INSIDER

Szlávik János: Akár egy magyar koronavírus-variáns is kialakulhat – Videó

Szlávik János infektológus naprakész információkkal látta el a nézőket a koronavírus kapcsán. Elmondta, akár egy magyar vírusvariáns is kialakulhat.
  • Szerző: ripost

Az oltásokkal és a járványügyi intézkedésekkel le fogjuk győzni mindegyik mutáns koronavírus-variánst – ezt dr. Szlávik János infektológus mondta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A szakember továbbra is súlyosnak látja a jelenlegi helyzetet, hiszen ilyen mértékű növekedést még egyetlen korábbi hullámban sem észleltek.

„Nem tudom, hogy hol a vége, nagyon nehéz jósolni a jelenlegi számokkal, de a helyzet rendkívül súlyos, nagyon sokan kerülnek kórházba, nagyon sokan vannak intenzív osztályon és lélegeztetőgépen. Egyelőre nem látjuk ennek a folyamatnak a végét” – fogalmazott a Mokkában dr. Szlávik János.

Koronavírus: Szlávik János szerint nem kizárt a magyar mutáns megjelenése

Koronavírus: Szlávik János szerint nem kizárt a magyar mutáns megjelenése
Fotó: TV2

Az infektológus nem tartja elképzelhetetlennek, hogy ne alakuljon ki esetleg egy magyar koronavírus-mutáns is, hiszen folyamatosan jelennek meg a különböző országok variánsai.

„Ehhez csak a véletlen kell. A vírus folyamatosan változik, és folyamatosan próbál kiszabadulni abból a nyomásból, amit a védőoltások, amit a gyógyszerek nyomnak. És sikerül neki. Tehát akár egy magyar mutáns is kialakulhat. Az állandó változás azt jelenti, hogy egyes változások a vírusnak rosszat tesznek, akkor elpusztul, mások pedig kiemelik a többi vírus közül. Gyorsabban terjed, súlyosabb megbetegedést okoz. Nagyon, nagyon súlyosat nem fog, mert akkor saját maga pusztítja el önmagát. Tehát látszik, hogy bizonyos keretek között történik ez a mutáció, ezért kell újabb és újabb védőoltásokat kialakítani” – mondta el a Mokkában az infektológus, aki jelenleg a brazil és a dél-afrikai mutánst tartja a legveszélyesebbnek.

A Mokka videóját itt tekintheted meg:

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 636 436 fő a beoltottak száma, ebből 481 820 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! 5481 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 586 123 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 252 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 703 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 378 176 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 189 244 főre emelkedett. 11 873 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1389-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 16,4 %-ot szemben a 9,2 %-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban. A következő egy hét oltásaihoz megkezdődött a vakcinák kiszállítása a kórházi oltópontokra és a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosokhoz. A következő egy hét oltási tervéről az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján számolunk be.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 22-től újabb egy hétre meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. Az erről szóló kormányrendelet péntek este megjelent a Magyar Közlönyben. Lásd: A Kormány 133/2021. (III. 19.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések egy héttel történő meghosszabbításáról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?