INSIDER

Koronavírus: Először találtak gyereknél több szervet is érintő gyulladást itthon

Gyógyultan mehetett haza az a kétéves kisfiú, akinél először diagnosztizálták a Semmelweis Egyetemen a koronavírus-fertőzés következtében kialakuló sokszervi gyulladást, amely egy nagyon ritka, de súlyos szövődménye a gyermekkori COVID-19 betegségnek.
  • Szerző: Ripost

Meggyógyult és haza mehetett az a kétéves kisfiú, akinél a koronavírus egyik nagyon ritka, de veszélyes szövődményét fedezték fel itthon, a Semmelweis Egyetemen.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyermek az antitest vizsgálat szerint az elmúlt hetekben, hónapokban találkozhatott a koronavírussal. Amikor viszont bekerült a klinikára, már nem tudták nála kimutatni a fertőzést. Ugyanakkor a kisfiúnak nagyon súlyos tünetei voltak: a magas láz mellett tele volt a teste kiütésekkel, be volt gyulladva a kötőhártyája, a nyirokcsomói megnagyobbodtak és tüdőgyulladása is volt – írja a semmelweis.hu.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján november 21-én diagnosztizálták az első ilyen esetet – közölte dr. Constatin Tamás docens.

A diagnózist követően a klinikán azonnal megkezdték az ilyenkor javasolt nagydózisú immunglobulin és szteroid terápiát, aminek eredményeként a gyermek állapota folyamatosan javult, és kórházi felvételét követően 8 nappal már haza is mehetett.

A gyerekeknél előforduló, koronavírus-fertőzéssel összefüggő sokszervi gyulladás lehetőségére a következő tüntetek megléte esetén érdemes gondolni: elhúzódó magas láz mellett nagyfokú gyengeség, bágyadtság, aluszékonyság, eszméletvesztés, vörös szemek (kötőhártyagyulladás), vörös repedezett ajkak, eperszínű nyelv, duzzadt, “vizenyős” kezek és lábak, kiütés, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, hasfájás, hasmenés, hányás. Ha a szülők a fenti tüneteket észlelik a gyermeken, akkor javasolt haladéktalanul konzultálni a gyermek háziorvosával, vagy a területileg illetékes gyermeksürgősségi ambulanciával, ugyanis a panaszok többnyire igen súlyosak, és gyorsan romlik a gyermek állapota – hívta fel a figyelmet dr. Constantin Tamás.

És ezeket olvastad már?