INSIDER

Közel a megoldás a koronavírusra? Különleges hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók

Allergia elleni szer hatóanyagából lehet gyógyszer a koronavírusra.
  • Szerző: Ripost

„Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan – jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható – hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható” – közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Orrspray hatóanyagából lehet gyógyszer a koronavírus ellen (Képünk illusztráció)
Fotó: Pixabay.com

A szakember hangsúlyozta: a hatóanyag nem vakcinaként, hanem a kialakult fertőzés kezelésében játszhat kulcsszerepet.

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

Jakab Ferenc – aki aminiszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette – elmondta: az azelasztin nevű hatóanyag laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését. Hozzátette, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük.


A kutató szerint ha a hamarosan megkezdődő klinikai tesztek is igazolják a gyógyszer hatékonyságát, akkor szinte azonnal bevethető lesz a fertőzés kezelésére, ugyanis a vizsgált hatóanyag egy oylan orrspray összetevője, amely engedéllyel rendelkezik, széles körben és hazánkban vény nélkül kapható.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?