INSIDER

Ekkor lazíthat a kormány a járványügyi korlátozásokon

Áder János köztársasági elnök szerdán, a visegrádi négyek (V4) elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten beszélt arról, hogy remélhetőleg májusban ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon.
  • Szerző: ripost

Ha jól halad a koronavírus-járvány elleni védőoltások beadása, májusban remélhetőleg ismét lazítani lehet a járványügyi korlátozásokon Magyarországon, és a nyár ismét meglehetősen sikeres lehet az idegenforgalomban – jelentette ki Áder János köztársasági elnök szerdán, a visegrádi négyek (V4) elnökeinek lengyelországi találkozóját záró közös sajtóértekezleten.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiségben kapjuk meg a vakcinákat, annál gyorsabban tudjuk a korlátozásokat feloldani az idegenforgalomban is” – válaszolt Áder János az MTI-nek a közép-európai turizmus újraindítását érintő kérdésére.

Áder János járványügyi helyzet

Áder János köztársasági elnök a visegrádi négyek kétnapos találkozóján (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Bizakodását fejezte ki, hogy az idei nyár legalább ugyanolyan eredményes lesz a turizmusból élők jelentős része számára, mint amilyen az elmúlt esztendőben volt.

A járvány során elfogadott gazdaságvédelmi intézkedésekről az elnök elmondta: ezeknek eleinte főként az volt a céljuk, hogy megvédjék a munkahelyeket. Az adókedvezmények, hiteltörlesztési moratórium és más eszközök célja az, hogy segítsék a munkavállalókat, a vállalkozókat a nehéz időszak átvészelésében.

Magyarország sikeres választ adott a rendkívüli körülményekre, amikor minden idők egyik legszélesebb körű beruházás-ösztönzési programját indította el – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, három magyar autóipari beszállító vállalat beruházásának bejelentésén.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a kormány stratégiai célja, hogy minél több nagy nemzetközi autóipari vállalat működjön Magyarországon, másrészt minél több magyar tulajdonban lévő vállalkozás kerüljön be a nagy nemzetközi cégek beszállítói láncába. Mint mondta, az elmúlt egy évben is komoly előrelépés történt ezen a területen.
A három magyar tulajdonú vállalat, az Ajkai Elektronikai Zrt., a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft., valamint a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. összesen 1,2 milliárd forintos beruházást hajt végre, ehhez a kormány 400 millió forint támogatást biztosít, ezzel 685 munkahelyet védenek meg Budapesten, Ajkán és Lőrinciben – ismertette a külügyminiszter.
A beruházások eredményeképpen tovább nőnek a magyar autóipari beszállítói kapacitások, több magyar termék jelenik meg a nemzetközi autóiparban, és megteremtik annak lehetőségét, hogy a három vállalat túllépjen eddigi beszállítói szintjén is – fejtette ki Szijjártó Péter.
A külügyminiszter hangsúlyozta, még nem lehet múlt időben beszélni a világjárvány gazdasági hatásairól. Magyarországon napi szinten 10-15 milliárd forintnyi veszteséget okoznak a korlátozó intézkedések.
Szeretnék a járvány egészségügyi és gazdasági hatásait magunk mögött hagyni, de ez csak akkor lehetséges, ha a szükséges mennyiségű oltóanyag megérkezik – fogalmazott.
Hozzátette: Oroszországból a múlt héten jelentősebb mennyiség érkezett, és a jövő hétre várják az első kínai szállítmányt is, amelyek hozzásegítenek az oltási folyamat felgyorsításához, és a korlátozó intézkedések feloldásának minél előbbi megkezdéséhez.
Szijjártó Péter kiemelte, hogy a járvány gazdasági kihívásai miatti új világgazdasági korszakban rendkívüliek a körülmények, soha nem volt ilyen éles verseny a beruházásokért.
Felhívta a figyelmet arra, hogy míg a világban 42 százalékkal estek vissza a közvetlen külföldi beruházások tavaly, Magyarországon 140 százalékkal nőttek; világszerte 114 millió ember vált munkanélkülivé, itthon viszont újra 4 és fél millió ember dolgozik, ahogy a koronavírus-járvány előtt.
Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik, de ezen túl a magyar gazdaság zászlóshajója, az autóipar is jelentősen megerősödött ebben a nehéz időszakban – mondta a külügyminiszter.
Varga Balázs, az Ajkai Elektronikai Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: a magyar tulajdonú vállalat felismerte, hogy a jövő kulcsa a műszaki fejlesztés, igyekeznek a minőséget és a hatékonyságot korszerű technológiai beruházásokkal biztosítani.
Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte, ma az autóipari beszállító cégek meghatározzák Ajka gazdaságát. Ezek a vállalatok a legnagyobb munkaadók, mintegy 17 ezer munkahelyet biztosítanak; az Ajkai Elektronikai Zrt. 317 embernek ad munkalehetőséget – mondta.
Pópa Ferenc, a Tauril Gumigyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a műszaki gumitermékeket gyártó vállalat 280 embernek ad munkát Budapesten és 170 embernek Szatmárnémetiben, a támogatást a digitalizáció bevezetésére és automatizálásra fordítják.
Dunai Mónika országgyűlési képviselő (Fidesz) kiemelte, hogy budapesti cég, budapesti munkahelyek kapnak segítséget; a budapesti vállalkozások számíthatnak a kormány támogatására. Mint fogalmazott, a válságból kétfajta injekción keresztül vezet ki az út, az egyik a védőoltás, a másik pedig a tőkeinjekció.
Uri-Szabó Dezső, a Titán'94 Szerszámkészítő és Forgácsoló Kft. ügyvezető igazgatója közölte: az elnyert támogatással olyan beruházásokat valósítanak meg, amelyek a megkezdett innovációs fejlesztésekre épülve, a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával jelentősen hozzájárulnak a vállalat versenyképességének megtartásához.
Szabó Zsolt országgyűlési képviselő (Fidesz) kiemelte, a vállalat célja, hogy minél nagyobb mértékben, jó minőségű termékekkel ott legyen a beszállítói piacon. Átlátták azt is, hogy a válságban előre kell menni, fejleszteni kell és meg kell őrizni a munkahelyeket, amiben a kormány segítséget nyújt – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?