A vakcinainfo.gov.hu oldalon, a kitöltött adatlap alapján tudják majd felvenni az igénylőkkel a kapcsolatot a szakemberek. Az oltakozás nem a regisztráció sorrendjében fog történni. Egy adott oltási terv szerint fognak haladni. A honlapon néhány alapadatot kell csupán megadnunk, nevünket, címünket, életkorunkat, TAJ-számunkat, a telefonszámunkat és az e-mail címünket. „A regisztráció nem jár kötelezettséggel; ha valaki bizonytalan, de mégis szeretné a védettséget megkapni, majd a későbbiekben meggondolja magát, változtathat az igényén” – magyarázta. A védőoltások iránt nagy a bizalom Magyarországon. Immáron tizenkétféle megbetegedés ellen oltják a gyermekeket – mondta. Mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljanak a védőoltásra – tette hozzá.

A védelmi szabályokat továbbra is be kell tartani

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatait tekintve elmondta, kicsivel több mint kétezer új fertőzöttet regisztráltak, az áldozatok jellemzően többfajta krónikus betegségben szenvedtek. „A kórházban ápoltak száma nem csökkent, ez egy intő jel számunkra, bár az adatok alapján úgy tűnik, egy platót érünk el a járványban. Továbbra is vegyük komolyan a bevezetett szabályokat„ – emelte ki. Talán egy platót érünk el most a járványban, de csak úgy tarthatjuk meg, ha komolyan vesszük a szigorú szabályokat, nem szabad lazítani, mert minden enyhítés rontana a helyzeten – mondta a tisztifőorvos. Az előző héten 37 031 fővel nőtt a fertőzöttek száma, az 55 százalékuk nő. Az életkor szerinti megoszlás nem változott, a 65 év felettiek aránya 16,7 százalék, a legjelentősebb a 40-49 éves korosztály 23 százalékkal. Továbbra is Budapesten volt a legtöbb új fertőzött, Nógrádban a legkevesebb. Somogy és Tolna megyében emelkedett a fertőzöttek száma a leginkább, de három megyében 30 százalékos volt a csökkenés. A szennyvízminták alapján Egerben emelkedett a koronavírus örökítőanyaga, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron csökkent.

Nem lehet választani vakcinát

Bizakodók vagyunk, de járványügyi szempontból a napi változások kevésbé megbízhatóak, legalább egy hét kell a tendenciák megfigyeléséhez. Több hétig is eltarthat a plató, nem tudjuk az időtartamát. Ha enyhítenénk, gyors romlás jöhetne – mondta kérdésre Müller Cecília. Szólt arról is, hogy azzal a vakcinával kezdik az oltást, amelyiket hatékonynak és biztonságosnak találják a magyar hatóságok. Ezért nem lehet majd válogatni a vakcinák között. Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos azt is elmondta, a teszt csak egy adott pillanatban rögzíti az állapotot, de nem kizárt, hogy épp lappangási szakaszban volt az illető, vagy nem volt pontos a mintavétel. A negatív teszt nem zárja ki azt, hogy fertőzött legyen valaki. Ha tüneteket észlel, kövesse a megszokott eljárást, hívja fel a háziorvosát.