Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.08.12.

Küszöbön a második hullám, most kell újra fegyelmezettnek lenni

Hiába tombol a nyár és csábít lazulásra, hiába érzik úgy sokan, hogy elég volt a távolságtartásból, a maszkból és a többi óvintézkedésből, a koronavírus-veszély nem múlt még el. Erre figyelmeztetnek a környező országokban megugró esetszámok és a magyarországi adatok is.

Magyarország még mindig a biztonság szigetének számít, ugyanakkor legutóbb májusban volt olyan magas napi új betegszám, mint a napokban, ráadásul többfelé is gócpontok alakultak ki.

Fotó: MTI

Sőt, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) múlt heti vizsgálata szerint Budapesten és Debrecenben pedig enyhén nőtt a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Utóbbi fontos figyelmeztető jel.

Fotó: Shutterstock

A vírus örökítőanyagát ugyanis a tünetmentes fertőzöttek, valamint az újonnan megfertőződött, de tüneteket még nem mutató betegek is ürítik, a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés pedig 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának emelkedését.

„Egy-két héttel előre meg lehet jósolni a koronavírus-járvány esetleges második hullámát a szennyvíztisztítókból vett minták alapján„ – mondta korábban egy interjúban Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés vezető szakértője.

Nem kell félni a csapvíztől

A szennyvízben talált örökítőanyag nem képes fertőzni, raádásul a szennyvizet a telepeken még meg is tisztítják, és csak azután kerül vissza a természetes vizekbe, így ott biztosan semmiféle kockázatot nem jelent. A természetes vízben fürdés sem veszélyes. A strandok, uszodák vízének fertőtlenítésére használt klórmennyiség is biztosan elpusztítja a koronavírust, ezeken a helyeken ugyanakkor ügyelni kell a megfelelő, 1,5 méteres távolság megtartására a strandolók között.

Merkely professzor: Eljutottunk a második hullám küszöbére

„Magyarországon is elkezdett emelkedni az új koronavírus-fertőzések száma, de Európában még mindig nálunk terjed a legkisebb ütemben a betegség ”– fejtette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en.

Fotó: MTI

Majd így folytatta: „Eljutottunk a második hullám küszöbére, és itt nagyon figyelni kell, hogy mikor lépünk át ezen a küszöbön. Nagyon remélem, hogy ez még eltart egy darabig„ – tette hozzá a professzor. Hozzátette: a múlt héten minden nap meghaladta az 1-et az úgynevezett R szám, ami azt mutatja, hogy egy beteg hány további embernek adja át a vírust. „Ha ez tartósan így marad, akkor itt van a második hullám” – jelentette ki Merkely Béla.

Egyre több a 40 év alatti fertőzött

Miközben júniusban jelentősen csökkent a 60 év feletti fertőzöttek száma és a betegek mintegy 17 százalékát teszi ki ez a korosztály, addig a 40 év alatti koronavírus-betegek száma folyamatosan emelkedik és elérte a 44 százalékot – derült ki a Semmelweis Egyetem által, országos adatok alapján végzett elemzésből. A fertőzöttek közül sokan jártak külföldön közvetlenül a megbetegedésük előtt, vagy találkoztak olyan rokonukkal, barátjukkal, illetve kollégájukkal, aki külföldi utazásból tértek haza. Ez az egyik fő oka annak, hogy Magyarországon jelenleg az aktívabb korosztály körében terjed a vírus.

Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe!

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. A kockázatos külföldi utazások kerülése, az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket – írja a Koronavírus sajtóközpont.

Akinél jelentkeznek a koronavírus tünetei (láz, fáradtság, száraz köhögés, izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj, íz- és a szaglás zavar), az maradjon otthon, ne menjen közösségbe és telefonáljon a háziorvosának.

A tudatlanság és a vírustagadók hátráltatják a védekezést

Kemenesi Gábor virológus szerint a a járványnál is szörnyűbb, nagyobb és veszélyesebb a tudatlanság és a vírustagadó posztok. A szakember arra kéri az embereket, hogy se a félelemnek, se az álszakértői megnyilvánulásoknak ne engedjenek.

