INSIDER

Koronavírus: Mekkora a fertőzés veszélye, ha repülőre ülünk?

Hosszú tesztek eredményét hozták nyilvánosságra.
  • Szerző: Ripost

Rendkívül alacsony a koronavírus-fertőzés veszélye a repülőgépek fedélzetén – derült ki az Egyesült Államok védelmi minisztériumának csütörtökön közzétett tanulmányából.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Repülő 01

Fotó: Pixabay.com

A jelentés szerint ha egy ülő utas maszkot visel, akkor az általa kilélegzett részecskék mindössze 0,003 százaléka jut el a közvetlen utastársa feje körüli légzési zónába. Ez az arány akkor is ennyi, ha a gépen minden egyes ülés foglalt – írja az MTI.

A United Airlines légitársaság Boeing 777-es és 767-es utasszállító repülőgépein végzett tesztek során mindössze egy fertőzött emberrel számoltak és nem szimulálták az utasok mozgásának hatását.

A vizsgálat csaknem hat hónapja alatt 300 tesztet végeztek a levegőben és a talajon. A tesztek során az új koronavírussal azonos méretű részecskéket engedtek az utastérbe egy maszkkal ellátott próbababa száján keresztül. A többi ülésen érzékelők helyettesítették az utasokat. Az eredmények szerint a maszkviselés akár a közvetlen utastársak köhögése esetén is segít minimalizálni a fertőzésnek való kitettséget.

A repülőgép gyors levegőkeringtető és szűrőrendszere az utastérben lévő részecskék nagyjából 99,99 százalékát hat percen belül kiszűrte. A becslések szerint az átfertőződéshez szükséges „dózis” eléréséhez 54 órát kellene utazni egy repülőgépen egy fertőzött személy társaságában.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?