INSIDER

Hatékonyan küzd a koronavírus ellen a magyar fertőtlenítő robot

Szabolcsban egy kistelepülésen gyártják azt a robotot, ami az egyik legmodernebb technológiával öli a baktériumokat.
  • Szerző: Ripost

Egy alig 500 főt számláló szabolcsi kistelepülésen kezdték el gyártani a koronavírus ellen is hatékony Violettat, a magyar fertőtlenítő robotot.

Szabolcsban egy kistelepülésen gyártják azt a robotot, ami az egyik legmodernebb technológiával öli a baktériumokat. A koronavírus ellen is hatékony Violetta, UV-C sugárzással pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat, beleértve a Covid–19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t is.

Csizmazia Tibor, a Violát gyártó Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója
Fotó: Fotó: Enjoy Robotics Zrt.

A magyar fejlesztés egyébként a már jól bevált dán gyártású roboton alapul. További részletekről Csizmazia Tibor, a Violát gyártó Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója mesélt a Metropolnak.

Az UV-C robot automata és önjáró, tehát a beprogramozást követően magától dolgozik a fertőtlenítésre kijelölt területen, ki tudja kerülni az útjába kerülő tárgyakat is. Mivel teljesen vegyszermentes, „a technológia könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba”.

Az ország első budapesti „robotos kávézója
Fotó: Fotó: Enjoy Robotics Zrt.

Egyébként a fülesdi robotgyárban, már évek óta foglalkoznak robotok fejlesztésével. Az ő nevükhöz fűződik az ország első budapesti „robotos kávézójának” megnyitása is

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?