Fotó: Kemenesi Gábor

Hangsúlyozza: a vírustagadók akadályozzák a járvány elleni harcot, sokan nagy követő táborral rendelkeznek és tudományosnak tünő érveléssel buzdítanak olyan veszélyes dolgokra, mint hogy ne viseljünk maszkot.

Covid végzett a vírustagadóval

Nagy port kavart, hogy nemrég meghalt egy magyar férfi, aki azt terjesztette, hogy a koronavírus kamu. Az autószerelő, amikor elkapta a betegséget már figyelmeztetni próbálta az embereket: „Én voltam az egyik szószólója annak, hogy a coviddal kapcsolatos hírek kamu! Hát nem az! Elkaptam! Borzasztó érzés! Vigyázzatok magatokra, tartsátok be szabályokat, higgyétek el nekem, hogy nagyon megéri!” A poszt után 10 nappal a családja jelentette be a Faebookon a férfi halálhírét.

A magyarok többsége beadatná a védőoltást

A magyarok 55 százaléka nagy valószínűséggel beadatná magának a koronavírus elleni védőoltást – derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) megbízásából végzett országos reprezentatív kutatásból.

Fotó: Pixabay.com

S hogy mikorra várható az oltóanyag. A megkérdezettek harmada úgy gondolja, hogy egy éven belül elérhető lesz mindenki számára a koronavírus elleni vakcina az országban. 50 százalék szerint egy év múlva, 16 százalék szerint pedig két év múlva vagy még később lesz védőoltás. Mindössze 2 százalék gondolja azt, hogy nem lesz oltás a koronavírus ellen.

Több országban is a fegyelmezetlenség miatt tombol a második hullám

Nem várta meg a koronavírus-teszt eredményét, az a román lány, aki egy 30 fős társasággal ment bulizni a tengerpartra. A sajtó kérdésére, nem zavarja-e, hogy másokat is megfertőzhetett, csak annyit válaszolt: ő is mástól kapta el. A társaságból végül 12 embernél mutatták ki a kórt.

Fotó: Shutterstock

Rengeteg hasonló eset volt Romániában, volt olyan esküvő és keresztelő is, ahol a rendőrségnek kellett közbelépnie, mert az emberek nem tartották be a gyülekezési szabályokat. A felelőtlenségnek meg lett az eredménye: hetek óta ezer fölött van a napi fertőzések száma, sok helyen már az utcán is kötelező a maszkviselés.

Ukrajnában is sorra dönti a rekordot a fertőzöttek száma, ott is régóta ezer fölött van a napi esetszám. Lengyelországban két hét alatt háromszor döntött rekordot a napi szám. Görögországban több szigeten is zárva tartanak éjszaka a bárok és az éttermek, miután rekordot döntött a fertőzöttek száma.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

metropol.hu

Dolhai Attila óriási örömhírt jelentett be a lányáról, Lucáról – videó

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Első perctől kezdve egyértelmű volt, hogy Putyin győz + videó

ripost.hu

Itt a bizonyíték: a földönkívüliek már itt vannak

hirtv.hu

Rózsák háborúja: Varga Judit kapcsolati erőszakról posztolt közösségi oldalán

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

travelo.hu

Mintha a Gyűrűk ura című filmben lennénk - Adršpach sziklaváros

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Véletlenül se egyél belőle, ha ezt vetted a SPAR-ban!

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

Különleges őrangyal vigyáz rád szerdáig: most eljöhet a várva várt megújulás

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál

INSIDER

Mindenki erre várt már: hatalmas fordulat áll be időjárásunkban

INSIDER

"Mi lesz így a kislányával?" - 4 éves gyermeket hagyott maga után Szabina

INSIDER

"Gyomoridegem van, amikor arra kell mennünk" – Rettegnek a helyiek a 41-es főúttól