Létrehozva: 2018.07.27.

Kritikus fordulat a budapesti patkányinvázió ügyében

Végre véget ért az átmeneti idõszak, megint van központi, ingyenes patkányirtás Budapesten - ám lehet, hogy a háromhetes átmeneti idõszak jóvátehetetlen károkat okozott. Kritikussá vált a patkányhelyzet a fõvárosban, rengeteg a bejelentés, szabályos patkányinvázió van egyes kerületekben.

Annyi a bejelentés, hogy nem győzi a fővárosi patkányirtásért felelős új cég, az RNBH Konzorcium:

Megduplázták a tervezett létszámot és autóparkot, de még így is csak a jövő hét második felére tudják utolérni magukat, már csak akkorra tudnak kimenni a friss bejelentésekre – tudta meg a %Ripost%

 

Nagy baj, hogy három hét kimaradt

A fővárosban ezt a munkát eddig, 47 éven át a Bábolna Bio Kft. végezte el – egészen június 30-ig. Ám az új pályázaton nem ők nyertek. A Bábolna Bio megpanaszolta a június 25-én befejeződött pályázati eljárást, így a nyertes új cég július 1-jétől nem tudta átvenni az irtási feladatokat.

A főváros a jogi viták végén viharos gyorsasággal szerződést kötött az új céggel, az RNBH Konzorciummal, de ők csak hétfőtől tudták megkezdeni az irtást, vagyis három hétig elmaradt a központi patkányirtás.

A sietséget mi sem jellemzi jobban, minthogy az első gyorsan kiadott fővárosi közleményben a bejelentés e-mail címe helytelenül szerepelt, így az a teljes sajtóban helytelenül jelent meg.

A helyes cím: [email protected].

 

A rendszeres irtás hiánya miatt a lakossági panaszok száma a másfélszeresére emelkedett, sokfelé patkányinvázió van Budapesten. Egy hónap alatt irtás nélkül akár meg is hússzorozódhat az patkányállomány a szakemberek szerint.

Rohangálnak a kertekben

A %Ripost% számolt be arról a 15 éves kislányról, aki tavaly körbejárta a házuk környékét a 18. kerületben, hogy aláírást gyűjtsön a patkányirtásra. Petrikovics Hanna több támogatót is szerzett, levelet írt a kerületi polgármesternek.

Hiába jött ki párszor az irtócég, a rágcsálók a mai napig rohangálnak a kertünkben. Legutóbb hétvégén sikerült lefotóznom kettőt is! –

mondta a %Ripost%-nak Hanna, aki úgy tudja, hogy a környéken másoknál már a csatorna műanyagcsövét is elrágta.

 

A 17. kerületben, a Bakancsos utcai buszmegállóban is láttak egy óriási patkányt, a szemtanú le is fotózta a döglött állatot.

Utoljára 60 éve láttam patkányt a városban, most megint. Szerintem köze van ahhoz is, hogy többet szemetelnek az emberek. Már az ablakból is kidobálják a maradék ételeket, csoda, hogy elszaporodtak ezek a kártevők?

– reagált Andrea, aki szerint Pestszentlőrincen, a piacon is rohangálnak a patkányok.

 

A Kőbánya-Kispesti buszpályaudvarnál videóztak le szerdán egy patkányt, az állat szinte ugrált a fűben.

Először nem is tudtam, hogy mi az, azért vettem elő a telefont. Amikor az állat előbújt a nagy fűből, akkor láttam, hogy az egy méretes patkány.

– írta a videóhoz István a 19. kerületből, aki a 148-as busz induló megállójánál látta a jószágot.

 

Békésmegyeren a kerület próbálkozott

Elsőként a %Ripos% írt arról, hogy Békásmegyeren a Madzsar József utcában a zajvédő falba patkányok telepedtek le. Az állatok ki-be járnak a falba fúrt járatokból, az utcákon szaladgálnak, nem riasztja el őket az ember közelsége.

Molnár Vanda a két és fél éves kisfiával lakik az utcában és a tetőablakot sem tudja kinyitni, mert fél, hogy a lakásba is bemásznak a patkányok. Az anyuka sokáig tehetetlen volt, mert nem működött az ingyenes patkányirtás. -

Végül múlt pénteken jött ki egy férfi. Megerősített, hogy itt van a gócpont és mérget helyezett el. Azt mondta, hogy 3-10 napon belül látható lesz az eredmény. Egyelőre tetemet még nem láttam, viszont vígan futkározó patkányokat folyamatosan

- mondta a %Ripost%-nak Vanda. A %Ripost% úgy tudja, hogy ez még nem a fővárosi cég lehetett, hanem a III. kerület maga próbált intézkedni, mert nem tudták kivárni a jogi hercehurca végét.

 

Csak jövő hétre tudják vállalni az irtást

Civilként felhívtuk az RNBH Konzorciumot, az új fővárosi patkányirtó céget. Egy udvarias női hang minden kérdésünkre válaszolt. Elmondta, hogy e-mailt kell írni a cégnek, ahol szerepelnie kell a címnek, a bejelentő telefonszámának és egy rövid leírásnak arról, hogy hol láttak patkányt. A nő azt is elmondta, hogy bár azt vállalták, hogy a bejelentéstől számítva 24-48 órán belül kimennek a megadott címre, ezt most nem tudják teljesíteni, mert a fővárosban annyira elszaporodtak a patkányok az elmúlt hetekben, hogy a kollégák túlterheltek, nem győzik az irtást.

Ezt a cég képviselője hivatalosan is megerősítette a %Ripost%-nak. Az RNBH Konzorcium más kártevők irtásával is foglalkozik, a patkányirtás ügyében illetékes képviselője, Reizinger Mátyás azt mondta:

Bár a fővárossal kötött szerződésben 24 órás reakcióidő van kikötve, a 23 napos irtásmentes időszak alatt annyira megsokszorozódott a patkányok száma, hogy ez most lehetetlen feladat. Eddig 700 bejelentés érkezett. Megkétszerezzük a gépjármű- és alkalmazotti állományunkat, de a felhalmozódott bejelentéseket csak jövő hét végére tudjuk ellátni

– mondta el lapunknak a szakember, aki a lakosság türelmét és megértését kéri.

 

Dobozcsapdával irtanak

Az új cég technológiája hasonló az elődjükéhez: a kulccsal zárható patkányetető dobozcsapdába mérget raknak. A ládába, illetve szerelvénybe elvileg macska vagy más állat nem tud bejutni. Az új cég más, kombinált hatóanyagot használ, képviselőjük szerint a patkányok elszaporodásának az is oka, hogy az előző cég évtizedek óta ugyanazt a mérget használja, ami már nem elég hatékony.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Házasság első látásra sztárja meglepő titkot árult el a férjéről - videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Brutális felvételek kerültek elő a moszkvai terrortámadás megkínzott vádlottjairól

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Rákay Philip reagált a Most vagy soha! második hétvégi nézőszámára

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Elismerésre méltó átalakulás: 33 kiló mínusszal ma már boldogan néz tükörbe Adrienn

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Modellkarrierrel kacérkodik Hernádi Judit lánya

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő adat érkezett a magyar születésszámról

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Hosszú lesz a húsvét: íme néhány programötlet, ha unatkoznál

INSIDER

„Az életem értelme veszik el” – kilátástalan helyzetbe került az Eltűntkereső Laci

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó