INSIDER

Kitört a koronavírus a Himaláján – videót küldött a magyar hegymászó

Az erdélyi hegymászó nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy első magyarként, pótlólagos oxigén nélkül megmássza a Csomolungmát!
  • Szerző: Ripost

Kitört a koronavírus a Himaláján, ez pedig a Tisztán Magyar Everest Expedíciót is befolyásolhatja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Tisztán Magyar Everest Expedíció azért különleges, mert Varga Csaba pótlólagos oxigén és teljesítményfokozók nélkül mássza meg a csúcsot. Ő lehet az első magyar, akinek sikerül ezt teljesíteni.

koronavírus a Himaláján

Már két aklimatizációs körön túl van a magyar hegymászó

Amire vállalkozott, már önmagában is különleges, de az expedíciót nehezíti, hogy a hegyen is kitört a koronavírus-járvány.

Bár erről ő nem számolt be, de a brit sajtó szerint veszélyben van a mászószezon, mert a Mount Everestre is elért a koronavírus.

Megtudtuk: a katmandui kórházak 17 koronavírus-gyanús esetről kaptak jelentést, mindegyik esetben pozitív lett az elvégzett teszt.

Prakash Kharel, az alaptábor orvosa elmondta, hogy a koronavírus-szerű tünetek, például a tartós köhögés és láz egyre több hegymászón törtek ki: „Szinte az összes hegymászó köhögési rohamokkal küszködik, itt azonban más tünetekkel küzdő embereket is láthatunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy ők elzárva maradjanak.”

A nepáli kormány tagad, szerintük nincs gócpont a Himaláján. Eddig 394 mászóengedélyt adtak ki erre az idényre, köztük van a Csabáé is.

Varga Csaba két nap pihenés után kedden indult el a harmadik akklimatizációs körre és 8 ezer méterig jutott a 8849 méter magas hegyen. A hegymászó csütörtökön érkezett vissza az alaptáborba.

„Úgy érzem, az akklimatizációm így már teljes és mindent megtettem azért, hogy valós eséllyel vágjak neki a csúcstámadásnak”

– mondta Varga Csaba, akit a Déli-nyeregben már rendkívül erős szél fogadott.

Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője szerint Varga Csaba eddig fantasztikus teljesítményt nyújtott, a jelenleg szintén a Mount Everest „tiszta” megmászásával próbálkozó két neves hegymászó, Kilian Jornet és David Göttler tempójával haladt a 8 ezer méteren lévő Déli-nyeregig, ráadásul mászótárs nélkül csinálta végig ezt az akklimatizációs kört is.

Legkorábban egy hét múlva indulhat a csúcstámadásra, addig ugyanis kedvezőtlen lesz időjárás.

Exkluzív videót is küldött a helyszínről, amit Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkát osztott meg a Facebook-oldalán.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?