Létrehozva: 2020.04.09.

Koronavírus: teljes a káosz a maszek tesztek körül

7 ezerért, de akár 55 ezerért is teszteltethetjük magunkat koronavírusra a magánlaborokban – de üzembiztos eredményt nem kaphatunk, miközben sok helyen jól lehúznak minket. Ha valaki tünetmentes, és negatív a lelete, attól még lehet fertőzött. Maximum azt tudhatjuk meg drága pénzért, hogy átestünk-e már a betegségen, de még ekkor sem biztos, hogy nem fertőződhetünk meg újra. A Ripost összeszedte a fő tudnivalókat.

Vérvétellel vagy nyálkahártyáról? Vírusra vagy antitestre? Gyorsteszttel olcsón vagy „komoly” teszttel drágán? Megrohanták a koronavírus-gyorstesztekért a magán egészségügyi szolgáltatókat az emberek – és sok helyen jól lehúzzák őket, van, ahol még plusz 12 ezerért belgyógyászati konzultációt is előírnak…

Koronavírus-mintáka Nemzeti Népegészségügyi Központ Virológiai Laboratóriumi Osztályán, Budapesten. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Kétféle teszt van: a vírusra a nyálkahártyánkból, és a vírus ellen termelt antitestre a vérünkből. De hogy mire jók ezek?

A negatív lelet nem jelent biztosat.

Negatív lelet esetén semmi biztosat nem mondanak: lehet, hogy már napok óta fertőzöttek vagyunk, de a teszt nem mutatja ki. Müller Cecília országos tisztifőorvos is azt hangsúlyozta, hogy a tesztek csak pillanatnyi állapotot mutatnak, azt nem lehet megmondani, a következő napokon milyen helyzet alakul ki a fertőzött szervezetében. „Olyat ne várjunk ezektől a tesztektől, amire nem alkalmasak” – szögezte le.

És ha pozitív valamelyik tesztünk?

Akármelyik tesztünk pozitív, a helyzet teljesen egyértelmű! Házi karantén, akár van tünetünk, akár nincs! Ne menjünk mások közelébe, mert fertőzhetünk. Ha az antitest-leletünk pozitív, de nincs semmilyen tünetünk, akkor se nyugodjunk meg, hogy „már rég átestünk rajta” – ha így van, akkor is lehet, hogy még fertőzünk, és a kutatások szerint az is lehet, hogy visszafertőződhetünk. Tehát otthonról, házi karanténból hívjuk a háziorvost!

 

TESZT A VÍRUSRA, NYÁLKAHÁRTYÁBÓL

(PCR-teszt orrból és torokból)

Ez a teszt azt mutatja ki, hogy a szervezetünkben jelen van-e most a koronavírus. Ilyenkor nyálkahártyából vesznek mintát, orrból és torokból. Ha a lelet pozitív, fertőzöttek vagyunk – erre elég megbízható a teszt, amit a szakmában PCR-nek hívnak.

De ha a lelet negatív, attól még simán lehetünk fertőzöttek! Ugyanis az első pár napban nem biztos, hogy termelődött annyi vírus, hogy ki tudja mutatni a teszt. És ilyenkor a megnyugodott tesztalany úgy viselkedik, mintha nem lenne veszély, simán terjesztve a kórt…

Fotó: Emanuele Cremaschi / Getty Images

28 000 forint + kiszállási díj

A Mikromikomed Lab-nál a laborköltség 25 ezer forint, a mintavétel hozzá plusz 3 ezer, és attól függően, hogy az ország melyik pontjára kell menni, még kiszállási díj is van.

55 000 forint, 24 órán belül

A Rózsakert Medical Centerben a vírusteszt (orr- és garatváladékból) ára 28 ezer forint, de kell hozzá egy kötelező belgyógyászati online konzultáció 12 ezerért, és ők csakis házhoz mennek, 15 ezer forintért – így a végösszeg már 55 ezer forint...

