Létrehozva: 2020.12.03.

Kormányinfó: a karácsonyi időszakra külön speciális szabályok várhatók

December 3-án, csütörtökön is megtartotta a kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Íme a kormány legújabb döntései.

Jelenleg a fertőzöttek számát tekintve Magyarország a 12. helyen áll az unión belül – tájékoztatott Gulyás Gergely országgyűlési képviselő. Még mindig folyamatosan emelkedik a napi halálozások száma. A jelenlegi adatok alapján decemberben vagy január elején tetőzhet a járvány. A múlt héten az unióban az ötödik legtöbb tesztet Magyarországon végezték el.

Gulyás Gergely: a gyorstesztek elérhetőek a gyógyszertárakban.

Jövő héttől lesz elérhető az oltásokra jelentkező kormányzati portál, a vakcinainfo.gov.hu. Az idősebb korosztályt Müller Cecília levélben fogja megkeresni: egy regisztrációs lapot és egy ingyenes válaszborítékot is kapnak majd. Államilag szervezett lesz a védőoltások beadása. Az oltás önkéntes alapon lez elérhető. Az államin kívül nincsenek szervezett oltási programok, minden hír ezzel kapcsolatban álhír. A Pfizer valószínűleg Európába még hónapokig nem fog szállítani.

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő
Fotó: YouTube – M1

Kiemelte: december 11-ig érvényesek a jelenlegi korlátozások. Orbán Viktor konzultálni fog a szakértőkkel az újabb döntés meghozatala előtt.

Adóstopot rendel el a kormány az önkormányzatoknál. Fontosnak tartják újraindítani a gazdaságot, amit úgy gondolják, hogy adócsökkentéssel érhető el.

Az európai bizottság újabb migrációs akciótervet hozott nyilvánosságra. A kormány továbbra is elutasítja a jogállamisági mechanizmust. Magyarország jóváhagyása nélkül nem léphet hatályba a Next Generation alap és a hétéves költségvetés – mondta Gulyás Gergely.

Az országos szűrést nem tervezik kötelezővé tenni az iskolai-óvodai dolgozók körében. Továbbra is marad az önkéntes részvétel lehetősége.

Gulyás szerint Deutsch Tamás nyilatkozata a szólásszabadság kategóriájába tartozik. Jelenlegi formájában nem fogadják el a költségvetést, és nem lehet ezt úgy feltüntetni, hogy bármilyen zsarolás lenne, mert a vétó jog mindenkit megillet. De természetesen nyitottak a további tárgyalásra.

Budapest, 2020. október 8.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI

Kihangsúlyozta: karácsonyi ünnepekre külön speciális szabályokat kell elfogadni, és a jövő héten dönt a kormány az erről szóló szabályokról.

A jelenlegi helyzet alapján 2025-re készülhet el a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Kiderült, hogy az is megkapja az emelt fizetését január, februárban, aki nem fogadja el márciusig az új orvosi jogviszonyra szóló szerződést. A végső döntés joga a kórházigazgatókhoz kerül.

Végezetül szót ejtettek az SZFE ügyéről, az Oktatási Hivatal álláspontja szerint, nem elfogadható a félév az intézményben.

A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb – emelte ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.

Müller Cecília – a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs bizottság előtti beszámolója során – elmondta: Magyarországon március 4-től (az első esetek regisztrálásától) november 22-ig 3891-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben. A járvány első hullámában 605 igazolt fertőzött halt meg, az összes áldozat 15,5 százaléka. 84,5 százalékuk a második hullámban halt meg. Jelenleg a fertőzöttek átlagéletkora 40 év, a halálos áldozatoké 76 év. A leginkább érintett megyék: Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megye, míg a fertőzésben legkevésbé érintettek: Tolna, Somogy és Baranya megye. Ezen megyék járványügyi számai másfél-kétszeresen térnek el az országos átlagtól. Az országos tisztifőorvos szólt a járványügyi intézkedésekről, köztük a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról is. Müller Cecília azt mondta: a magyar vakcinafejlesztés jól halad.

19 szociális intézményben van intézményparancsnok

Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok a bizottság előtt azt mondta, hogy nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést. Halmosi azt is ismertette: amikor a járvány tavaszi első hulláma után a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, a kórházfőparancsnoki rendszert továbbra is fenntartották, ám azt az igényekhez igazították. Tavasszal még 109 kórházparancsnokot rendeltek ki 108 intézménybe, jelenleg 93 egészségügyi intézményben 94 kórházfőparancsnok végzi munkáját. Közülük 48-at a rendőrség, 17-et a katasztrófavédelem, 29-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki a feladatra. Az egészségügyi intézmények mellett 19 szociális intézményben van intézményparancsnok, ezek olyan intézmények, ahol az elhelyezettek száma 200 vagy annál több. Közülük 14-et a rendőrség, 1-1-et a katasztrófavédelem és a honvédség állományából rendeltek ki. Külön szólt arról is, hogy a kórházparancsnokok kockázatnak kitettek, amióta a rendszert létrehozták, 3 kórházparancsnokot ért súlyos egészségromlás – például infarktust kaptak -, és jelenleg 11 kórházparancsnok küzd koronavírus-fertőzéssel. A váltásukról intézkedtek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megalázta Szoboszlai csapatát a sportvilág 17 éves szupertehetsége

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

metropol.hu

Szuper hírt kapott Szoboszlai, ő lehet a meglepő liverpooli edzőváltás nyertese

magyarnemzet.hu

Ritkán látható dühkitörés borzolta a kedélyeket a sznúker-vb-n + videó

origo.hu

G.w.M hatalmas titkot árult el születendő kisfiáról

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon

INSIDER

Dömötör Csaba: A magyar baloldal előterjesztette és meg is szavazta a Magyarország elleni EP-jelentést

INSIDER

Magyar Péter háborúpárti

INSIDER

Lázár János: Kik döntenek a migrációról és háborúról?