INSIDER

Kiderült, mely vércsoportúak kerülnek nagy eséllyel lélegeztetőgépre

Az is kiderült, hogy a legvédettebbek ebből a szempontból a 0-ás vércsoportúak.
  • Szerző: ripost

A vércsoport is számíthat a koronavírus súlyosságának lefolyásában. Az A és AB vércsoportú koronavírus-fertőzöttek gyakrabban kerülnek súlyos tünetekkel kórházba és nagyobb eséllyel lélegeztetőgépre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mindezt Rusvai Miklós virológus mondta el péntek délelőtt az M1 aktuális csatornán.

Koronavírus: a vércsoport is számít

Koronavírus: a vércsoport is számít (Fotó: Pixabay)

A szakértő szerint ennek az az oka, hogy a vörösvérsejtek felszínén az úgynevezett A vércsoport anitgénekhez kissé módosult formában a tüdő hámsejtjein, a légzőfelületen hozzá tud kapcsolódni a vírus, így nagyobb támadási felületet okoz.

„A legvédettebbek ebből a szempontból a 0-ás vércsoportúak, nekik nincs ilyen A vércsoport antigénjük” – fogalmazott Rusvai Miklós.

A virológus arról is beszélt, hogy bár rengeteg mutációja van a koronavírusnak, nincs olyan markáns változás a vírus tüskefehérjéjén, ami ellen a vakcinák miatt már kialakult ellenanyagok ne védenének.

Úgy vélte, az, hogy az egyes európai országok másképp védekeznek, természetes, hisz a járványhullám másképp alakul, az országok nincsenek szinkronban. Példaképp említette, hogy az Egyesült Királyságban már lazítanak, miközben Magyarországon a járvány a harmadik hullám csúcsán van.

„A vírusnak nincs magzatkárosító hatása, de hat rá például az anya magas láza, valamint tüdőgyulladás esetén az anya szervezetének alacsonyabb oxigénszintje csökkentheti a magzat oxigénellátást is. Súlyos esetben ez vetéléshez is vezethet” – tette hozzá a várandós kismamákra kitérve.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?