INSIDER

Koronavírus: megszüntette a kormány a veszélyhelyzetet – íme a változások

Megjelent a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény.
  • Szerző: Ripost

Megjelent a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvény, valamint a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben szerdán este.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A veszélyhelyzet megszüntetéséről a kormány dönt, és az időpont ismertté válása után veszti hatályát a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény.

A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló törvény kihirdetésével a kormány lehetőséget kap arra, hogy az országos tiszti főorvos javaslatára, a miniszter előterjesztése alapján egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el, amely járványügyi készültségnek minősül. Ennek idején a betegek ellátása az egészségügyi válsághelyzeti ellátás keretében történik.

Az egészségügyi válsághelyzet legfeljebb hat hónapig tarthat, kivéve ha a kormány annak hatályát meghosszabbítja.

Eltörölte a kormány a nyugdíjasok vásárlási idősávját, de a maszkhasználat mindenhol továbbra is kötelező maradt, sőt továbbra is érdemes a megtartani a megfelelő távolságot.

A különleges jogrenddel összefüggésben hozott rendeletek a veszélyhelyzet megszűnésével hatályukat vesztik, így éjféltől kezdve több területen változik az életünk.

Év végéig továbbra is 15 ezer forintig lehet PIN-kód nélkül érintéssel fizetni, és július 1-jéig marad az ingyenes parkolás is, szeptemberig pedig nem kell közterület-használati díjat fizetnie a vendéglátóhelyeknek.

A lejárt okmányok 180 napig érvényesek maradnak a veszélyhelyzet megszűnésével is!

A törlesztési moratórium továbbra is él, egészen az év végéig csak annak kell fizetni a hitelét, aki külön kéri.

Különleges szabályokat fogadtak el a járvány miatt meghiúsult, utazási iroda által szervezett utakra. Ez azt tartalmazza, hogy ha az ügyfél ezt elfogadja, az iroda utalványt is adhat pénzvisszafizetés helyett.

Adókötelezettségek teljesítésével kapcsolatos könnyítések is érvényben maradnak: továbbra is szeptember végéig marad egy sor adónemnél a fizetési határidő.

A veszélyhelyzet megszűnésével ismét lehet időközi választásokat tartani, lehet népszavazási kezdeményezéseket indítani.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?