Létrehozva: 2021.07.21.

Koronavírus: megjöttek a friss adatok, ennyivel nőtt a fertőzöttek és az oltottak száma

A koronavírus delta vírusmutánsa több európai országban erősen terjed, ezért fontos, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Megjöttek a friss koronavírus-adatok. Magyarországon a beoltottak száma 5 578 183 fő, közülük 5 327 325 fő már a második oltását is megkapta.

56 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 808 945 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Nincs újabb elhunyt, így az elhunytak száma változatlanul 30 019 fő.

Koronavírus: megérkeztek a friss adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 744 051 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 34 875 főre csökkent. 76 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 10-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve második az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk továbbra is az egyik legbiztonságosabb ország.

A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért a kormány kéri, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

A megelőzés érdekében az Operatív Törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.

Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt minden oktatási intézményben elérhető lesz az oltás. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

A koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt több korlátozás feloldásának újabb szakasza lépett életbe az 5,5 millió beoltott elérését követően. A kórházak, szakrendelők, háziorvosi rendelőkben továbbra is kötelező a maszkviselés.

A kormány nemzeti konzultációt indított, amelyben kikéri a magyar emberek véleményét a járvány utáni életről, többek között a gazdaság újraindítását, a munkahelyek védelmét, és a családok további támogatását érintő kérdésekben. A konzultációs kérdőív már online is kitölthető az https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/ oldalon.

Míg korábban a koronavírus alfa (angol) variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben a delta variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője a közmédiának kedden.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy nemzetközi tapasztalatok szerint az európai országokban az új fertőzöttek száma jelentős mértékben nő. Főleg azok fertőződnek meg, akik nem olttatták be magukat. Közülük 77 százalékkal több új esetet regisztráltak az elmúlt hetekben – tette hozzá.

Magyarországon a védőoltásoknak köszönhetően megállították a koronavírus-járvány harmadik hullámát – emelte ki, hangsúlyozva, hogy a további járványhullámot is csak az oltásokkal lehet megakadályozni.

Az osztályvezető kitért arra is, hogy Magyarországon több mint 5 millió 573 ezren megkapták valamely oltás első és 5 millió 311 ezren az oltás második dózisát is, így a magyar lakosság 55 százaléka védettnek számít, míg az európai átlag 41 százalék.

Galgóczi Ágnes szerint azonban „nem dőlhetünk hátra”, hiszen a delta variáns újabb járványhullámot indíthat el. Kiemelte: a legfontosabb, hogy azokat az embereket megvédjék, akik leginkább kitettek a fertőzés veszélyének és súlyos lefolyású betegség kockázatának.

A járványügyi szakember kitért arra, hogy egyik védőoltás sem ad száz százalékos védelmet, de a kórházba kerülést, a betegség súlyos lefolyását megakadályozhatja.

Kitért arra, hogy hárommillió ember még nem kérte a védőoltást Magyarországon, az idős korosztály 15 százaléka nincs beoltva koronavírus ellen. A krónikus betegek, az idősek védelme a legfontosabb, ezért arra kérnek mindenkit, éljenek az oltás lehetőségével – emelte ki.

Galgóczi Ágnes emlékeztetett: a felnőttek mellett a 12 évesnél idősebbeknek is elérhető a védőoltás, egyben arra kérte a szülőket, regisztráljanak és olttassák be gyermeküket.

Előfordul, hogy az első oltást felvett személyek ismétlő oltásukat különböző okok (pl. betegség, nyaralás, külföldi utazás stb.) következtében a vakcina alkalmazási előiratában rögzített időpontban nem tudják felvenni.

Főszabály szerint a második oltást az első oltás helyszínén adják be

  • a Pfizer- és Szputnyik-vakcina esetében 21 nap,
  • a Moderna- és a Sinopharm-vakcina esetében 28 nap,
  • AstraZeneca esetében pedig 12 hét különbséggel.
  • Ha az oltott vagy az háziorvos elfoglaltsága (pl. nyári szabadsága) miatt a második oltás eredetileg tervezett dátuma nem tartható, akkor kérjük, hogy a felek egyeztessenek egy megfelelő időpontot, illetve a háziorvos a helyettesével oldja meg a második oltást!

    Ha ezek mégis akadályba ütköznének, akkor a Fővárosi és Megyei Oltási Munkacsoportok felajánlják segítségüket a második oltás megszervezésére. Ez esetben kérjük, hogy az oltakozó a második körös oltási igényt (név, TAJ szám, telefonszám, első oltás oltóanyaga megadásával) az illetékes Megyei Oltási Munkacsoport lenti e-mail címén időben jelezze! Ezen oltások megszervezését a Fővárosi vagy Megyei Oltási Munkacsoport végzi. A levél megérkezését követő napokban a munkacsoport telefonon értesíti az ügyfeleket a második oltás helyszínéről és időpontjáról.

  • Budapest: [email protected]
  • Baranya megye: [email protected]
  • Bács-Kiskun megye: [email protected]
  • Békés megye: [email protected]
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye: [email protected]
  • Csongrád-Csanád megye: [email protected]
  • Fejér megye: [email protected]
  • Győr-Moson-Sopron megye: [email protected]
  • Hajdú-Bihar megye: [email protected]
  • Heves megye: [email protected]
  • Jász-Nagykun-Szolnok megye: [email protected]
  • Komárom-Esztergom megye: [email protected]
  • Nógrád megye: [email protected]
  • Pest megye: [email protected]
  • Somogy megye: [email protected]
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: [email protected]
  • Tolna megye: [email protected]
  • Vas megye: [email protected]
  • Veszprém megye: [email protected]
  • Zala megye: [email protected]
  • Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megőrlülnek a vásárlók az IKEA 140 forintos akciójától

    origo.hu

    Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

    borsonline.hu

    Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

    hirtv.hu

    Korrupciós ügyben lett gyanúsított az ismert szocialista politikus

    ripost.hu

    Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

    mandiner.hu

    Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

    origo.hu

    Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

    ripost.hu

    Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

    ripost.hu

    Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

    ripost.hu

    Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

    INSIDER

    Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

    INSIDER

    Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

    INSIDER

    Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

    INSIDER

    Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

    INSIDER

    Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

    INSIDER

    "Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

    INSIDER

    Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.