 

TESZT ANTITESTRE, A VÉRBŐL

(szerológiai teszt ujjbegyből vagy könyökhajlatból)

Azt mutatja ki, hogy átestünk-e már a betegségen, de arra is utalhat, hogy jelenleg is fertőzöttek vagyunk. Ugyanis a megfertőződött emberek szervezete elkezd ellenanyagot, antitesteket termelni. De ha a lelet negatív, még mindig lehetünk fertőzöttek! Antitesteket később kezd el termelni a szervezet, ahogy a vírus elkezd szaporodni, így az is előfordulhat, hogy már egy hete elkaptuk a fertőzést, de a leletünk még mindig negatív! A kevés tünetet mutató vagy tünetmentes fertőzötteknél ráadásul nagyon kevés ellenanyag termelődik, nem biztos, hogy egyáltalán ki lehet mutatni – nem véletlen, hogy az egyik cégnél, amikor civilként tesztelésre jelentkeztünk, azt mondták: csak 60-65 százalékos a teszt megbízhatósága...

Fotó: Peter Kneffel / dpa

Ennek, az úgynevezett „szerológiai” tesztnek is van több fajtája, ujjbegyből vagy könyökhajlatból is vehetnek vért. Kétféle antitest van: a fertőzés korai szakaszában „IgM”, később „IgG” ellenanyag termelődik, Ha az elsőt mutatják ki, jó eséllyel most is fertőzöttek vagyunk, az utóbbit viszont évek múlva is ki lehet mutatni.

15 ezer a laborban, 4 nap múlva eredmény

A Mikromikomed Lab-nál antitestre is tesztelnek, a rendes vérvételhez hasonlóan karból vett mintából végzik. Ha valaki személyesen bemegy a budapesti laborba, 15 ezerért végzik el a vizsgálatot. Időpontot nem tudtak mondani. Egy e-mailt kell írni és arra válaszolnak. Megkeresésünkre azt közölték: talán még ezen a héten, Nagypénteken le tudják venni a mintát, majd a hozzájuk beérkező minta utáni 4. munkanapon közli az eredményt.

29 900 forint, időpont 10 nap múlva

A Róbert Magánkórházban szerológiai gyorstesztre van lehetőség 29 900 forintért, az ujjbegyből vett 1 csepp vérből 15 perc alatt adnak eredményt.

Debrecenben, illetve Budapesten két helyen várják azokat, akik online megvásárolták a tesztet és időpontot foglaltak. A személyes találkozásra, vagyis a teszt elvégzésére legkorábban április 16-án van lehetőség, vagyis érdeklődésünk után 10 nappal.

Koronavírus-gyorsteszt a Debreceni Egyetem központi raktárában. MTI/Czeglédi Zsolt

15 000 forint, csak a jövő héttől

Budapesten, a XI. kerületben található Kelen Kórházban antitestre szűrnek az ujjbegyből vett vérből. A vizsgálat ára 15 ezer forint, és már csak a jövő héten tudnak időpontot adni. Az eredmény 20 perc múlva kész. Mint írják, a teszt IgM értékre 87 százalékos pontosságú.

17 900 forint, 24 órán belül

Keddtől az Affide Magyarország Kft. is megkezdte a koronavírus-tesztelést Budapest három pontján, a Mammutban, az Árkád Egészségközpontban és a Bank Centerben.

A vizsgálat ára 17.900 Forint és az ujjbegyből vett vérből állapítják meg, hogy valaki korábban már megfertőződött-e, illetve jelenleg beteg-e. Az eredmény 24 órán belül kész.

48 000 forint, 48 órán belül

A Rózsakert Medical Center antitestre is szűr a könyökhajlatból vett vérmintából, ez 21 ezer forint, plusz a kötelező konzultáció 12 ezerért és a házhoz menés 15 ezerért, a végösszeg 48 ezer… Cserébe 48 órán belüli eredményt ígérnek. Már másnapra bejelentkezhetünk online konzultációra, ezt követően 24 órán belül elvégezik a tesztet, újabb 24 órán belül pedig kézhez kapjuk az eredményt.

69 900 forint 10 darab teszt, április 30. után

A neumannlabs.com oldalán bárki rendelhet olasz gyártmányú koronavírus-tesztet. Egy dobozban 10 darab található, ára 69 990 Forint, ám már csak április 30. utánra vállalják a kiszállítást. Ez IgG és IgM antitestek kimutatására szolgáló gyorsteszt, ujjbegyszúrással vett vérmintából.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

metropol.hu

Házasság első látásra: Érzelmes szavakkal búcsúzik Gyöngyi, itt a vége?

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik