Létrehozva: 2022.01.04.

Most kaptuk: megérkeztek a legfrissebb hazai koronavírus-adatok

A beoltatlanokat arra kérik, vegyék fel az oltást!

Szerző Ripost

A beoltottak száma 6 268 108 fő, közülük 5 986 342 fő már a második, 3 184 580 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. 2429 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 264 709 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 83 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 39 517 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 124 945 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 100 247 főre csökkent. 3335 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 316-an vannak lélegeztetőgépen. Az omikron vírusvariáns Magyarországon is terjed. A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriuma a variánsok irányába vizsgált minták alapján megállapította, hogy hazánkban az új fertőzések több mint 11%-ért az omikron mutáció a felelős. Január 6. csütörtök és 8. szombat között újabb oltási akció lesz, amikor előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra. Ma megérkezett a Pfizer második a gyermekek oltásához való vakcinaszálltmánya – írja a koronavirus.gov.hu.

Fotó: Pixabay

Januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a kijelölt járásközponti szakrendelőkben oltópontokon. Ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet kérni az oltást.

Oltási akció a kórházi és járásközponti oltópontokon:

  • 2022. január 6-7. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 8. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 13-14. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között
  • 2022. január 15. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 20-21. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között,
  • 2022. január 22. (szombat) 10-18 óra között,
  • 2022. január 27-28. (csütörtök-péntek) 14-18 óra között.
  • 2022. január 29. (szombat) 10-18 óra között.
  • Emellett a háziorvosok is tartanak oltási akciókat a rendelési időben végzett oltásokon túl, a hétvégi oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

    Már a 12-17 éves kamaszok megerősítő harmadik oltásához is lehet foglalni időpontot az interneten. Az időpontfoglalás ide kattintva elérhető.

    Folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához. A ma érkezett 48 ezer adag Pfizer vakcinával folytatódhat a gyermekek oltása a kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál.

    Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátó üzletekben pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat. Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is elvégezhetik az oltást.

    Folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyermekek oltásához. Magyarországon 2021. december 15-én kezdődött a gyermekek oltása, amelyre 77 kórház van kijelölve, valamint a házi gyermekorvosok. A szülők számára folyamatosan nyitva van a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri, és az oltásnak nincs ellenjavallata. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellen javalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel esedékes az első oltás után.

    2021 decemberében 138 ezer adag (69 ezer gyermek oltásához elég) vakcina érkezett. Januárban összesen 150 ezer adag vakcina érkezése várható.

     

    Oltás kórházi oltóponton

    A gyermekek oltására 77 kórházban működik kifejezetten a gyermekek részére kialakított oltópont. Kórházi oltópontra előzetes internetes regisztráció és időpontfoglalás után lehet vinni a gyermeket.

     

    Gyermek regisztrálása oltásra: https://vakcinainfo.gov.hu/

    A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt emailcímmel rögzíthetik a gyermeket. Egy emailcímről egy gyermeket lehet rögzíteni. Kérjük a szülőket, hogy pontosan adják meg a gyermek adatait és az elérhetőségeket! Csak az ötödik életévet betöltött gyermek regisztrálható érvényesen!

    A regisztráció érvényesítése, a megadott adatok hitelességének ellenőrzése 1-3 napot vehet igénybe. Az internetes időpontfoglalóban csak az érvényesen regisztrált szülők fognak tudni időpontot foglalni.

     

    Az időpontfoglalóba a már regisztrált gyermek TAJ-számával és születési dátumával tudnak belépni a szülők, majd ezt követően tudják kiválasztani a gyermek oltásához a legmegfelelőbb időpontot és kórházi oltópontot. Az 5-11 éves gyermekek esetében természetesen a vakcina nem választható, az időpontfoglaló kizárólag a gyermekoltáshoz használható Pfizer-Biontech vakcinát ajánlja fel.

     

    Oltás házi gyermekorvosnál

    A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.

     

    Krónikus beteg gyermekek oltása

    A házi gyermekorvosok részére kiadott szakmai ajánlás szerint az oltást először a krónikus betegségben szenvedő, pl. szervtranszplantált, daganatos beteg (beleértve a vérképző rendszer malignus betegségét), krónikus veseelégtelen, cukorbeteg, malnutrícióban szenvedő, autoimmun beteg, vagy egyéb krónikus betegség miatt kiemelt kockázati csoportba tartozó – szülő által beoltatni kívánt – gyermekek számára biztosítsa. Ha ilyen gyermek a praxisban nincs, vagy nem kívánja (nem jelzi a háziorvosnak) a szülő a krónikus beteg gyermek oltását, akkor az oltóanyag várakozás nélkül beadható egészséges gyermeknek is.

     

    Szülői hozzájáruló nyilatkozat a gyermek oltásához

    Az oltást jelentősen felgyorsítja, ha a szülő magával viszi a kinyomtatott, kitöltött és aláírt szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

     

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

    origo.hu

    Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

    mindmegette.hu

    11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

    mandiner.hu

    Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

    mindmegette.hu

    Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

    hirtv.hu

    A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

    origo.hu

    Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

    mindmegette.hu

    Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

    ripost.hu

    „48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

    vg.hu

    Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

    ripost.hu

    Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

    ripost.hu

    Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    "Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

    INSIDER

    Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

    INSIDER

    „Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

    INSIDER

    Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

    INSIDER

    "Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

    INSIDER

    Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

    INSIDER

    Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

    INSIDER

    Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast