INSIDER

Ijesztő adat: A koronavírusosok negyede szenved poszt-Covid tünetektől

Mára sajnos világossá vált, nemcsak a koronavírus-járvánnyal, hanem a betegség szövődményeivel és utóhatásával is meg kell küzdeni. Az új betegség neve poszt-Covid, aminek gyógyításához több szakterület összefogására lesz szükség.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-fertőzésen átesett betegek 25-35 százalékának a 60. napon túl is vannak még tünetei, később pedig szövődményekkel szembesülhetnek, a jelenség neve long-Covid, más néven poszt-Covid. A szakemberek pedig már most figyelmeztetnek: a poszt-Covid jelentősen átalakíthatja a közegészségügyet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A poszt-Covid nem válogat: életkortól és a koronavírus-fertőzés súlyosságától függetlenül támad, a hosszú távú következmények azoknál is jelentkezhetnek, akiknél enyhébb lefolyású volt a vírusfertőzés. Sőt, egy tünetmentes állapotot követően is megjelenhetnek.

poszt-covid

Illusztráció: Shutterstock

Szerteágazó tünetek kísérhetik

A poszt-Covid okozhat légúti, szív- és érrendszeri, véralvadási, idegrendszeri, mozgásszervi, pszichiátriai, emésztőrendszeri, fül-orr-gégészeti vagy bőrgyógyászati problémákat. Gyakori tünet a fáradtság, légszomj, köhögés, ízületi fájdalom, mellkasi fájdalom, gondolkodási és koncentrációs nehézség (ezt néha agyi ködnek is nevezik), depresszió, izomfájdalom, fejfájás, időszakos láz, heves szívdobogás. Sajnos súlyos szövődmények is előfordulhatnak: szívizomgyulladás, tüdőfunkciós rendellenesség, vesekárosodás, kiütések, hajhullás, szaglás- és ízérzés zavarok, depresszió, szorongás és alvási problémák. A panaszok tehát rendkívül szerteágazóak és több orvosi szakterület összefogására van szükség egy poszt-Covid beteg gyógyításához.

poszt-covid

Illusztráció: Shutterstock

Több orvos összefogására lesz szükség

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja az országban elsőként hozott létre egy új ellátási formát, az úgynevezett Post-COVID Szakambulanciai Hálózatot. Ennek keretében infektológus, gyermekgyógyász, kardiológus, tüdőgyógyász, reumatológus, neurológus, pszichiáter szakorvosok és szakpszichológusok a Covid-19-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszokkal küzdő betegek kivizsgálását, gondozását és rehabilitációját intézik. Itt is jól látszik, hogy a szerteágazó panaszok miatt több szakterület összefogására lesz szükség.

poszt-covid

Fotó: Shutterstock

G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke meglepő kijelentést tett a poszt-Covid gyógyítása kapcsán, kiderült, hogyan segíthetnek a háziorvosok a poszt-covidosokon és milyen meglepő panaszokról számolnak be a fiatalok. A témáról részletesen olvashatsz a 7 április 13-án megjelent számában. Keresd az újságárusoknál!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?