Létrehozva: 2021.07.23.

Koronavírus Magyarországon: nőtt a fertőzöttek száma, de nincs újabb elhunyt

Magyarország az átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van, így hazánk a koronavírus szempontjából az egyik legbiztonságosabb ország.

A péntek reggeli magyarországi koronavírus-adatok szerint 85új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 809 101 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Nincs újabb halálhír, így az elhunytak száma változatlanul 30 020 fő.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 745 277 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 33 804 főre csökkent. 67 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus: megérkeztek a friss adatok

Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország.

A delta vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.

Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt az oktatási intézményekben is elérhető lesz az oltás.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Növelni kell a magyar lakosság koronavírus elleni átoltottságát, ezért mind a 65 év felettieknek, mind a 12-15 éveseknek oltási akciót szerveznek – mondta az országos oltási munkacsoport vezetője a közmédiának.

György István hozzátette: járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ez egy pillanatnyi állapot, hiszen aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt, turistacélpontnak számító országokból a különböző vírusvariánsok terjedéséről.

Magyarországon már 20 felett van azok száma, akiknél a koronavírus delta variánsát azonosították, két embernél pedig a gamma (brazil) variánst is kimutatták – ismertette.

A magyar lakosság átoltottságát növelni kell, hiszen hárommillió felnőtt még nem kérte a koronavírus elleni védőoltást, és a 12-15 évesek közül is csak 60 ezren éltek az oltás lehetőségével, ami a korosztályhoz tartozók 15 százaléka – mondta.

György István kiemelte, mindkét korosztály számára oltási akciót szervez az országos oltási munkacsoport.

Az időseket háziorvosok, önkéntes orvosok, egyetemisták fogják személyesen felkeresni, és megtörténhet az oltás otthon is vagy a rendelőben. Aki az időseket felkeresi, az országos munkacsoport által kiállított igazolványt fog felmutatni.

Hozzátette: 65 év felett 470 ezren vannak olyanok, akik még nem kaptak oltást.

A 12-15 évesek oltási akciójáról György István azt mondta: az iskolakezdés előtt, augusztus 30-31-én – fő szabályként – minden iskolában lesz lehetőség a gyerekek oltására; az iskolaorvos vagy oltócsoportok fognak dolgozni. A szülő az iskolában írásban regisztrálhatja majd a gyereket, aki utána ott meg is kapja az oltást, de ehhez kell a szülői beleegyező nyilatkozat is.

György István azt kérte a szülőktől, használják ki a nyarat, és még az iskolakezdés előtt adassák be gyerekeiknek a koronavírus elleni védőoltást. Ebbe a korosztályba 394 ezer gyerek tartozik, és 15 százalékuk kapta meg az oltást.

Magyarországon – Európában egyedülálló módon – lehetőség nyílt a harmadik oltás felvételére – jelezte az államtitkár. Hangsúlyozta: orvosi kérdés, hogy ki, mikor, milyen vakcinát kapjon harmadik oltásként, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített egy ajánlást is erre. A harmadik dózisra mind a háziorvosnál, mind az oltópontokon be lehet jelentkezni, ahol „orvosi konzultáció” fogja eldönteni, hogy milyen oltást kapjon a jelentkező.

Az oltási munkacsoport vezetője általánosságban azt javasolja, hogy akik külföldi utat terveznek, csak akkor induljanak el, ha mindkét oltást megkapták. Hozzátette: érdemes figyelemmel kísérni a külügyminisztérium konzuli szolgálatának internetes felületét, ahol országra lebontva megtalálhatóak a beutazási feltételek.

Magyarországon a 16-18 évesek 46 százaléka, a 60 évesek 82 százaléka, a 65 év felettiek 85 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást – ismertette az államtitkár.

Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz – jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az új, agresszív vírusmutánsokat már Magyarországon is azonosították A miniszterelnök a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban ismertette: 23 embernél azonosították a delta, kettőnél a gamma variánst, és az egészségügyi szakemberek dolgoznak a helyzet pontos feltérképezésén. Az emberek 55 százaléka túl van két oltáson, így ma Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból Magyarország. De a negyedik hullám elkezdődött Nyugat-Európában, és Magyarország is része lesz – jelentette ki. A megelőzés érdekében az Operatív törzs hamarosan több oltási akciót is elindít A felvett oltások a súlyos megbetegedéstől megvédenek – emelte ki a miniszterelnök, hozzátéve: augusztus 1-től bármely magyar állampolgár kérheti a harmadik oltást, ebből a szempontból Európában Magyarország az első. Emlékeztetett: az idősekkel ismét külön kell foglalkozni, most is ők vannak a legnagyobb veszélyben, ezért felkeresik azokat, akik nem olttatták be magukat. A 12 év feletti gyermekeknél általános oltási akciót indítanak a beiskolázást megelőző napokban – idézte fel. A kormányfő kitért arra is, hogy az egészségügyben vállalható az oltás kötelezővé tétele, mert már most is vannak oltások, amelyek ott kötelezők. Hangsúlyozta: a kormány a helyén van, az operatív törzs működik, folyamatosan elemezi a helyzetet, a kormány célratörően, gyorsan és hatékonyan hozza meg a szükséges döntéseket.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország drámai bejelentése a háború jövőjéről

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Elutasították Ilaria Salis kérelmét, marad a magyar börtönben

life.hu

4 csillagjegy szülöttei, akik hidegek, mint a jégcsap

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban