INSIDER

Kövekkel dobálnak, és botokkal támadnak a migránsok Röszkénél

A röszkei összecsapás hatodik évfordulóján is 10 támadás érte a kishatárt. Bár személyi sérülés eddig nem történt, a határőrség eszközeit folyamatosan megrongálják.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Röszke-Horgos határátkelőhelyen tartott szerdán sajtótájékoztatót Kovács Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a 2015-ös, röszkei zavargások hatodik évfordulóján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

Mint ismeretes, a hazánkat érő első nagy migrációs válság idején, 2015. szeptember 16-án a migránsok, és a magyar határt védő rendőrök csaptak össze a röszkei kishatáron, több százan megsérültek.

„A határt védeni kell, a migrációt meg kell állítani, a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezik” – mondta el Bakondi György, hozzátéve, hogy a jelenlegi afganisztáni tálib hatalomátvétel miatti új helyzet végkimenetelét egyelőre nem látják, és egyelőre még nem ért ide olyan migránshullám, amit az okozott volna. Ettől függetlenül a statisztikák azt mutatják, hogy emelkedik a hazánkba érkező illegális migránsok száma. Míg tavaly egész évben jött nem sokkal több, mint húszezer migráns, addig idén eddig már 77.925.

Az emelkedő tendencia a határ menti első szerb településen, Horgoson is tapasztalható. Az utcákon kisebb-nagyobb csoportokba verődött migránsok láthatóak.

Fotó: Ripost

„Minden éjjel megpróbálok átjutni a határon” – mondta egyikük a -nak. Egyelőre nem sok sikerrel, a lapunk által megkérdezettek között volt bangladesi, afganisztáni és török menekült, egyöntetűen azt mondták, hogy nem tudják, hogy jutnak majd át, mert mindig elkapják őket.

Fotó: Ripost

Bár az illegális bevándorlók mindegyike Németországot jelöli meg úticélként, ahhoz Magyarországon keresztül vezet az út. Ahogy azonban Bakondi György fogalmazott, 2015-ben az első kérdés az volt, hogy megállítsák a migránst, vagy beengedjék, hiszen majd úgyis továbbmegy.

Fotó: Ripost

„Végül eldöntöttük, hogy megvédjük a hazánkat. És ha már eldöntöttük, az volt a kérdés, hogy hogyan lehet megvédeni” – célzott a belbiztonsági főtanácsadó a kerítésre.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?