Létrehozva: 2022.01.21.

Kórházakat is bezárna Márki-Zay Péter

Tömegével záratna be egészségügyi intézményeket Márki-Zay Péter, aki egy tavaly őszi interjúban beszélt arról, hogy a vidéki településeken a sürgősségi és a szülészeti ellátást is megszüntetné. Közben Gyurcsány jelöltje az egészségügy fizetőssé tétele mellett is kampányol, s ennek jegyében legutóbb azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába.

Márki-Zay Péter jelentősen leépítené az egészségügyet. A baloldal jelöltje tavaly ősszel részletesen beszélt arról, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, s hogy a szolgáltatórendszer számos egységét záratná be, elsősorban vidéken.

„Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében”

– mondta.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

A hódmezővásárhelyi polgármester elképzelése erős hasonlóságot mutat a 2010 előtti baloldali kormányok politikájával. Emlékezetes: Gyurcsányéknak is voltak hasonló intézkedései. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz tiltakozása ellenében vitték keresztül például a laborszolgáltatás, az étkezés, a betegszállítást, a vagyonkezelés és az üzemeltetés kiszervezését. Utóbbi kapcsán több önkormányzat is nehéz helyzetbe került 2010 előtt, amikor csődbe mentek azok a magáncégek, amelyekkel privatizációs szerződést kötöttek a helyi kórházak üzemeltetésére.

Eközben Márki-Zay egyre bizarrabb érvekkel bizonygatja, hogy a magánegészségügy térnyerése a lakosság érdekeit szolgálná. Talán a legszürreálisabb okfejtésében, egy tavaly decemberi fórumon azt tanácsolta a szemműtétre váró magyaroknak, hogy menjenek Indiába. „– mondta a hódmezővásárhelyi polgármester.

Márki-Zay azért küldené a magyar betegeket az ázsiai szubkontinensre, mert szerinte az indiai orvosoknak nagyobb tapasztalata van az ott népbetegségnek minősülő szemproblémák kezelésében. Figyelemre méltó, hogy már a következő mondatában önellentmondásba keveredett, hiszen azt is hozzátette: olyan helyre ideális mennie a betegeknek, ahol MRI berendezés is van, márpedig az indiai egészségügy nem a népbetegségek kezelésére bevetett csúcstechnológiákról híres. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az USA-ban több tíz millió embernek semmilyen biztosítása nincsen, és még a meglehetősen drága fizetős rendszer sem fed le minden betegséget.

Az országgyűlési választások – április harmadikára kitűzött – időpontjához közeledve egyre inkább felértékelődik a jobb- és baloldal által kínált jövőkép konfliktusának kérdése – mutat rá a Századvég legfrissebb elemzésében.

Az élénkülő közéleti diskurzus megkerülhetetlen eleme, hogy a legmeghatározóbb – az emberek és vállalkozások mindennapjait érintő – kérdésekben a választók melyik kormányfőjelöltet tartják alkalmasabbnak az elvárásaiknak megfelelő politika megvalósítására. A Századvég feltérképezte, hogy a magyarok Orbán Viktor miniszterelnökben vagy baloldali kihívójában, Márki-Zay Péterben látják-e inkább érdekeik hatékony képviseletének garanciáját.

A magyarok Orbán Viktortól várják a rezsicsökkentés és a családbarát politika folytatását

A felmérés alapján fontos hangsúlyozni, hogy a megkérdezettek kétharmada (66 százaléka) úgy véli, hogy Orbán Viktor a későbbiekben is megvédené Magyarországot az illegális migrációtól, míg Márki-Zay esetében mindössze a 15 százalékuk nyilatkozott így. Hasonló képet láthatunk a rezsicsökkentés fenntartása, illetve a gyermekvédelem kérdésében is. A válaszadók többsége (62 százalék) szerint a regnáló miniszterelnök – a rezsicsökkentés révén – a jövőben is megvédené a lakosságot a növekvő energiaáraktól, továbbá

61 százalék véli úgy, hogy Orbán Viktor a gyermek- és családvédelem pártján áll, ezzel szemben a baloldal miniszterelnök-jelöltjéről a megkérdezettek számottevően kisebb hányada (16 százalék) feltételezi a rezsicsökkentés megőrzését, illetve a családbarát politika folytatását (24 százalék).

Bizalmatlanság övezi Márki-Zay Péter gazdasági és munkahelyteremtési ígéreteit

A kutatás rávilágít arra is, hogy a magyarok többsége (54 százalék) szerint inkább Orbán Viktorról mondható el, hogy létrehozna, illetve megvédene munkahelyeket és talpra állítaná a gazdaságot (52 százalék), mint Márki-Zay Péterről (25 és 29 százalék). Ehhez hasonlóan a válaszadók 51 százaléka úgy vélekedik, hogy a szóban forgó két politikus közül inkább a jelenlegi kormányfő képviseli a munkából élőket, ezzel szemben 29 százalékuk eltérő véleményt fogalmazott meg. Érdekesség, hogy a magyarok fele úgy látja, hogy Orbán Viktor képviseli a jövőt, azonban 31 százalékuk szerint ez Márki-Zay Péterről mondható el.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

borsonline.hu

Elsírták magukat a rendőrök, amikor beléptek a lakásba: 6 hetes ikerpárt találtak holtan

magyarnemzet.hu

Hazahozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

travelo.hu

Pizzafesztivállal és különleges ételekkel indul az idei Food Truck Show

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.