INSIDER

Koronavírus: új tünetek! Ha ezt észleled magadon, hívd a háziorvost!

Újabb tünetekről számolnak be az egészségügyi szakemberek a világjárvány kapcsán. Úgy tűnik, már nem csak a láz, a száraz köhögés, a légszomj, a torokfájás, a fejfájás és a hasmenés számítanak figyelmeztető jelnek.
  • Szerző: Ripost

Elszíneződött lábujjakra figyelmeztetnek a spanyolok

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: shutterstock)

A járvány megjelenése óta eltelt, viszonylag rövid időn belül több koronavírus-betegnél is lilás foltokat találtak egy vagy több lábujjon – hívja fel a figyelmet a Spanyol Pedikűrösök Tanácsa (CGCOP), mely ennek kapcsán jegyzőkönyvet készített. A szakemberek hasonló tünetekről számoltak be Franciaországban és Olaszországban is, hangsúlyozva, hogy a foltok, melyek elsősorban a gyereknél és fiataloknál fordulnak elő, de felnőtt betegeknél is megjelentek, néhány hét alatt nyom nélkül eltűntek.

 

Vörös szemű fertőzötteket látott az amerikai nővér

Chelsey Earnest, a Washington állambeli Kirklandben dolgozó nővér a CNN-nek nyilatkozva azt mondta: az általa látott koronavírus-betegeknek kivétel nélkül vörös volt a szemük. „Mintha allergiásak lettek volna. Nem is a szem fehérjéje színeződött el, inkább olyan volt, mintha vörös szemhéjfestéket használtak volna” – magyarázta.

Képünk illusztráció (Fotó: shutterstock)

Más szakemberek is találkoztak ezzel a jelenséggel, de közel sem olyan mértékében, mint Earnest nővér. Abban ugyanakkor egyetértenek a szakértők, hogy a vírusok – így a koronavírus is – okozhatnak kötőhártyagyulladást. Sőt, az egyik kutató megjegyezte: a könnyben is kimutatták már a koronavírust, így az is fertőzhet.

 

Tartós bőrpírrel és fagyásfoltokkal találkoztak a franciák

A francia Bőr- és Nemibeteg-gondozó Orvosok Egyesülete (SNDV) sajtóközleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztet, hogy több bőrelváltozás mögött is a koronavírus állhat. Ilyenek például a végtagokon tapasztalható fagyásszerű foltok, a hirtelen megjelenő, tartós bőrpír és az átmeneti, kaptárszerűen megjelenő, fájdalmas bőrelváltozások is.

Képünk illusztráció (Fotó: shutterstock)

Az Új-Zélandi bőrgyógyászok által támogatott DermNet NZ pedig azt írja, a koronavírus-betegeknél is találkoztak csalánkiütés-, illetve bárányhimlőszerű kiütésekkel, valamint allergiás reakcióra emlékeztető hólyagosodással, melyek egyéb vírus-fertőzéseket is kísérhetnek.

 

Furcsa mellékhatás: eltűnnek az ízek és az illatok

Németországban háromból két koronavírus-beteg említette a panaszai között, hogy nem érzékeli az illatokat és az ízeket. Ugyanakkor ilyen tünetekről beszél több amerikai, kínai, olasz, orosz és dél-koreai is, aki elkapta a kórt.

A szintén megfertőződött brit egészségügyi miniszter, Nadine Dorries így írt a Twitteren: „Szaglás és ízlelés. Abszolút nulla mindkettő. Az ételekről és italokról is csak annyit tudok mondani, hogy hideg vagy meleg. Számomra most nincs értelme teafiltert tenni a vízbe.”

 

Láz és száraz köhögés a fő tünetek

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a koronavírussal fertőzött emberek 88 százalékánál tapasztaltak lázat, 67,7 százalék pedig száraz köhögésre panaszkodott.

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay)

A tünetek közé sorolják még a fáradtságot, az izomfájdalmat, az orrdugulást, az orrfolyást, a légszomjat, a torok- és fejfájást, valamint a hasmenést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?