INSIDER

Szijjártó Péter Szarajevóból jelentkezett, 200 ezer vakcinát adományoztunk Bosznia-Hercegovinának

Szijjártó Péter hétfő reggel Szarajevóba utazott, ahol óriási adag vakcina-szállítmányt adott át, eddig ez a legnagyobb, egy országból származó szállítmány.
  • Szerző: ripost

Hétfő reggel Szarajevóból jelentkezett be Szijjártó Péter élő videóban a Facebook-oldalán. A külügyminiszter hatalmas adag adományt, kétszázezer Sinopharm-vakcinát adományozott Bosznia-Hercegovinának.

Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Szarajevóba utazott
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„Ez a legnagyobb eddigi, egy országból származó vakcinaszállítmány. Kétszázezer vakcináról van szó. Mi is szerettünk volna nagyobb mennyiségben vakcinát vásárolni, de mindenféleképpen jól jön ez az adomány. Magyarország volt olyan előzékeny, hogy adományként adta ezeket a vakcinákat, így nem kell értük fizetnünk” – mondta el a hétfő reggeli sajtótájékoztatón, a szarajevói repülőtéren Zoran Tegeltija, a miniszterek tanácsának elnöke.

Szijjártó Péter reagált a hálás szavakra, és kiemelte: a nyugat-balkán védettsége a koronavírus ellen mindannyiunk érdeke.

„Két dologban mindenképpen egyetértés van: az elsőszámú feladat az emberéletek megvédése, a másik pedig az, hogy az emberek életének megvédésének eszköze az oltás. Ezért a magyar kormány mindent mindent megtett annak érdekében, hogy a lehető legtöbb embert, a lehető leggyorsabban oltsuk be. A sikeres vakcinabeszerzésünknek és az Európában egyedülálló sikeres oltási kampányunknak köszönhetően már más országoknak is tudunk segíteni.Magyarország és a nyugat-balkán kölcsönös függőségben élnek egymással. Igaz ez a gazdaságra, igaz ez a biztonságra, és igaz ez a migráció megállítására is. Ha jól mennek a dolgok a nyugat-balkánon, az nekünk jó, ha pedig rosszul mennek a dolgok a nyugat-balkánon, az nekünk rossz. Ezért is segítünk szívesen, azért, hogy sikeres legyen az önök járvánnyal szembeni védekezése is. Minél sikeresebb a védekezés a nyugat-balkánon, mi is annál nagyobb biztonságban vagyunk. Ezért a mai napon 200 ezer adag vakcinát hoztunk Bosznia-Hercegovinának” – fogalmazott Szijjártó Péter, aki sok sikert kívánt az oltási kampány felgyorsításához az országnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?