Létrehozva: 2021.08.20.

Felvonták a lobogót a Kossuth téren, kezdődik a mai ünnepségsorozat

Az államalapítás ünnepén felvonták a nemzeti lobogót a Kossuth téren, és a tisztavatás keretein belül 77 honvéd mondta el az esküjét.

Felvonták a lobogót a budapesti Kossuth téren, ezzel megkezdődtek az augusztus 20-i ünnepségek.

A tisztavatásra augusztus 2-a óta minden nap gyakoroltak a honvédtiszt-jelöltek.

Katonák a Parlament előtti Kossuth téren tartott zászlófelvonáson, a Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án.
MTI/Balogh Zoltán

A lobogót a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

Zászlófelvonás a Kossuth téren
Fotó: MTI

A ceremónián Áder János mellett Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, a kormány képviselői, továbbá állami és katonai szervezetek, a diplomáciai testület képviselői, valamint sok száz érdeklődő vett részt.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek tették le esküjüket, majd a Parlament előtti Duna-szakaszon légiparádét tart a Magyar Honvédség.

Országszerte számos településen és a határokon túl is rengeteg program várja az ünneplőket az állami ünnepen.

A kormány idén minden idők legnagyobb szabású, több napon át tartó Szent István-napi fesztiválját szervezte meg.

A központi programok között lesz parlamenti nyílt nap, Magyar Ízek Utcája, délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet. Hagyományteremtő céllal felvonulást rendeznek az Andrássy úton.

Az ünnepi programokat este „Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. A hétvégén további programokkal, koncertekkel várják az ünneplőket.

„Közös a jel, közös a csapat, egy a nemzet. Magyarország” – fogalmazott köszöntőjében Áder János. Elmondta: egy olimpiai eredményhirdetés elég ahhoz, hogy meglássuk azt, ami csak a miénk, magyaroké.

„A piros-fehér-zöld zászló, a címer, a Szent Korona. Olimpikonok, akik érdemeket szereztek Magyarországnak, akik örök emléket hagytak a szívünkben és jelképpé válnak.”

Az elmúlt másfél esztendő a járvány miatt nehézzé tette a megemlékezést. Több mint harmincezer honfitársunk lett a koronavírus áldozata. Katonáink a járvány idején is helytálltak és segítették a lakosságot, húzta alá a köztársasági elnök.

Augusztus 20-án, Magyarország nemzeti és állami ünnepén általában kiemelkedően érdekes programok várják az érdeklődőket, az idei évben azonban különösen izgalmas eseményeknek lehetünk résztvevői. Azért, hogy egy kicsit megkönnyítsük a hosszú hétvége megtervezését, kiválasztottunk tíz olyan programot, amelyek kiváló kikapcsolódást biztosíthatnak mindazok számára, akik Szent István napját felejthetetlen módon szeretnék megünnepelni. Nézzük is meg, merre nézelődjünk, ha a hosszú hétvégén Budapesten tartózkodunk!

1. Az augusztus 20-ai felvonulás és kiállítás

Különleges születésnapi partira készül az ország, az ünnepi eseménysorozatot egy grandiózus felvonuló ünnepség nyitja meg. Az Oktogontól a Hősök teréig impozáns, guruló installációk közt vonul végig több száz fellépő, köztük Péter Szabó Szilvia, Wolf Kati, Navratil Andrea és Horváth Tamás énekesek, valamint a Kelemen Kabátban, a Road és a Göncöl Zenekar több száz táncos kíséretében.

Az Andrássy úton végiggördülő alkotások három tematikába rendeződnek: föld, haza és nemzet. Elsőként a magyar eredetmondák legendás állatai, a pogány hitvilág alakjai, a turul és a csodaszarvas jelennek meg itt. A négy és fél méter magas turulmadarat és a 16 ember által működtetett csodaszarvast a „haza” témájú blokkban a kilenc méter átmérőjű korona követi, de Szent István óriásszobra is megjelenik majd. Az ünnepélyes felvonulás zárójelképe a mintegy 60 méter hosszú magyar zászló lesz.

Az installációk az augusztus 20-ai felvonulást követően, az ünnepi hétvégén is látogathatók lesznek egy interaktív kiállítás keretében a Hősök terén.

A felvonulás augusztus 20-án, 10:00 és 11.30 óra között tekinthető meg. A kiállítás augusztus 20-án 12:00 és 22:00 óra között látogatható.

2. A Hősök útján életre kel a történelem

A történelem szerelmeseit is izgalmas programok várják. A Budai Vár legnagyobb területen zajló eseménye például a magyar történelem kivételes alakjainak állít emléket. A szervezők hét történelmi személy hősi cselekedeteit mutatják be hét különböző helyszínen, a Tóth Árpád sétányon a Hadtörténeti Múzeum és a Magyar Honvédség Hagyományőrző csoportjainak támogatásával.

I. István király, Szent László, Hunyadi János, az Egri nők, Kászonyi Dániel, Muhr Ottmár és Duska László: közös bennük, hogy mind olyan sorsfordító döntéseket hoztak meg, amelyek miatt ma hősként tekintetünk rájuk, döntésük nagy hatással volt a magyar történelem alakulására. A látványos, szerepjátékos hagyományőrző bemutatókon lehetőség lesz a korhű fegyverek, eszközök kipróbálására is, az előadások végén pedig egy különleges, erre az alkalomra készült selfie-géppel mindenki készíthet közös fotót kedvenc történelmi hősével.

