INSIDER

Koronavírus: gyerekeknél másképp jelentkezik a betegség, mint a felnőtteknél

Lehetséges, hogy mindeddig a szülők teljesen téves tünetekből próbáltak arra következtetni, hogy a gyermekük koronavírusos? A belfasti egyetem kutatói szerint igen, ugyanis a gyermekeknél másként jelentkezik a vírusfertőzés, mint a felnőtteknél. Egy magyar családorvos a Ripostnak azt mondta, saját tapasztalatai megegyeznek az egyetemi kutatókéval.
  • Szerző: WM

A Queen's University Belfast egyetem friss tanulmányában azt írják, hogy 992 gyermeken végeztek el vizsgálatokat, az eredmény pedig a professzorokat is megdöbbentette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A gyerekek 97 százaléka a hasát fájlalta

A koronavírussal fertőzött gyerekek 97 százalékánál ugyanis másként jelentkezett a vírusfertőzés, mint a felnőtteknél, általában gasztroenterológiai tüneteket figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezett a fiatal covidos betegeknél. Ezzel szemben azok a tünetek, amiket eddig egyértelműnek tartottak: a köhögés, a láz és az ízlelés elvesztése csupán a gyermekek 76 százalékánál jelentkezett. A tanulmány közlését a nemzetközi szakma egyöntetűen üdvözölte, mivel több ország gyermekorvosai is arra panaszkodtak az elmúlt hónapokban, hogy túl kevés figyelmet fordítanak a fiatalabb koronavírusos páciensekre.

Később is jelentkezhet szövődmény

Dr. Uwe Büsching, a német gyermekorvosok szakmai szövetségének elnökségi tagja úgy fogalmazott:

Hónapok óta nehezményezzük, hogy túl kevés információval rendelkezünk a koronavírusos gyermekek tüneteiről, esetleges szövődményeiről és arról, hogy miként zajlik le az ő esetükben a betegség.

A belfasti egyetem friss tanulmánya új megközelítésbe helyezheti az eddigi tudásunkat covidos gyermekekről.
Fotó: Getty Images

Az egyetlen, ami biztosan kijelenthető, hogy a 18 év alatti fertőzöttek nagy többségének esetében a vírusfertőzés enyhe lefolyású. A houstoni Texas Gyermekkórház orvosai azonban figyelmeztetést adtak ki, hogy egyes esetekben hosszú távú következményei is lehetnek a COVID-19-nek. A későbbi súlyos gyulladási reakciók főként azoknál a gyermekeknél alakulhat ki, akinél észrevétlenül, felismerés nélkül zajlott le a fertőzés.

Dr. Bense Tamás családorvosnak kísértetiesen hasonló tapasztalatai vannak a gyerekek gyógyítása kapcsán.

Általában egy hétig betegek a magyar orvos szerint

A belfasti egyetem kutatásaival egyezően azt tudom mondani, hogy a gyerekek többségénél általában lazább széklettel, hasfájással, elesettséggel zajlik le a koronavírus-fertőzés

– mondta a kérdésére a szakember.

Dr. Bense Tamás
Fotó: Ripost

Érdekes módon lázat sem mindig tapasztalunk, ha van is, általában nem magasabb 38 fok körülinél. Nem nagyon van különbség a tünetek között a kicsik kora alapján sem. Egy 3 éves és egy 10 éves gyerek is könnyen átvészeli a betegséget, általában egy hét alatt. Ugyanakkor a fáradékonyság, az elesettség ezután még 2-3 hétig is kitart

– mondta dr. Bense Tamás.

A családorvos szerint egyelőre nem tudni, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett, nagyon enyhe tüneteket produkáló gyerekek közül néhánynál miért jelentkeznek később komoly szövődmények.

A késői szövődmények között máj-, tüdő- és szívproblémák is megjelenhetnek, ezek okát még kutatják

– tette hozzá a családorvos.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?