet a kormánypárt jelölte, Koncz Zsófia nyert meg a baloldali jelölttel, Bíró Lászlóval szemben. Szerinte a választók ítéletet mondtak a Soros-kolbászról: nem ízlett nekik.

Roppant kínos, ami ma itt történt, kezdte napirend előtti felszólalását Kocsis Máté hétfőn, a parlamenti ülésen. A baloldali pártok hallgatnak a tegnap történtekről, a Jobbik pedig csak vagdalkozik, nem tudnak méltósággal veszíteni.

A baloldal egyetlen alkalommal sem gratulált Koncz Zsófiának a mai ülés során, hívta fel rá a figyelmet Kocsis. Szerinte nem tudják elviselni a vereséget, és a saját problémáikkal sem tudnak szembenézni. Kocsis gratulált Koncznak, és szeretettel várja a frakció néhai édesapja helyén, aki júliusban halt meg közúti balesetben.

Budapest, 2020. március 23.
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. március 23-án.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Nem mond igazat a baloldal, a körzet soha nem volt kormánypárti, ez a pártszövetség soha nem ért el még itt 50 százalék feletti eredményt itt egészen mostanáig, az viszont sokat elárul a baloldali összefogásról, hogy kevesebb szavazatot kapott a baloldal százalékosan és nominálisan is a 2018-as eredményhez képest, mondta a frakcióvezető, aki így összegzett: tegnap a választók ítéletet mondtak, nem ízlett nekik a Soros-kolbász.

Önök megbuktak úgy, ahogy vannak

-mondta Kocsis Máté a baloldalnak. Egy olyan embert akartak beküldeni a parlamentbe, aki a zsidókat vérig sértette, és bérből és fizetésből élőket nem fizettette ki, utalt Bíró botrányaira a Fidesz politikusa.

A baloldal mentegette ezt az embert. Mindenki azon dolgozott, hogyan lehet egy nettó nácit tisztára mosdatni, emlékeztetett a frakcióvezető, Gyurcsányt is idézte, aki Bíróval akart együtt küzdeni, Karácsony Gergely pedig egymásra hangolódásról beszélt Bíró mellett kampányolva, jobbikos barátokról. Jakab Péter jobbikos pártelnököt a leggyávább alaknak nevezte Kocsis Máté, tegnap este még hajmeresztően nyilatkozott, ma pedig meg sem jelent a parlamentben, hívta fel rá a figyelmet.

Arról is beszélt, hogy a DK-sok összefogtak egy olyan párttal, akik miatt korábban még utcára vonultak, az pedig, hogy a jobbikosok is összeállnak egy olyan párttal, amely ellen szerveződtek, az „talán már meghaladja a jóízlés határait.” A jobbikosoknak azt is mondta Kocsis, hogy Vona Gábor elvette a Jobbik lelkét, Jakab Péter el is adta. Gondolkozzanak el, hogy miért lettek 20 százalékos pártból 6 százalékos párt.

Szégyelljék magukat!

- szólította fel beszéde végén a baloldalt Kocsis Máté.

A XXI. Század Intézet gyors elemzése a Borsod megye 6-os számú választókörzetében tartott időközi országgyűlési képviselő-választás eredményét és annak politikai hatásait értékelte.

Erősödött a Fidesz a sikeres válságkezelés hatására

Koncz Zsófia győzelmének köszönhetően a Fidesz-KDNP pártszövetség továbbra is kétharmados többséggel rendelkezik az Országgyűlésben, így Magyarország az elkövetkezendő időszakban is példa nélküli politikai stabilitással fog rendelkezni, ami a koronavírus-járvány elleni küzdelem során jelentős versenyelőnyt jelent.

A mai győzelem azért is nagy eredmény a kormánypártok számára, mert a 2011. november 27-én tartott időközi óta egyetlen egy időközi országgyűlési választáson sem tudtak nyerni.

A mostani időközi választás is azt jelzi, hogy választópolgárok elégedettek a kormány válságkezelésével, a többség szerint Magyarország sikeresen szállt szembe a koronavírus-járvánnyal és megfelelőek a gazdaságélénkítő intézkedések, így például nem nőtt jelentősen a munkanélküliség.

A sikeres válságkezelést jutalmazzák a választók, melynek köszönhetően a Fidesz-KDNP az országos közvélemény-kutatások alapján a biztos pártválasztók több mint 50 százalékát tudhatja maga mögött, ami magasabb, mint a 2018-as választási eredménye.

Ez a kiemelkedő támogatottsági szint nagyon ritka Európában, csupán a máltai Munkáspárt büszkélkedhet ilyen magas népszerűséggel.

Ezzel szemben az ellenzék az elmúlt hónapokban meggyengült, aminek az egyik legfőbb oka az, hogy a koronavírus-járvány első hulláma óta a nemzeti összefogás helyett minden lehetséges eszközzel igyekeznek támadni a kormány járványügyi intézkedéseit. Ez az ellenzéki magatartás példa nélküli Európában, ahol a legtöbb országban a járvány első hulláma politikai összefogást hozott tavasszal, több addig kormányválsággal küzdő uniós tagállamban is meg tudtak állapodni a politikai ellenfelek abban, hogy a járvány leküzdése érdekében együttműködnek.

A hazai ellenzéki pártok destruktív magatartását egyértelműen büntetik a választók, sokkal együttműködőbb politikát várnának el tőlük.

A mostani szerencsi időközi mellett ugyanakkor már a pár héttel ezelőtti mohácsi időközi választás, illetve számos közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy az ellenzék önmagával az összefogással nem tud további szavazókat megszólítani, sőt többször néhány százalékponttal rosszabb eredményt érnek el, mint amennyit az egyes pártok külön-külön szereztek korábban. Az elvtelen hatalomtechnikai alku nem működőképes.

Az ellenzéki összefogás emellett az egyes pártokra is rendkívül negatív hatást gyakorol, ami a leglátványosabban a parlamenti bejutási küszöb környékén vagy az alatt álló Jobbik, MSZP és LMP esetében tapasztalható, de már a Momentumnál is egyre inkább érződik az úgynevezett „Gyurcsány-faktor”, amely belső konfliktusokat, identitásvesztést és ezáltal jelentős támogatottságcsökkenést eredményez ezeknél a pártoknál.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

Oroszországból érkezett: Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Svájc a helyes utat választotta

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

travelo.hu

Ez lehet Görögország legfotogénebb szigete

ripost.hu

Akkora pofonba szaladt bele a TV2 sztárja, hogy a fal adta a másikat

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik