INSIDER

Koronavírus: Ezért vásárolják fel pont a vécépapírt az emberek

Mintha az életük függne tőle, úgy pakolják tele a bevásárlókocsikat az emberek vécépapírral! Arra, hogy bespájzolják az élelmiszert és literszám raktározzák a kézfertőtlenítőt, még van magyarázat, de mire kell ennyi vécépapír?
  • Szerző:

Azt tudjuk, hogy a vásárlás pillanatnyi örömet szerez, a vécépapírt azonban aligha emiatt teszik olyan sokan a kosárba. A pszichológusok szerint ezúttal inkább a félelem játszik szerepet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Úgy érezzük, legalább teszünk valamit

A ma embere számára ismeretlen a világjárvány. A súlyos természeti katasztrófa hirtelen jön, pusztít és viszonylag rövid idő alatt elmúlik. A koronavírus-járvány hetek alatt alakult ki és nem lehet tudni, meddig tart. Az ezzel járó bizonytalanságra válasz a pánikvásárlás” – mondta Alim Dimitrios Tsivrikos, a londoni University College pszichológusa. – Az emberek ettől érzik úgy, hogy a rendkívüli helyzet ellenére kézben tartják a dogokat, náluk marad az irányítás, legalább tesznek valamit.

Fotó: Ripost

Utánozzuk, amit az interneten látunk

Ha az emberek a világhálón azt látják, olvassák, hogy külföldön üresek a vécépapíros polcok, akkor igyekeznek addig feltankolni vécépapírból, amíg lehet kapni. A magyar pszichológus, Gazdag Enikő ezt személyes példáján is tudja igazolni.

Azt olvastuk, hogy veszélyhelyzetben az amerikai Nevada államban csak 1 zacskó vécépapírt és 1 vizet vehetnek egyszerre az emberek. Ettől az az érzésünk támad, hogy nálunk is lehet majd hasonló korlátozás. Látjuk, hogy mások máris felvásárolják a vécépapírt, ettől aztán mi is így teszünk, nehogy lemaradjunk.” – mondja a szakember.

Fotó: AFP

Felértékelődik a mindennapos szükséglet

Mary Alvord, a George Washington Orvostudományi Egyetem pszichiátriai docense az amerikai Time magazinnak válaszolt ugyanarra a kérdésre, mitől tört ki a vécépapír-őrület.

„Elkerüljük a koszos és elhanyagolt embert, mert az az érzésünk, hogy megfertőzhet. A vécépapírhoz viszont a tisztaság érzése kötődik.”

A pánikvásárlás során olyan dolgokat keresünk, amiket nagy mennyiségben csomagoltak, hosszú lejárati idejűek és nélkülözhetetlenek a mindennapokban. A vécépapír épp ilyen! Ráadásul nem nagyon tudjuk, mivel helyettesíthetnénk, a falevél-korszakot már magunk mögött hagytuk, nélkülözhetetlen emberi dolognak érezzük.

Hamis biztonságérzetet ad mások utánzása

A felvásárlási láz során felértékelődik az ember szemében az, amiből sokan mások egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolnak, de csalfa biztonságérzetet ad, ha követjük őket. Azzal ugyanis, hogy az adott pillanatban egyszerűen utánozunk másokat, megspóroljuk a tudatos döntést. Vajon tényleg érdemes bespájzolni egy csomó vécépapírt? Valóban szükségünk van rá, s ha igen, el tudjuk helyezni otthon? Nem veszi el a helyet más, fontos dolgoktól?

Fogynak a fagyasztók is

Pánikvásárlásra vezethető vissza az is, hogy az utóbbi napokban sokan szereztek be plusz hűtőt, fagyasztót is. Ha mások felhalmoznak, úgy érezzük, nekünk is rendesen be kell spájzolnunk, még akkor is, ha halljuk, látjuk, hogy azokban az országokban, ahol a járvány már tombol és sokkal szigorúbb intézkedések vannak, ott is nyitva vannak az élelmiszerboltok és megvásárolhatók az alapvető élelmiszerek. Legfeljebb egyik vagy másik árucikkből van átmeneti hiány, de az ellátás folyamatos. Nem lesz útban a járvány után a plusz hűtő, fagyasztó?

Fotó: Ripost

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?