Létrehozva: 2020.10.02.

Koronavírus-fertőzés kezelésére való gyógyszert kapott Magyarország

Engedélyezték a gyógyszer klinikai vizsgálatát.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát – mondta a favipiravir hazai fejlesztésével foglalkozó konzorcium vezetője péntek reggel az M1 aktuális csatornán.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Keserű György Miklós akadémikus (Természettudományi Kutatóközpont) közölte: a gyógyszer további vizsgálatát az orvostudományi egyetemek és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végzik. A klinikai tesztek célja, hogy itthon is alátámasszák a gyógyszer hatékonyságát, ezután engedélyezhetik teljes körűen a medicinát.

Első körben száz beteg kezelésére elegendő gyógyszert kapott Magyarország Japántól, ezt fogják felhasználni az öt egészségügyi centrumban. A teljes engedélyeztetési eljárás hat hónap-egy év lesz, de – az ideiglenes engedély birtokában – a tesztek alatt is „eljuthat a készítmény” a magyar betegekhez – fogalmazott Keserű György Miklós.

Kifejtette, hogy az eredetileg Japánban kifejlesztett favipiravir enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzéssel küzdő betegek kezelésére alkalmas. A Japánban elvégzett kutatások megerősítették, hogy még a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékony a gyógyszer – írja a koronavirus.gov.hu.

„Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, és hozzájárul ahhoz, hogy átlagosan tizenkét nap alatt a klinikai tünetek is javuljanak”. Ez azt jelenti, hogy megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés, így nincs szükség intenzív terápiás ellátásra – hangsúlyozta az akadémikus.

A favipiravir hatóanyagú Avigan tablettát a kórházban kezelt, középsúlyos állapotú koronavírus-fertőzöttek kapják itthon, eddig több mint száz ember kapott belőle.

Szlávik János: nem tapasztaltunk különösebb mellékhatásokat

A favipiravir eredetileg az influenza kezelésére használatos hatóanyag, amit – mivel hatásosnak bizonyult – később többféle vírus, így az ebola, a nyugat-nílusi láz, illetve a Dengue-láz ellen is kipróbáltak – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Szlávik János. A Szent László Kórház infektológiai osztályának főorvosa közölte, tavaly decemberben, amikor Kínában kitört a járvány, a favipiravirt elkezdték az új típusú koronavírusos betegek gyógyításában is használni, majd a kedvező tapasztalatok nyomán világszerte elindult a szer kipróbálása.

A Dél-pesti Centrumkórház Szent László-telephelyén már száznál több páciensnél alkalmazták a favipiravir tartalmú Avigan tablettát, amitől

valóban hamarabb gyógyulnak a betegek, és használata során különösebb mellékhatásokat sem tapasztaltak.

A hatóanyag még a betegség elején, az első 5–6 napban eredményez javulást a kórházban kezelt, középsúlyos állapotú pácienseknél, akik a favipiravirtól hamarabb lesznek láztalanok, és kisebb valószínűséggel kerülnek intenzív osztályra. „Az Avigan előnye még, hogy egy szájon át szedhető készítmény, azonban aránylag nagy mennyiséget: az első napon kétszer nyolc, a második naptól pedig kétszer három szemet kell belőle bevenni, és 5–10 nap között szükséges alkalmazni” – mondta a főorvos.

Mindezzel párhuzamosan zajlik egy favipiravir tartalmú gyógyszer magyarországi fejlesztése is, így a szakemberek remélik, hogy hamarosan ennek is elkezdődhet a klinikai tesztelése.

Egyszerre kell megvédenünk az emberek életét és egészségét, és biztosítanunk azt, hogy Magyarország működjön, ezért is kulcsfontosságú minden kutatás, amely a koronavírus elleni küzdelmet segíti. A favipiravir hazai fejlesztése szempontjából is nagyon bíztató, hogy a japán klinikai kísérletek bizonyították, hatékony a szer a COVID-19 tüneteivel szemben – jelentette ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Az ITM már a koronavírus-járvány első hulláma idején több mint 20 fejlesztési programot indított el a védekezés hatékonyságának biztosítására. A 2020 áprilisában rendelkezésre álló, előzetes klinikai adatok alapján, a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével kezdődött meg a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, a favipiravir magyarországi fejlesztése. Az elmúlt fél évben Japánban végzett, tudományosan megalapozott klinikai vizsgálat nemrégiben nyilvánosságra hozott adatai szerint a favipiravir hatóanyag-tartalmú Avigan tabletta a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben megakadályozta a vírus szaporodását, és 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint például a láz vagy a légzészavar – tették hozzá. „Ezzel a korábban engedélyezett remdesivirrel együtt már két antivirális gyógyszer hatékonyságát igazolták a COVID-19 fertőzés ellen” – erősítette meg Keserű György Miklós akadémikus (TTK), a favipiravir fejlesztését végző konzorcium vezetője. Egyben emlékeztetett arra, hogy a favipiravir szájon át szedhető gyógyszer, amely így hozzájárulhat az egészségügyi ellátórendszer terhelésének csökkentéséhez. „Az Avigan sikeresen akadályozta meg a betegek állapotának romlását és ezzel sokuknál elkerülhetővé vált az intenzív terápiás kezelés” – emelte ki Kovács L. Gábor akadémikus (PTE), a favipiravir hazai klinikai vizsgálatait végző HECRIN Konzorcium vezetője. A konzorcium megszerezte az Avigan magyarországi klinikai vizsgálatához szükséges engedélyeket, tette hozzá, így az orvostudományi egyetemek klinikáin, valamint az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben megkezdődhet a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a japán kormány által biztosított gyógyszer felhasználása. Ezáltal a magyar betegek már bizonyítottan hatékony vírusellenes kezelést kaphatnak – közölte az ITM.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

life.hu

Heti horoszkóp 2024. április 15-21.: Az Oroszlán hullámvasúton utazik, a Szűznek önvizsgálatra van szüksége

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

ripost.hu

Édes családi fotón Puskás-Dallos Bogiék, ilyen nagyot nőt Ábel

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

ripost.hu

Feladta a harcot, édesapja után halt a hétvégi háztűzből kimentett 4 éves kisfiú

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Elárasztotta a lakótelepet a víz ebben a nyugat magyarországi megyében, ezt tették a lakók

INSIDER

Gyereket keresnek a veszprémi rendőrök, senki sem tudja, hol lehet

INSIDER

Baleset történt Győrben: halálgömbből zuhant a mélybe a motoros

INSIDER

Újabb milliomosa van Magyarországnak: hatalmas összeget nyert egy szerencsés