A Hősök útja augusztus 20-án 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

3. Komolyzenei élmények festői kilátással: Panorama Classical

Aki nyugodtabb, „csendesebb” programokat keresne a nyüzsgés közepette, annak egy rendhagyó zenei élményt ajánlunk a teljes hosszú hétvégére: a város egyik legszebb panorámájával bíró Filozófusok kertjében (Gellért-hegy, víztározó teteje) egy elegáns piknikre kerül sor, ahol a legnépszerűbb komolyzenei előadók koncertjeihez a vár és a város látképe adja a nem hétköznapi díszletet, a zenét babzsákokon, vagy a fűben ülve, a lámpafüzérek meghitt fénye alatt falatozva, borozgatva hallgathatja a közönség.

A gyerekek sem fognak unatkozni közben, egész napos „hangszersimogató” keretében ismerkedhetnek a különböző hangszerekkel.

A Panorama Classical augusztus 20-án 11:00 és 20:00 óra között, augusztus 21-én és 22-én pedig 11:00 és 22:00 óra között várja az érdeklődőket.

4. Csárdafesztivál – hagyományos ételek Michelin-csillagos tolmácsolásban

Az ország és a határon túli térségek legjobb magyar csárdáinak ikonikus ételeit kóstolhatjuk meg a Vörösmarty téren. A kivételes gasztroélményt tánc- és népzenei programok kísérik a térre épített színpadon, de az éttermek asztalainál ülve is nyomon követhetjük az eseményeket.

A fesztivál első napja a népművészeti hungarikumokat állítja a középpontba, a második napon a magyar nóta lesz a főszerepben, míg a harmadik napon „folk&roll” dallamokat hallhatunk a bemutatók és kóstolók ideje alatt. A műsorvezető Kovács Lázár lesz.

A Csárdafesztivál augusztus 20-21-22-én 10:00 órától 22:00-ig látogatható.

5. Sporthősök – emberek emberfeletti teljesítménnyel

Augusztus 20-án és 21-én a Március 15. téren megtapasztalhatjuk, hogy hősök nemcsak történelmi személyek lehetnek, hanem olyan kortársak is, akik erőn felül teljesítenek az egész ország javát szolgáló cél érdekében. Ilyen hősök a sportolók is, akik nem csak sikereikkel, hanem kemény munkájukkal is inspirálnak minket. Róluk fog szólni a Sporthősök című, kétnapos rendezvénysorozat: a Március 15. térre tervezett egyedi „fordított lelátó” jellegű színpadon a múlt és jelen sporthősei és a tokiói olimpia magyar bajnokai mesélik el győzelmeik és bukásaik történetét.

A tér egy rendhagyó kiállításnak is otthont ad, ahol az olimpikonjainkról készült, eddig soha nem látott portrésorozatot, sportolói relikviákat és mozgóképeket láthatunk. A gyerekeket egy interaktív, sport tematikájú játszótér várja, ahol próbára tehetik képességeiket és megtudhatják, melyik sporthoz illenek leginkább az adottságaik.

A Sporthősök augusztus 20-án és augusztus 21-én 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

6. Gyerekliget – mesebirodalom nemcsak kicsiknek

A Városliget egyik elvarázsolt helyszíne, a Vajdahunyad vára két napra mesebirodalommá változik: herceg- és hercegnőképző, bábelőadás, vásári mutatványok, tűzzsonglőrök, Csukás István leghíresebb és legszeretettebb mesehősei várják a gyerekeket és szüleiket.

Minden korosztálynak különleges élmény lehet a Magyar Honvédség eszközeinek, járműveinek megismerése, és sok más különleges hadászati eszköz mellett itt látható majd először a Honvédség új büszkesége, az új Leopard tank.

A Gyerekliget augusztus 20-án és augusztus 21-én 9:00 és 19:00 óra között látogatható.

7. Operett Korzó – zene, amely felpezsdít

A Vigadó előtti téren, az ikonikus szökőkutat augusztus 20–22. között egy félkör alakú színpad fogja körülölelni, ahol a Budapesti Operettszínház sztárjai adnak elő közönségkedvenc műveket.

A pezsgő élőzenei show-t exkluzív gasztronómiai élmény teszi teljessé: a VinCE Buborék Fesztivál, melyen az itthon elérhető pezsgők, proseccók, cavák, champagne-ok és fröccsök legjava mutatkozik be.

Az Operett Korzó augusztus 20-án 10:00 és 18:00 óra között, augusztus 21-22-én 10:00 és 22:00 óra között látogatható.

8. Városok sétánya – Budapestre költözik az ország

Az Alkotmány utcában Magyarország összes zászlója felsorakozik, ezenkívül olyan információs „totemek” láthatók, amelyek az összes megyéről, Budapestről és az egész országról mesélnek. A kiállítás célja, hogy bemutassa az ország kulturális gazdagságát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt

INSIDER

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

INSIDER

Orbán Viktor: Akinek van szakmája, annak lesz munkája is