Létrehozva: 2021.05.28.

Koncz Zsófia: Ezért vagány dolog a politika – interjú

Egy 30 éves laza nő, aki fotói alapján akár Instagram-sztár is lehetne, és mindig mosolyog, miközben óriási terheket bír el: ő volt az, aki megmentette a Fidesz kétharmados többségét az Országgyűlésben, amikor balesetben elhunyt édesapja körzetét megnyerve legyőzte a teljes ellenzék közös jelöltjét a tavaly októberi választáson.

Koncz Zsófia Párizstól Washingtonig mindenhol otthonosan mozog, de a

legjobban ott érzi magát, ami az ő igazi hazája és otthona: Szerencsen, ahová most mi is elkísértük.

Ripost7: Egyszer azt mondta, mindig vagány szakmának tartotta a politikai pályát. Még mindig így gondolja, hogy fél évet lehúzott parlamenti képviselőként?

Koncz Zsófia fiatal nőként is megállja a helyét a politikában (Fotó: Ripost7)

Koncz Zsófia: Igen, szerintem nagyon vagány szakma. A példaképem, az édesapám is így állt a politikához. Nagyon lelkiismeretesen, és őszinte, vagány stílussal. Elég csak belegondolni, mennyiféle különböző helyzetben kell helytállni. Mondok egy példát. Az október11-i választás utáni héten kiöntött a Hernád, emberek, házak kerültekveszélybe. Itt aztán nem lehet gondolkodni: ha feladat van, azonnal ki kell menni az emberek közé a terepre megnézni, hogyan lehet segíteni. Ha valaki tényleg emberközpontúan áll a közéletikérdésekhez, akkor ez igenis nagyon vagány dolog.

Gyönyörű a választókerülete (Fotó: Ripost7)

Ripost7: Ugyanúgy dolgozik tovább, mint a kampányban: szemetet szed, piacokat, óvodákat látogat, nap mint nap találkozik a választókkal az utcán. Már a 2022-es választásokra készül?

Koncz Zsófia: A legtöbb ügy sorsát, amivel tavaly ősszel a kampányban foglalkoztam, a szívemen is viselem. Ilyen a szemétszedés is, nemrég voltunk a Bodrogon, ami nagyon jól sikerült, hamarosan a Hernádra is szervezünk hasonlót. Bár indulok jövőre egyéni képviselőként, nem azért csinálom ezeket az akciókat, hanem mert így tudom hitelesen képviselni azt, amit mondok. És ezt én élvezem is. Nagyon szerencsés, amikor az ember úgy tud valamivel foglalkozni, hogy szereti is csinálni. És egy sor nagyon fontos program sokkal hitelesebben képviselhető, ha én magam is odamegyek, és együtt szedem a szemetet a vízből a fiatalokkal.

Koncz Zsófia imádja a Szerencsi Rákóczi-várat (Fotó: Ripost7)

Ripost7: A politikusi szakma nehezebb nőként? Szembesül előítéletekkel?

Koncz Zsófia: Erről korábban sokat beszélgettem édesapámmal, aki látta, hogy én tényleg szeretek közélettel foglalkozni. Politikának is hívhatjuk, de én tudatosan használom a közélet szót, mert sajnos a politika szó nagyon pejoratív lett, amit nagyon sajnálok, mert szerintem nem kellene annak lennie. Szóval, ha édesapám annak idején nem biztat engem, akkor nem vágok bele. Bátorság kell ahhoz, hogy az ember nőként politikával kezdjen el foglalkozni. Visszajutott hozzám, hogy több európai ország politikusa nem értette, hogy a Fidesz miért egy 30 éves nőt indított el ezen a fontos időközi választáson. Ezt nem szeretném kommentálni. De ez a közösség bízott bennem, és bizalmat szavazott, hogy megmérettethessem magam ezen a kiélezett küzdelmen, amikor az egész ország erre az egy választókerületre fókuszált, mert ezen a mandátumon múlt a kétharmados alkotmányozó többségünk a parlamentben. De most bebizonyítottam, hogy nőként is jól helyt lehet állni a politikában: olyan eredményt sikerült elérni, amit 30 éve nem sikerült a mi közösségünknek itt. Nagyon sok erőt ad, hogy ez a választókerület azt mondta: megbízunk egy fiatal nőben, hogy képviselje a mi érdekeinket!

Ripost7: A parlamenti munkában előny vagy hátrány csinos nőnek lenni?

Koncz Zsófia: Egyáltalán nem érzem, hogy hátrányom lenne amiatt, hogy nő vagyok, de inkább a választási eredményhez és a munkához kötöm, ahogy hozzám viszonyulnak. Ezt a választókerületet most megismerte ez az ország, tényleg a legkisebb településemet is, ami hihetetlen. Volt olyan eset, hogy a választások után megálltam egy benzinkúton és az ott dolgozó két fiatalember megjegyezte, hogy tudják, ki vagyok és bemondták két pici településem nevét. Szeretem, amivel most foglalkozom, és megtisztelőnek tartom, hogy ezt megtehetem. Szerencsére a Parlamentben is így állnak a választókerületemhez.

A Koncz Zsófiával készült teljes interjút a Ripost7 október 25-én megjelent számában elolvashatod. Keresd az újságárusoknál!

Koncz Zsófia portréja

Szerencsen született 1990-ben. A helyi Rákóczi Zsigmond Általános Iskolába járt, majd a Bocskai István Gimnáziumban érettségizett. Az ELTE jogi karán szerzett diplomát, egy évig Franciaországban volt Erasmus ösztöndíjas. Politikai pályáját a Fidelitasban kezdte, Magyarország legnagyobb politikai ifjúsági szervezetének alelnöke is volt. 2017-től 2020-ig Magyarország washingtoni nagykövetségén dolgozott külpolitikai munkatársként. Miután édesapja, Koncz Ferenc parlamenti képviselő elhunyt egy tragikus közlekedési balesetben, a Fidesz-KDNP édesapja körzetében őt indította a 2020-as szerencsi- tiszaújvárosi időközi választáson, amelyet 2020. október 11-én meg is nyert, biztosítva ezzel a Fidesz kétharmados többségét az Országgyűlésben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

hirtv.hu

Ukrajnában a feleségeik jelentik fel a sorozás elől bujkálókat

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – Rendőrök és katonák estek egymásnak Ukrajnában + videó

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

astronet.hu

Április 24.: Szent György napja, az igazi tavasz kezdete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra

INSIDER

Európai-színvonalú húsüzem látja el az országot