INSIDER

Koronavírus: Mégsem lesz enyhítés karácsonyra?

Érdekes dolgot említett Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban.
  • Szerző: Ripost

Bár a hivatalos bejelentésre december 7-én, hétfőn kerül majd sor, Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elárulta: az orvosok és a tudósok mereven elleneznek mindenféle lazítást.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

A miniszterelnök hozzátette: több konzultáció vár rá a következő napokban, és hétfőn az Operatív Törzs ülésén születnek meg a döntések arról, mi lesz december 11-e után.

Az online vásárlás megfontolását javasolja az országos tisztifőorvos, azonban aki mégis boltba megy, annak új, a vásárlást rövidítő tippeket adott. Müller Cecília megerősítette, hétfőn döntenek az ünnepi időszakra vonatkozó szabályokról. Az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján kiderült az is, mi a helyzet a gyógymedencés kezelésekkel, és hányan vétettek a kijárási szabályok ellen.

296 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a rendőrök, mivel nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes a védekezésért felelős operatív törzs pénteki online tájékoztatóján. Csütörtökön két üzlet ideiglenes bezárása mellett döntöttek a rendőrök, mivel azok nem tartották be a járványügyi szabályokat.

Kecskeméten egy edzőtermet is bezárattak, mivel az nyitva tartott, és három személy testedzést végzett, a helyszínen tartózkodók ellen szabálysértési eljárást indítottak. Összesen 314 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában a kijárási tilalom megszegése miatt. 20 673 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását csütörtökön. Emellett 8509 hatósági házi karantént rendeltek el.

6212 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 238 056 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 189 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 5513 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 68 525 fő, az aktív fertőzöttek száma 164 018. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az áldozatok 22 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. 7812 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Működik az egészségügyi ellátás

Kiemelte, hogy a higiénés szabályok betartása mellett az egészségügyi ellátás működik. Csak azokat a beavatkozásokat halasztották el, amelyek nem járnak semmilyen káros hatással az egészségre.

Magyarország összes kórházában ápolnak koronavírusos betegeket. Minden intézmény rendelkezik a kellő felszerelésekkel, lélegeztetőgépekkel, maszkokkal, kórházi ágyakkal, valamint elegendő számú egészségügyi személyzettel – mondta a tisztifőorvos.

Hangsúlyozta, hogy bár a közfürdőket bezáratták, a gyógyterápiák továbbra is elérhetőek, csak egy kicsit más módon, egy-egy kezelésen csak egy személy vehet részt, alkalomadtán plusz higiénés szabályokat kell betartani.

Hozzátette, a gyógyúszások is megtarthatók, csupán meghatározták egy-egy medence maximális kapacitását.

Céltudatosan, tervezetten induljunk vásárolni. A kiszemelt árunak megfelelő üzletet keressék fel, és a lehető legrövidebb időt töltsék az üzletekben. Kézfertőtlenítőt vigyünk magunkkal, minél kevesebb tárgyat fogjunk meg. Javaslom azért: vásároljunk interneten!

- mondta kérdésre Müller Cecília.

És ezeket olvastad már?