Létrehozva: 2021.04.01.

Itt vannak a válaszok a legégetőbb kérdésekre a koronavírusról

Kérdéseid vannak a koronavírus-járványról? Tedd fel, és a Metropol megpróbálja megválaszolni őket! Utánanéznek, tájékozódnak egy szakértőtől, és megírják!

Új rovatot indított a Metropol! Az olvasók a napilap Facebook-oldalára írhatják meg kérdéseiket a koronavírussal kapcsolatban. A poszt minden hétfőn és csütörtökön hajnalban kerül ki az oldalra.

Fotó: Metropol

Íme néhány kérdés és válasz:

T. Balázs: Január elején regisztráltam, azóta sem kaptam semmi értesítőt, se sms-t, se e-mailt, tetejében krónikus beteg vagyok.

Metropol: Kedves Balázs! Először is ellenőrizze, jó volt-e a regisztrációja! Ezt a vakcinareg.neak.gov.hu oldalon tudja csekkolni. Ha nem volt sikeres a regisztráció, vagy véletlenül rossz adatokat adott meg, akkor az [email protected] oldalra küldhet javítást. Ha azt írják, hogy sikeres volt a regisztrációja, akkor is érdemes felhívni a háziorvosát, hátha ő meg tudja mondani, hogy mennyit kell még várnia az oltásig. A [email protected] címen vagy a +36 80 277 455, +36 80 277 456-os információs vonalon pedig általános segítséget kérni.

K. Viktória egy brit példát hozott arra, hogy állítólag milyen veszélyeket hordozhat a maszk viselése.

M: Kedves Viktória! A magyar szakértők, orvosok véleménye egységes: a maszk használata nagyon fontos eszköz a járvány lassítása érdekében. A Magyar Orvosi Kamara szerint a maszk gátolja a vírus átadását tünetmentes fertőzötteknél is, ezzel hozzájárul a járvány terjedésének akadályozásához. Nemcsak magunkat, hanem egymást is védjük vele. De egy egyszerű példa is segít megmutatni: képzelje el, hogy egy influenzás ül Önnel szemben a villamoson, és köhög vagy tüsszent egyet. Önnek mikor van a legnagyobb esélye megúszni, hogy elkapja az influenzát? Ha mindkettőjükön van maszk, ha csak egyikükön, vagy ha egyikükön sem?

K. Anita: Sziasztok, engem az érdekelne, hogy meddig tart a védettség, ha már megkaptam az oltást?

M: Kedves Anita! Több szakvélemény is kering arról, hogy meddig tarthat a védettség, ebben most nincs egységes tudományos álláspont. Van, aki 3 hónapot, van, aki fél évet, van, aki több évet mond. Annyi biztos: aki megkapta az oltást vagy átesett már a betegségen, annak a szervezete a következő alkalommal már biztos „felkészültebb” a vírussal szemben, így ha újra el is kapja a kórt, sokkal kevésbé lesznek súlyosak a tünetei. Lehet, hogy valakinek az életét menti meg a vírus következő mutációja ellen, hogy a szervezete már megtanulta a védekezést.

T. Jánosné: Ha megkaptam mindkét oltást, már megölelhetem a kisunokámat? Már egy éve nem tehettem meg.

M: Kedves T. Jánosné! Sajnos egyelőre még nem tanácsos, ezen a húsvéton még inkább ne... A szakemberek azt mondják, hogy a védőoltás mellett is el lehet kapni a fertőzést, csak a lefolyása nem lesz olyan súlyos. A 3. hullámban sajnos a fiatalok és a gyermekek is sokkal nagyobb veszélyben vannak, mint korábban, ezáltal jelenleg nem javasoljuk még az ölelkezést. Azt várjuk mindannyian, hogy az egész ország elérje a „nyájimmunitást” a sok millió beoltott révén, és így bárkinek jóval kisebb esélye lesz megfertőződni. Ha az oltási számok jól alakulnak, a nyarunk már szabad lehet.

D. Katalin: Helloka. A vakcinaútlevélről lehet kérdezni? Elfogadják az összes vakcinát, vagy csak az EU által engedélyezetteket?

M: Kedves Katalin! Ma még nem tudni pontosan, mi lesz, ezen a nyáron valószínűleg még nem nagyon lehet külföldre utazni... Egyelőre csak a görögök jelentették be, hogy ők már elfogadják a vakcinaútlevelet, de még ők sem pontosították. Folyik az egyeztetés az unió és a tagországok között egy egységes igazolvány kiállításáról, várhatóan nyár elejére születhet döntés. Az szinte biztos, hogy a kínai és az orosz oltásokkal is lehet majd utazni, a fél világ velük olt, és nem lehet kizárni a fél világot Európából... Sőt, Ausztria pont ezen a héten vett egymillió orosz Szputnyik V-vakcinát, és áprilisban oltanak is vele. Kizárt, hogy a többi európai országba ne engednék be az osztrák és a magyar turistákat...

K. Kristóf: Nemrég átestem a Covidon. Mennyivel utána ajánlott a »testmozgás«?

M: Kedves Kristóf! A tünetek elmúlása után nem szabad túlterhelni a szervezetet, vigyázni kell az intenzív sportolással, s a szakemberek nem tanácsolják, hogy túlterheljük a szervezetet. Fokozatosan, csakis lépésről lépésre! Ha a kérdés a szexre irányult :-), akkor azt már lehet, de azért csak óvatosan.

J. Ágnes: Magyarországon a beoltott embereknél nem jelentkeztek mellékhatások, szövődmények? Hány ember halt meg oltás után? Van erről nyilvántartás?

M: Kedves Ágnes! Az oltástól Magyarországon nem halt meg senki, semmilyen hivatalos információ nem szól erről, de a sajtóban, Facebookon sem olvashatott senki ilyen „eltitkolt” esetről. A védőoltást követően minimális mellékhatások előfordulnak, sokan be is számoltak róla, mint például a hőemelkedés vagy bőrpír, izomfájdalom az oltás helyén. Ez egyrészt természetes, másrészt személyfüggő. Ez többek között azt jelzi, hogy az immunrendszer reagálása elkezdődött az oltóanyaggal szemben. Minden hazánkban engedélyezett vakcina biztonságos.

Sz. Vivien: Idén nyáron már lehet utazni? Persze, ha beoltottak? Vagy mi történik, ha nem oltottak be, de van például negatív tesztem? Utazhatok?

M: Kedves Vivien! Országon belül biztosan, külföldre aligha... Ma még nagyon nehéz megjósolni. Ez az adott célország lakossági átoltottságától, illetve járványügyi korlátozásaitól is függ. De az, aki megkapta az oltást, biztosan könnyebben utazhat, mint akinek nincs védettséget igazoló dokumentuma. Egyelőre a görögök közölték, hogy beengedik az oltási igazolvánnyal érkezőket, és a horvátok is terveznek hasonlót. De részletszabályok még nincsenek, plusz ugye 18 év alattiakat még nem oltanak Magyarországon, így őket meg tesztelni kell, még Görögországba is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen hazugságokat terjesztenek VV Fanniról

borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

mandiner.hu

Megszólalt az adatvédelmi hatóság elnöke is Magyar Péter botrányával kapcsolatban

ripost.hu

A verseny előtt kapott szívrohamot a sikeres sportoló, nem tudták megmenteni

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Meglepő dolgot tett a súlyos beteg Károly király

mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

ripost.hu

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb bizonyíték Bajnai Gordon és Magyar Péter kapcsolatára!

INSIDER

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

INSIDER

7 millió a családi házakra: bővült az Otthonfelújítási program, íme a részletek!

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Azt hitték, hogy csak lusta a tesiórákon, kiderült, hogy rákos a magyar lány

INSIDER

Kizuhant az iskola emeletéről a gimnazista lány Kolozsváron

INSIDER

Csapadékos, de legalább újra meleg idő várható

INSIDER

Jó híreket kapott a drukkerlány, aki a kemoterápia miatt ajándékozta el a meccsjegyét