INSIDER

Koronázást tartanak Magyarországon, te is ott lehetsz!

Ma kezdődik és három napon át élvezhető az ominózus esemény. Nem akármilyen helyszínt választottak hozzá a szervezők!
  • Szerző: J.J.

Hetedik alkalommal mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon. A produkciósorozat szombattól hétfőig látható.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
A látványos előadást ezúttal is Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi, melyben a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik.

Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozatban Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszik színre. A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között.

Az idei szertartásjátékban a rítus hangsúlyos szerepet kap, miközben bemutatja az uralkodó kiemelkedő élettörténetét. Az előadás alcíme Az élet magja kifejezés egyrészt a király uralkodását örökíti meg, másrészt arra a tényre utal, hogy ez a család négy szentet adott az egyháznak: Szent Margit mellett Szent Kingát, valamint Boldog Jolánt és Boldog Konstanciát. A szertartásjáték címszereplőjét Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Szent Margitot Varga Lili, Batu kánt Sághy Tamás személyesíti meg Mihályi Győző narrációja mellett.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?