INSIDER

Koronavírus: motorral is érkezhet a mentős

Több mentőmotort is szolgálatba állítottak mintavétel céljából. A mentősöket egyébként a háziorvos küldheti.
  • Szerző: Ripost

A házi orvos is küldhet mentőt mintát venni

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A járványt a tesztelés illetve laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak, hogy így erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzésgyanús személy otthonához.

Ennek is az a célja, hogy a járványt lassítsák, és a koronavírus-gyanús személyt szigorúan otthonában tartsák, még a mintavétel miatt se kelljen sehová utaznia, semmilyen egészségügyi intézményt felkeresnie – írja a koronavirus.gov.hu.

Az Országos Mentőszolgálatnál a mintavételre külön erre a célra kijelölt egységek dolgoznak

Összesen országosan 60 ilyen kijelölt, speciális védőeszközökkel ellátott egység dolgozik most az országban. Ezek az egységek nem vesznek részt másfajta betegellátásban, illetve szállításban.

A fővárosban és Pest megyében a mentőautók mellett több mentőmotort is munkába állítottak mintavételezés céljából.

Mentős a koronajárvány idején Fotó: koronavirus.gov.hu

A mentők kétféle módszerrel is dolgoznak

Egyik módszer, hogy torok- és orrgarat-váladékból vesznek mintát, ez esetben a beteget előzetesen telefonon időben értesítik, ezt követően érkeznek. A mintavétel előtt legalább két órával tilos bármit is enni vagy inni. A mentők megszervezik, hogy a levett minta a területileg illetékes laborba jusson el. A másik módszer, amikor vérmintát vesznek. Ez esetben nincs étkezési megkötés.

Ha a laborvizsgálat eredménye megszületik

A laborvizsgálat eredményéről a háziorvos kap értesítést. A háziorvos ezek után telefonon értesíti a vizsgált személyt. A betegnek addig, amíg a laborvizsgálat eredményét nem közlik, otthon kell maradnia.

Amennyiben a laborvizsgálat eredménye szerint a személy koronavírus-fertőzött, de tünetmentes vagy enyhe tünetei vannak, akkor a járványügyi szabályoknak megfelelően otthoni karanténban kell maradnia.

Ha a laborvizsgálat megerősíti, hogy a vizsgált személy koronavírus-fertőzött és tüneteire, állapotára való tekintettel kórházi ellátást igényel, akkor a mentők kórházba szállítják őt, ahol megkap minden szükséges ellátást.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legfinomabb diós és mákos bejgli
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?