INSIDER

Koronavírus, káosz az üzletekben: már nem bízunk a bolti szatyrokban

Sokan szatyrot visznek a boltba, mert a járvány miatt nem merik megfogni a bevásárlókocsi vagy a kosár fogantyúját – hiszen hiába fertőtlenítenek ezerrel a boltok, mégis ezek a legszennyezettebb részei a boltnak. De szatyorügyben teljes a káosz: az egyik bolt tiltja, a másik tűri, a harmadik támogatja…
  • Szerző: Ripost

Megkerestük a nagy áruházláncokat, és szatyorügyben teljes a káosz – de azt mindegyik hangsúlyozza, hogy fokozottan fertőtlenítenek mindent, főleg a kocsikat és kosarakat… De persze nem lehet minden kosár mellé egy biztonsági őrt állítani fertőtlenítőszerrel, így nem csoda, hogy sokan nem merik megfogni a kosarakat, inkább saját szatyrot vinnének. Ez ügyben viszont minden áruházlánc mást mond.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A SPAR például tiltja.

A saját vásárlói szatyor esetében senki nem tudja garantálni, hogy fertőzés nem éppen a szatyorról kerül a kasszaszalagra és onnan munkatársainkra. Ezért a bevásárlókocsik és bevásárlókosarak használatát folytatni fogjuk

– összegzett Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője.

Az Auchan a szatyor helyett dobozt ajánl a bevásárlókosár, illetve -kocsi kiváltására, ám pénzért, darabja 449 forint...

„Tavaly vezettük be környezetbarát kartondobozainkat, amelyek tökéletesen alkalmasak a bevásárláshoz, s az otthoni tárolásban is segítséget jelentenek. Ezeket mindig az adott vásárlónk használja először, így komfortos megoldás azoknak is, akik tartózkodnának a bevásárlókosarak és kocsik használatától”

– utalt finoman Adorján Abigél, az Auchan kommunikációs menedzsere arra, hogy nem támogatják a szatyorhasználatot.

Az Auchan-ban dobozokat is vásárolhatunk, hogy legyen mibe pakolni Fotó: Ripost

A Lidl és a TESCO örül a saját szatyornak.

A Lidl Magyarországnak nincs kifogása az ellen, ha a vásárlók saját bevásárlótáskájukat szeretnék használni a vásárlás során nemcsak a jelenleg kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel, hanem a környezettudatosság jegyében is, így járulva hozzá a műanyag-felhasználás csökkentéséhez”

– érvelt a -nak Tőzsér Judit, a cég vállalati kommunikációs vezetője.

A Lidl üzleteiben mindenki használhatja saját szatyrait Fotó: Ripost

A Tesco Scan&Shop szolgáltatásuk eleve a saját kosárral, szatyorral érkezőket célozza meg, ahol a vevő akár a mobiltelefonjával is minden, szatyrába kerülő árut listázható, s a végén annak segítségével fizethet a kasszánál.

„A Tesco áruházakban kifejezetten örülünk, ha a vásárlók a saját bevásárlószatyrukat/kosarukat használják, a megvásárolni kívánt termékeket abba teszik, majd onnan helyezik a kasszaszalagra vagy az önkiszolgáló pénztár erre kialakított felületre. Amennyiben a Scan&Shop szolgáltatásunkat veszik igénybe, akkor eleve saját bevásárlószatyrukba/kosarukba pakolhatják a megvásárolni kívánt árut – tájékoztatta lapunkat a Tesco sajtóosztálya.

A CBA esetében üzletenként változó, hogy az adott üzletvezető engedélyezi vagy sem a vevőnek, hogy a kosár helyett a szatyrába tegye a megvásárolni kívánt árut.

Az ALDI-ban sem nézik rossz szemmel, ha valaki saját szatyorba vásárol.

Az ALDI nem használ a bevásárlókosarak, illetve bevásárlókocsik kötelező használatára vonatkozó információs táblát üzleteiben

– közölte a cég a -tal.

Fotó: Ripost

Érvek a saját szatyorról

Mellette

- Nem kell megfogni a kosárfogantyút

- Környezetbarát

- Egyből érzi a vevő, el tud-e cipelni ennyi árut

Ellene

- A szatyor is lehet szennyező, fertőző

- Nő a lopásveszély a boltokban

Fotó: Ripost

Melyik a 7 legszennyezettebb hely a boltban?

  1. A bevásárlókosár, kocsi fogantyúja
  2. Hűtők fogantyúi
  3. A pénztár
  4. Kemény felületű árucikkek
  5. Nyersen fogyasztott zöldségek, gyümölcsök
  6. A többi bevásárló
  7. A saját kezünk

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?